Tot mai mulţi români vor să locuiască în case eficient energetic, cu un consum de energie cu cel puţin 50% redus faţă de consumul clasic sau chiar spre zero, din cauza schimbărilor climatice şi a facturilor la utilităţi din ultimii ani. În acest context, are loc o reorientare a pieţei imobiliare spre dezvoltarea de noi asambluri rezidenţiale de apartamente şi vile cu un consum cât mai scăzut de energie, în unele cazuri independente energetic. Totodată, piaţa de instalaţii ecologice pentru construcţii este în plină expansiune, cu o creştere de peste 100% pentru instalaţii fotovoltaice şi peste 50% pentru pompe de caldură. Acestea, dar şi alte echipamente asigură un consum zero sau aproape de zero al energiei, iar cererea este în crestere chiar şi din partea românilor care locuiesc în case deja construite, arată datele NEXO Group, una dintre principalele companii de dezvoltare imobiliară şi de instalaţii pentru construcţii, conform unui comunicat transmis redacţiei.
"Vedem o orientare masivă a românilor spre metode de reducere a consumului de energie. Tot mai mulţi locuitori din zone urbane sau din zone rurale investesc în instalaţii de energie care să le transforme casele în locuinţe eficiente energetic, în tot mai multe cazuri cu consum aproape de zero al energiei. Dacă anterior românii doreau doar să instaleze panouri solare, în ultimul an există o tendinţă accentuată de a dota casele cu sisteme complete şi inteligente pentru a acoperi cea mai mare parte a necesarului de energie. Peste 30% dintre români optează pentru integrarea acestor tehnologii de energie regenerabilă - sisteme fotovoltaice, pompe de căldură pentru încălzire, răcire şi apă caldă, chiar şi baterii pentru acumularea energiei electrice. Totodată, pe lângă un interes ridicat din partea românilor persoane fizice, observăm o schimbare semnificativă, cu un interes crescut din partea persoanelor juridice şi a dezvoltatorilor de proiecte imobiliare. Acest lucru reflectă o tendinţă generală de orientare către soluţii energetice sustenabile şi eficiente", declară Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group, potrivit comunicatului.
Cât costă instalaţiile pentru o casă cu consum zero la energie
Românii preferă să folosească tehnologii eficiente şi inteligente pentru reducerea aproape totală a consumului de energie, care includ instalaţii complete: panouri fotovoltaice, pompe de căldură care folosesc energia termică din aer, apă sau sol pentru încălzirea şi răcirea spaţiilor, şi sisteme de izolare termică avansate, care reduc necesitatea încălzirii sau răcirii, menţinând temperatura interioară constantă, potrivit NEXO Group.
Cererea pentru acest tip de soluţii este ridicată pentru case sau vile în zone metropolitane ca Bucureşti şi Ilfov, dar şi în oraşe mari şi medii şi zonele suburbane din Cluj, Iaşi sau Timişoara. Există un interes emergent şi în mediul rural din judeţe ca Bacău, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova sau Argeş, unde costurile reduse ale terenurilor permit investiţii mai mari în tehnologii ecologice.
Costurile pentru dotarea caselor cu instalaţii pentru energie verde variază în funcţie de cantitatea de kilowaţi aleasă sau de necesarul pentru independenţă energetică. Spre exemplu, pentru un sistem de instalaţii de panouri solare, pompe de căldură, baterii şi manoperă, pentru o casă cu etaj cu o suprafaţă de 200 mp, costul total variază de la 20.000 euro (6 Kw) pentru acoperirea consumului pe timp de zi la 35.000 euro pentru 10 Kw care acoperă necesarul pentru independenţă energetică şi, implicit, consum zero la energie, se menţionează în comunicat.
Românii, tot mai dornici să reducă dependenţa de furnizorii de energie tradiţionali
Prin dotarea locuinţelor cu aceste sisteme complete, românii reduc dependenţa de reţeaua naţională de curent electric şi gaze. Combinarea panourilor solare cu pompe de căldură aer-apă sau sol-apă este o soluţie populară pe piaţă atât pentru românii care locuiesc la case în oraş, cât şi pentru cei cu locuinţe în mediul rural deoarece maximizează eficienţa energetică şi minimizează costurile.
"Românii îşi doresc din ce în ce mai mult independenţă energetică, având în vedere interesul crescut pentru bateriile de acumulare a energiei, cererea crescând cu peste 100% în ultimii doi ani faţă de anii anteriori. Aceste baterii asigură independenţă totală faţă de reţea, oferind protecţie împotriva fluctuaţiilor de preţ şi asigurând o sursă constantă de energie. Este un semn clar al dorinţei consumatorilor de a-şi gestiona mai bine consumul energetic şi de a reduce dependenţa de furnizorii tradiţionali. Cererea pentru pompe de căldură şi soluţii de stocare a energiei este deosebit de mare în sectorul rezidenţial, în special în cazul caselor individuale şi al ansamblurilor de case. Pompele de căldură sunt extrem de populare în vilele nou construite, unde procentul acestora poate atinge 50%-70% din noile construcţii, fiind proiectate de la început cu soluţii pentru reducerea consumului energetic sau pentru consum zero la energie. Unele dintre acestea se vor afla în Pipera, unde am început construcţia proiectului NEXO Nature care integrează 14 vile cu tehnologii avansate care le transformă în case inteligente şi independente energetic, cu o valoare de 10 milioane de euro. Observăm un trend în accelerare pentru dezvoltarea locuinţelor independente energetic, pe măsură ce tot mai mulţi proprietari şi dezvoltatori încep să adopte aceste tehnologii inovatoare", explică Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group, se menţionează în comunicat.
Un alt aspect pozitiv al acestei creşteri a cererii este scăderea preţurilor echipamentelor. Pe măsură ce rata de adopţie creşte, procesele de fabricaţie devin mai eficiente, ceea ce duce la costuri mai reduse. Acest lucru face ca tehnologiile de independenţă energetică să fie mai accesibile pentru un număr mai mare de consumatori şi dezvoltatori.
Interes ridicat pentru energie verde şi la bloc
Totodată, interesul pentru instalaţii care să reducă consumul de energie este tot mai mare şi din partea românilor care locuiesc în apartamente de bloc. În cazul blocurilor deja construite, poate fi obţinută o reducere parţială a consumului de energie, nu totală, prin folosirea de pompe de căldură, dar nu şi de panouri solare şi baterii de stocare a energiei. Spre exemplu, pentru un apartament cu o suprafaţă utilă de 60-80 mp, poate fi acoperit necesarul de energie cu pompe de caldură de 6 kw termici, al căror cost de achiziţie şi instalare este în jur de 6.000 euro.
Locuitorii de la bloc au opţiuni limitate din cauza constrângerilor spaţiale şi arhitecturale, dar pe lângă instalarea de pompe de căldură, pot opta pentru sisteme de iluminat eficiente energetic, termostate inteligente pentru gestionarea mai bună a căldurii şi înlocuirea ferestrelor vechi cu unele care oferă o izolare termică superioară.
"În prezent, există blocuri în care sunt implementate pompe de căldură şi tehnologii de eficienţă energetică pentru un consum de energie redus cu până la 50% în raport cu sistemele clasice, construcţii dezvoltate atât de NEXO Group în zona Timpuri Noi din Bucureşti, cât şi de alţi parteneri dezvoltatori cu care colaborăm. Dezvoltatorii imobiliari sunt din ce în ce mai interesaţi să includă tehnologii moderne pentru construcţia de case verzi. Noile blocuri şi cartiere de vile sunt adesea proiectate cu sisteme de reducere a consumului de energie, atrăgând cumpărători conştienţi de impactul asupra mediului şi beneficiile pe termen lung ale eficienţei energetice. Pe măsură ce costurile energiei continuă să crească şi legislaţia devine mai strictă în privinţa eficienţei energetice, va creşte şi tendinţa de a dezvolta noi ansambluri de blocuri sau case eficiente energetic. Proprietarii de locuinţe şi dezvoltatorii imobiliari investesc în tehnologii verzi şi în materiale de construcţie sustenabile, atât pentru a oferi locuinţe cu un consum de energie redus, cât şi pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător şi reducerea amprentei de carbon. Aceasta nu este doar o tendinţă de moment, ci o schimbare fundamentală în modul în care gândim şi construim locuinţele viitorului, pentru un stil de viaţă sustenabil şi armonios", adaugă Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group, se precizează în comunicat.
Potrivit companiei, piaţa românească adoptă din ce în ce mai mult soluţii ecologice şi tehnologii pentru case verzi. Astfel, NEXO Group este unul dintre pionierii noului val de schimbare a pieţei imobiliare prin dezvoltarea de ansambluri de locuinţe complet independente energetic sau de case verzi individuale la cerere. Pentru dezvoltarea acestora, compania a introdus pe piaţă şi foloseşte soluţii moderne ca sisteme de izolaţie de înaltă performanţă, ferestre cu geam triplu, panouri solare, pompe de căldură, sisteme de ventilaţie cu recuperare de căldură, sisteme de răcire în tavan, dar şi aplicarea unor tehnici sau materiale specializate pentru a asigura impermeabilitatea sau izolarea elementelor de construcţie împotriva factorilor externi, cum ar fi apă, aer, vânt, praf sau zgomot. Toate acestea contribuie la crearea unor locuinţe care sunt nu doar prietenoase cu mediul, ci şi foarte eficiente din punct de vedere energetic.
NEXO Group are în plan noi investiţii pentru a transforma piaţa imobiliară din România prin inovare şi sustenabilitate. Compania continuă să dezvolte şi să implementeze soluţii avansate care răspund cerinţelor actuale şi viitoare ale pieţei, pentru ca tot mai multe locuinţe din România să fie pregătite pentru evitarea unui viitor cu facturi mai mari la energie electrică şi la gaze făcând astfel faţă presiunii legislative de a folosi tot mai mult energia verde pentru a un mediu mai curat.
NEXO Group este un lider în furnizarea de soluţii ecologice şi tehnologii pentru construcţia de case verzi în România. Cu un portofoliu diversificat şi o echipă de experţi dedicaţi, NEXO Group se angajează să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a pieţei imobiliare, oferind produse şi servicii de înaltă calitate care promovează eficienţa energetică şi protejarea mediului.
Înfiinţat în 2011, NEXO Group este alcătuit din NEXO Instalconstruct şi NEXO Imobiliare, oferind soluţii complete de construcţii şi instalaţii pentru case cu costuri reduse de funcţionare. Compania este specializată în proiecte imobiliare complexe şi locuinţe individuale, folosind tehnologii moderne pentru a asigura independenţa energetică a locuinţelor.
Un exemplu notabil este proiectul NEXO Timpuri Noi, din sectorul 3 al Bucureştiului, finalizat in anul 2022, în care pompele de căldură asigură costuri reduse pentru locatari.
NEXO Imobiliare este admistratată de către soţii Sorin şi Bianca Lăpădatu, care aduc o vastă expertiză şi pasiune în dezvoltarea proiectelor sustenabile şi inovatoare.
Cu un angajament solid pentru calitate, NEXO Group asigură că fiecare proiect este executat cu meticulozitate, de la concepţie până la finalizare, pentru a furniza locuinţe cu un confort interior armonios, promovând un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.
1. Populatia in pericol de îngheț. Solutia
(mesaj trimis de Iuliean Hornet în data de 28.06.2024, 14:30)
A căzut și mitul pompelor de căldură. Consumul de energie, peste jumătate din producția națională
Decarbonizarea energiei termice a rămas fără soluții
Decarbonizarea în energia termică a clădirilor rezidențiale din mediul urban este un obiectiv imposibil. Cogenerarea este mult prea scumpă fără subvenții masive, panourile solare nu funcționează iarna, iar pompele de căldură, pe care mizează Guvernul, sunt pur și simplu o aberație. Consumul de energie al acestora ar însemna mai mult de jumătate din producția națională, iar costurile instalării sunt uriașe.
calduraMitul pompelor de căldură, care a pornit de la Bruxelles, a căzut zgomotos. Strategia energetică a României le-a trecut însă, pe o estimare că utilizarea pompelor de căldură va crește semnificativ până în 2035, urmând să aibă o contribuție substanțială pentru satisfacerea cererii de energie termică în sistem centralizat.
De fapt, în traiectoria ponderii surselor de energie regenerabilă în consumul final brut, Strategia prevede un procent de 11% pompe de căldură în 2025, 13% în 2030 și un maximum de 16% în 2035. Pe deoparte, pompele de căldură electrice constituie o alternativă la încălzirea folosind gazele naturale, inclusiv pe fondul creșterii capacităților de producție din surse regenerabile, se precizează în Strategie. Pe de altă parte, însă, acestea conduc și la „vârfuri” de consum de energie electrică în perioadele extrem de reci – ca ordin de mărime pe termen lung, presupunând un milion de pompe de căldură instalate la nivel național și o putere necesară instantanee medie de 4 kW per pompă de căldură, ar rezulta un necesar instantaneu de 4.000 MW doar pentru acestea.
”Ținând cont că astfel de momente survin iarna în timpul nopții, pot fi excluse capacitățile de solar fotovoltaic (cele fără stocare în baterii), astfel că rețelele de energie electrică ar fi solicitate în mod considerabil într-un timp foarte scurt. Din acest motiv, configurația hibrid, în care centrala pe gaz în condensare ar prelua acest vârf de consum în locul pompei de căldură, ar fi o alternativă mai sigură din punct de vedere al aprovizionării și confortului consumatorilor și al adecvanței sistemului”, se arată în document.
Ce spun specialiștii?
Utilizarea pompelor de căldură este o soluție complexă de încălzire (dar și de răcire) a incintelor clădirilor. Pompa de căldură pe lângă avantaje, necesită însă o regândire a sistemelor de încălzire iar implicațiile asupra sistemele de producere/transport/distribuț ie a energiei electrice sunt majore, se relevă într-un articol de specialitate publicat în Revista Electricianul.
Pompa de căldură a cărei folosire s-a generalizat, este cea de tip aer-apă, deși există și alte tipuri, de exemplu cea tip sol-apă, mai performante dar cu o instalare mai costisitoare a schimbătorului de căldură din mediul exterior(necesită decopertarea solului, îngroparea sistemului de tubulatura folosită ca schimbător de căldură și apoi acoperirea cu sol).
”Pompele de căldură necesită costuri totale substanțial mai mari decât în cazul altor soluții. Costurile țin de achiziția pompei propriu-zise, investiția inițială într-o pompă de căldură fiind de 5 până la 10 ori mai mare decât cea într-o centrala pe gaz, de exemplu, și de necesitatea modificării instalației de încălzire, pentru a optimiza funcționarea ei folosind pompa de căldură. Totodată, este necesară extinderea încălzirii în pardoseală și redimensionarea sau schimbarea radiatoarelor de încălzire pentru asigurarea unor suprafețe radiante mai mari, pentru că pompa de căldură oferă agent termic la temperaturi sensibil mai scăzute ( 50-60 grade Celsius maxim) decât cele furnizate de centrale pe gaz”, se notează în publicația citată.
Instalații trifazate
În plus, trebuie adăugat și costul necesar instalației electrice de alimentare a pompei de căldură, care este un consumator mare de energie electrică, cu puteri de 10 kW uzual. Pentru puteri electrice mai mari, de până la 30 kW, este necesară trecerea la instalații electrice trifazate. Potrivit specialiștilor, implicațiile majorării puterii electrice la consumatori sunt considerabile.
Mergând în amonte spre rețelele de distribuție a energiei electrice (rețelele de joasă și medie tensiune) și mai departe către rețelele de transport (rețele de înaltă tensiune) este evident că este necesară schimbarea acestora. ”Se vorbește de întărirea rețelelor de distribuție a energiei electrice, operație costisitoare și de durată. Costurile acestor operații sunt însă considerabile, multe rețele fiind subterane. Cum nici producția de energie electrică nu poate ține pasul cu necesarul în aceste condiții, se vorbește despre reelectrificare, concept des utilizat în prezent și care se referă la adaptarea rețelelor de transport și distribuție pentru puteri mult mai mari. Asigurarea necesarului de energie electrică pentru pompele de căldură necesită deci investiții considerabile în sistemele energetice existente. Acestea costă și se întind pe durate lungi de ordinul anilor”, se mai precizează în articolul de specialitate