Parlamentul din Nicaragua a decis ieri să dizolve Crucea Roşie locală, acuzată că şi-a încălcat obligaţia de neutralitate în timpul protestelor antiguvernamentale din 2018, şi să o înlocuiască cu un organism public, conform AFP.
În unanimitate, deputaţii - toţi favorabili guvernului preşedintelui Daniel Ortega - au votat în favoarea unei rezoluţii de anulare a decretului care a fondat Crucea Roşie din Nicaragua pe 29 octombrie 1958.
Înaintea votului, deputaţii au acuzat Crucea Roşie din Nicaragua că a încălcat legile care reglementează asociaţiile non-profit, precum şi principiul neutralităţii Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii, cu sediul la Geneva, unde a fost fondată în 1863.
Manifestaţiile în care protestatarii au cerut demisia preşedintelui Ortega şi a soţiei sale, precum şi a vicepreşedintelui Rosario Murillo, sunt considerate de către guvern o tentativă de lovitură de stat promovată de Washington. Reprimarea lor s-a soldat cu peste 300 de morţi.
De atunci, peste 2.000 de organizaţii şi asociaţii, inclusiv organizaţii patronale şi universităţi catolice, au fost private de existenţă juridică sub acuzaţia de încălcare a legilor, în special a celor privind "agenţii străini".
"În cursul evenimentelor din 2018 (...) filialele (Crucii Roşii) au acţionat în contradicţie cu aceste principii (de neutralitate) şi cu cele ale statutului", potrivit expunerii de motive a rezoluţiei, care mai prevede înlocuirea Crucii Roşii cu un "organism autonom descentralizat".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2023, 10:20)
Eh, daca nu au si ei vice presedinti care sa colaboreze cu statul pentru controlul populatiei.. ce sa faci.