În primele două luni ale acestui an, investiţiile străine în ţara noastră au crescut cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut, depăşind cifra de 900 de milioane de euro, ceea ce demonstrează încrederea acestor ivestitori în ţara noastră, a afirmat, astăzi, premierul Nicolae Ciucă, la Forumul pentru Investiţii, eveniment organizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).
"Nu cu mult timp în urmă, am lansat împreună cu ceilalţi membri ai coaliţiei (...) pachetul "Sprijin pentru România", în valoare de 17,3 miliarde lei. (...) Este un pachet pe care am reuşit să îl desprindem din tot ceea ce am analizat şi a putut să reiasă ca instrument financiar, pe care să îl punem la dispoziţie atât mediului de afaceri, investiţiilor, pentru că 60% din acest pachet merge către investiţii şi 40% pentru măsurile sociale, pentru că avem cu adevărat nevoie să protejăm populaţia vulnerabilă. (...) Subliniez încă o dată, este destinat investiţiilor publice şi private şi nu urmăreşte altceva decât asigurarea stabilităţii şi dezvoltării economice a ţării. La nivelul guvernului am început deja să punem în aplicare aceste măsuri. Săptămâna trecută am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care 1,7 miliarde lei - fonduri din bugetul de stat asigură diferenţa de preţ la materialele de construcţii, la forţa de muncă, la tot ceea ce înseamnă, practic, menţinerea şi continuarea proiectelor de dezvoltare la nivelul infrastructurii şi a construcţiilor. (...) Este foarte important, pentru că vorbim de pachete financiare de care urmează să beneficiem în perioada următoare şi avem nevoie de aceste instrumente, de aceste companii, să aibă capacitatea să asigure desfăşurarea şi derularea în condiţii foarte bune a acestor proiecte. Au nevoie să-şi menţină forţa de muncă în ţară, forţă de muncă de care cu toţii ştim foarte bine cât de mare nevoie este. Pentru diferenţa până la 5,2 miliarde lei, vom veni în foarte scurt timp cu o altă ordonanţă de urgenţă care să completeze cadrul de reglementare, astfel încât aceşti bani - 3,5 miliarde lei - să poată fi accesaţi din fondurile europene la dispoziţie şi în felul acesta reuşim să scădem presiunea pe bugetul de stat", a spus Nicolae Ciucă.
Şeful guvernului a precizat că în următoarea perioadă va fi aprobată schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor de peste un milion de euro.
"Practic, este o schemă care continuă. Ea a fost reactivată şi în felul acesta vom putea ca prin investiţiile pe care le veţi face dumneavoastră şi ceilalţi care au disponibilitatea şi văd oportunitate în economia românească să putem să stimulăm şi să ne asigurăm că aceste investiţii vin şi asigură locuri de muncă, asigură dezvoltarea sănătoasă şi aşteptată atât de mult de către fiecare dintre români. Pentru această schemă am asigurat 200 de milioane de euro. Este, practic, un mecanism care răspunde aşteptărilor dumneavoastră, al mediului economic, cu beneficii semnificative pentru industria prelucrătoare, industria construcţiilor, informaţii şi comunicaţii, sănătate, HoReCa şi asistenţă socială", a spus Nicolae Ciucă.
Prim-ministrul a menţionat că, de la 1 iunie, va fi introdusă formula de sprijin pentru IMM-urile care se confruntă cu dificultăţi din cauza efectelor generate de contextul regional. Astfel, guvernul va aloca 300 de milioane lei care vor fi direcţionaţi către firmele respective.