În judeţul Suceava doar 16 abatoare şi unităţi de prelucrare a cărnii sînt autorizate să funcţioneze, a declarat, ieri, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru. Directorul DSVSA Suceava a precizat că doar o singură unitate de prelucrare a cărnii, SC "Facos" SA Suceava, este autorizată să exporte în Uniunea Europeană, încadrîndu-se în categoria A. Petrea Dulgheru a spus, totodată, că nici un abator nu îndeplineşte condiţiile pentru a putea exporta în Uniunea Europeană. Un număr de 12 abatoare şi unităţi de procesare a cărnii se încadrează în categoria B, a mai precizat sursa citată, adăugînd că aceste unităţi trebuie să facă pe parcursul acestui an o serie de investiţii, iar în cazul în care nu vor reuşi să le finalizeze, pe 1 ianuraie 2007 vor fi închise. Cea mai mare parte a acestor unităţi au accesat, deja, programe SAPARD şi pe măsură ce investiţiile se vor finaliza, acestea vor trece în categoria A. Este vorba despre SC Carpatis SRL Suceava, SC Avastar SRL Liteni, SC Ancarol SRL Gura Humorului, SC Danielevici SRL Gura Humorului, SC Rogelya SRL Fălticeni, SC Andelvero SRL Cîmpulung Moldovenesc, SC Scuza Prod SRL Forăşti, care deţin atît abatoare, cît şi fabrică de produse din carne, abatoarele SC Killer SRL Horodnic şi SC Abatorul Fălticeni SRL şi unităţile de prelucrare a cărnii SC Superstar SRL Rădăuţi, SC Apollo SRL Rădăuţi şi SC Rodalco Vatra Donei. Petrea Dulgheru a mai spus că alte trei unităţi se încadrează în categoria C, avînd aprobate termene de tranziţie pentru modernizare pînă în 2009. Acestea sînt abatoarele şi fabricile de carne aparţinînd de SC Raitar SRL Cornu Luncii şi SC Harald Prod SRL Drăgoieşti, precum şi abatorul aparţinînd de SC Maralex SRL Bădeuţi.Dacă unele dintre unităţi nu vor respecta normele sanitare veterinare privind sănătatea publică şi siguranţa alimentară, acestea vor fi închise. Petrea Dulgheru a apreciat că în viitorul apropiat în judeţul Suceava se vor înfiinţa carmangerii şi unităţi ce vor fabrica produse tradiţionale. Potrivit directorului DSVSA Suceava, în cursul anului trecut s-au închis 23 de abatoare şi unităţi de procesare a cărnii, pentru care nu era rentabil să se facă investiţii de modernizare. El a spus că pînă la sfîrşitul acestui an alte şase abatoare vor primi autorizare de funcţionare, avînd în derulare proiecte SAPARD.
Nici un abator din judeţul Suceava nu poate exporta în Uniunea Europeană
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 10 ianuarie 2006