NEXIA ROMÂNIA: Legea privind combaterea întârzierii plăţilor poate aduce şi bune şi rele în relaţiile dintre agenţii comerciali

F. A.
Comunicate de presă / 26 aprilie 2013

Consultanţii Nexia România consideră că intrarea în vigoare a Legii 72/2013, care presupune măsuri pentru combaterea întârzierii plăţilor, poate aduce şi bune şi rele în relaţiile dintre agenţii comerciali, se precizează într-un comunicat de presă.

Dinu Petre, membru al Nexia România, a declarat: "Pe de o parte Legea încearcă să limiteze atitudinea companiilor mari care impun furnizorilor termene de plată foarte lungi, acest mod de abordare a relaţiilor acutizându-se începând cu anul 2009, când agenţii economici au început să fie afectaţi puternic de criza de cash. De atunci, întârzierile la plată au devenit un modus vivendi al companiilor, din care cele mici aveau cel mai mult de suferit. Dacă iniţial aceste întârzieri au fost acceptate informal de către furnizori, pentru că nu aveau alternativă, în timp, acestea au devenit clauze care guvernează contracte. Astfel, Legea vine ca o reparaţie a acestei situaţii, aliniind practic din punct de vedere conceptual, protecţia agenţilor economici mici la protecţia de care beneficiază şi persoanele fizice. Odată cu impunerea prin lege a unor termene de plată de maxim 60 de zile diferenţele în puterea de negociere între marile companii şi furnizori se pot estompa".

Dinu Petre mai consideră: "Dacă privim din alt punct de vedere, această prevedere din Lege poate ajunge să afecteze firmele mici. Companiile mari cu un anumit model de business vor fi tentate să găsească soluţii alternative care să le prezerve poziţia dominantă în negocierea contractelor. Astfel, furnizorii pot ajunge la situaţii la fel de defavorizante ca în faza iniţială sau chiar să piardă contracte importante care să le afecteze radical business-ul".

Companiile din construcţii şi pharma vor fi cele mai afectate în sens pozitiv de această nouă lege, mai este de părere Dinu Petre.

Nexia International este prezentă în peste 100 de ţări, cu peste 20.000 de specialişti. În România, Nexia Internaţional este prezentă din anul 2005, prin afilierea la reţea a companiei româneşti CRG Nexia care oferă servicii de audit financiar, servicii conexe, contabilitate, consultanţă fiscală şi de afaceri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb