România caută surse alternative pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, iar în acest moment consumul este mai mic decât capacitarea de producţie internă, a spus premierul Nicolae Ciucă, conform Digi24. Declaraţia vine după ce Gazprom a anunţat că a tăiat livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria, care au refuzat să plătească în ruble pentru energia importată.
"Am avut o discuţie în această dimineaţă cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub căpacitatea de producţie pe care noi o avem. Suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur nu pe deplinătatea nevoilor noastre, asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar", a spus premierul, răspunzând la întrebările jurnaliştilor.
Ciucă a adăugat că România caută alternative la gazul rusesc.
"Acum se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar încă o dată, în acest moment România nu este afectată", a precizat acesta.
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două ţări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului.
Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut recent ţărilor pe care el le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
Polonia, ţară al cărei contract cu Rusia expiră la finele acestui an, a spus în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti. De asemenea, autorităţile de la Varşovia au anunţat că nu vor prelungi contractul cu Gazprom.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2022, 16:26)
lichefiate din sua si Israel .pina acum extrageam si petrol si gaze ba si pentru altii , eram cunoscuti in lume , acum nu mai putem face nimic, asteptam investitori straini . nu mai putem nici duce o cana de apa la gura fara ajutorul investitorilor straini .cica nu sint bani , dar pentru vaccinuri aiurea si taxa de smecher la straini sint .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.04.2022, 19:48)
Daca productia de fasole este buna, nu ne facem probleme in legatura cu aprovizionarea cu gaze.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2022, 11:09)
Da.Si o roata de aia cu hamsteri pt electrica.