• Peste 1000 de salariaţi vor fi daţi afară
Consiliul de Administraţie al Poştei Române va discuta, astăzi, un plan de restructurare pentru evitarea falimentului, care prevede o nouă organigramă, destituirea a 100 de directori şi 1.068 de salariaţi TESA, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica. Domnia sa a spus: "Dacă acest plan de restructurare nu va fi aprobat, Poşta Română va intra în faliment, aşa cum m-a informat fostul director general al companiei prin intermediul unei scrisori. Planul de reorganizare prevede o nouă organigramă, destituirea şi trecerea în şomaj a doi din trei directori, adică în loc de 150 de directori vor rămâne o treime, şi disponibilizarea a 1.068 de salariaţi TESA, persoane angajate în ultimii ani, fără competenţele necesare şi cu salarii foarte mari în raport cu angajaţi cu 30 de ani vechime".
El a arătat că situaţia Poştei Româ-ne este "una extrem de preocupantă", în condiţiile în care operatorul naţional poştal a înregistrat pierderi de circa 100 milioane de euro în ultimii trei ani, şi nu a reuşit să-şi menţină veniturile nici măcar în zona serviciilor pentru care are monopol până la finele anului.
"De asemenea, Poşta are o datorie la bugetul de stat reeşalonată de circa 110 milioane de lei, la care se adaugă amenda Consiliului Concurenţei, de peste 100 milioane de lei. Prin intermediul unei scrisori drăguţe, fostul director general al Poştei, pe care m-am bucurat să-l dau afară repede şi să-l las să se întoarcă la meseria lui de bază, de specialist în vânzări de chiuvete, mă anunţa că Poşta Română intră în faliment", a spus Nica.
El a adăugat că a constatat că în ultimii ani a existat "o acţiune de devalizare" a Poştei Române, "situaţie fără precedent", care a pus în pericol o instituţie strategică a statului român şi siguranţa financiară a 36.000 de angajaţi şi a familiilor acestora.
"În scrisoarea fostului director general se face referire şi la o sentinţă definitivă şi executorie cu privire la o datorie de 24 milioane de lei pentru o firmă, şi anume Smart Telecom Solutions", a mai spus ministrul, citat de Mediafax.
Fostul director general al Companiei Naţionale Poşta Română Dumitru Daniel Neagoe a preluat conducerea operatorului la mijlocul anului 2010. El a fost înlocuit, vineri, de Ion Smeeianu, fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi preşedinte al autorităţii de reglementare în telecomunicaţii.
Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale, din care 1.200 sunt informatizate, iar mai mult de 580 dintre acestea sunt incluse într-o reţea virtuală privată (VPN).
Operatorul are circa 35.000 de salariaţi, din care peste 11.000 sunt factori poştali. Acţionarii companiei sunt Ministerul Comunicaţiilor, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.
• MCSI cere autorităţilor care au atribuit unor firme contracte cuvenite Poştei Române să le rezilieze
Ministerul Comunicaţiilor şi ANCOM vor transmite autorităţilor şi instituţiilor statului o scrisoare de informare cu privire la drepturile exclusive ale Poştei Române, cerând rezilierea acordurilor care încalcă legislaţia. "Am convenit cu ANCOM ca împreună să trimitem o scrisoare de informare prin care să aducem la cunoştinţă autorităţilor şi instituţiilor statului că până la 31 decembrie 2012 Poşta Română are monopol asupra unor servicii şi, dacă au contracte în derulare cu alţi operatori poştali, să le rezilieze. După ce îi vom informa, atunci vor fi în culpă dacă nu reziliază contractele respective sau încheie contracte care încalcă monopolul operatorului poştal", a declarat Dan Nica.
El a adăugat că beneficiarii care au încheiat contracte pentru servicii asupra cărora Poşta Română are drept exclusiv nu erau obligaţi să ştie că operatorul poştal naţional are monopol.
"Era datoria Poştei Române să atragă atenţia beneficiarilor, prin numeroşii directori spre exemplu, că se încalcă un drept exclusiv şi să intervină. N-au făcut-o şi este extrem de suprinzător", a spus Nica.
Ministrul a spus că aceste servicii sunt prestate ilegal, că a cerut ANCOM să facă verificări şi că aplicarea unor amenzi de 5.000 de lei nu rezolvă situaţia.
"Un alt lucru curios este că Poşta Română, din informaţiile pe care le am de la ANCOM, nici nu s-a prezentat la licitaţiile organizate de instituţii ale statului, cum ar fi Mi-nisterul Administraţiei şi Internelor. Există suspiciunea că a fost o acţiune dirijată şi coordonată prin care au fost sprijinite anumite firme private în dauna Poştei", a spus Nica.
În luna aprilie, ministrul Comunicaţiilor de la acea dată, Răzvan Mus-tea, a declarat că autorităţi fis-cale, Poliţia şi alte instituţii au încheiat contracte pentru a beneficia de servicii poştale asupra cărora Poşta Română are drept exclusiv până la 31 decembrie 2012.
În România, furnizorul de serviciu universal este Compania Naţională Poşta Română, care a dobândit acest drept în urma unei proceduri organizate de ANCOM în anul 2009.
ANCOM anunţa în aprilie că a amendat firma Cargo Serv Post cu 5.000 de lei pentru că a prestat servicii poştale asupra cărora CNPR are drept exclusiv.
Potrivit datelor ANCOM, instituţia aplicase în total, până la acea dată, cinci amenzi. Ceilalţi furnizori sancţionaţi au fost TCE Post SRL, Associated Group Communications SRL, Total Post Services SRL şi Direct Post Services SRL.