Nicolae Ciucă: "Coaliţia de guvernare a convenit o consolidare echilibrată a bugetului de stat"

F.D.
Politică / 31 iulie 2023

Nicolae Ciucă: "Coaliţia de guvernare a convenit o consolidare echilibrată a bugetului de stat"

Coaliţia de guvernare a convenit o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli şi venituri, a declarat, luni, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, care a susţinut că în acest fel se urmăreşte încadrarea în deficitul asumat, precum şi o dezvoltare "robustă" a României în următorii ani, relatează Agerpres.

"Am convenit, astăzi, în coaliţie, o consolidare echilibrată a bugetului de stat, raportată la cheltuieli şi venituri. Astfel, ne dorim să asigurăm o dezvoltare robustă a României în următorii ani, dar şi să ne încadrăm, anul acesta, într-o cotă de deficit bugetar agreată cu organismele internaţionale. Am căzut de acord ca, pentru anul 2023, să avem o economie la buget de aproximativ 12 miliarde de lei. Aceasta va fi compusă, simetric, din aproximativ 6 miliarde lei provenite din reducerea cheltuielilor şi aproximativ 6 miliarde lei din asigurarea de noi venituri", a scris Ciucă, pe Facebook.

El a reiterat că era obligatoriu ca, înainte de orice discuţie despre veniturile la buget şi eforturi cerute mediului de afaceri sau populaţiei, să existe o decizie privind reducerea cheltuielilor statului şi viziunea creşterii economice pe termen mediu şi lung.

"În momente ca acestea, statul trebuie să fie primul care dă dovadă că este gata să se eficientizeze pentru a asigura dezvoltarea României", a subliniat Ciucă.

Potrivit acestuia, au fost agreate câteva zeci de măsuri referitoare la reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar, printre care reducerea cu minimum 20% a numărului de secretari de stat şi reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităţilor locale - preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii judeţene, primari, viceprimari şi ale reprezentanţilor autorităţii centrale în teritoriu - prefecţi şi subprefecţi.

De asemenea, s-a convenit reducerea numărului de funcţii de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaţilor, desfiinţarea funcţiei publice de şef de birou şi creşterea numărului de persoane din subordinea celor ce deţin funcţii de conducere.

O altă măsură vizează comasarea unor instituţii subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor.

Se mai au în vedere descentralizarea unor servicii, precum şi prioritizarea programelor naţionale de investiţii, a completat fostul premier.

El a menţionat că în companiile de stat urmează să fie redus cu 50% numărul consilierilor persoanelor din conducere.

"Numărul membrilor Consiliilor de administraţie va fi redus la cel mult 7 persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la 5. Totodată, indemnizaţiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizaţia lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcţii de conducere în companiile de stat", a explicat liderul PNL.

Conform acestuia, va fi creat cadrul legal pentru consorţii/parteneriate de achiziţii centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum şi între UAT-uri judeţene şi instituţiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.

O altă măsură vizează acordarea voucherelor de vacanţă doar pentru funcţionarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.

"Pentru instituţiile publice autonome aflate în coordonarea Parlamentului se va institui o taxă specifică de 80% asupra rezultatului net, dar nu mai puţin de 50% din valoarea taxelor/tarifelor specifice. Salariile conducătorilor acestor instituţii vor fi limitate la cel mult de şase ori indemnizaţia brută a unui ministru, iar ale celorlalţi angajaţi la maximum 80% din salariul conducătorului instituţiei", a mai transmis Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL a adăugat că o altă măsură prevede comasarea a minimum 20% din institutele de cercetare/dezvoltare existente, astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15% şi desfiinţarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic.

"Cred cu tărie, în continuare, că trebuie să fim foarte atenţi la utilizarea eficientă a investiţiilor majore care au intrat şi vor intra în România şi la atragerea fondurilor din PNRR. De asemenea, este necesar ca, împreună cu specialiştii noştri, să creăm un grup de lucru permanent, care să gândească o proiecţie multianuală, care să dea un 'boost' economiei României. Am încredere că Guvernul Ciolacu va adopta şi implementa cu eficienţă aceste măsuri, atât de necesare în contextul unui război la graniţă, al previziunilor nu tocmai optimiste privind economia globală şi al nevoii României de dezvoltare susţinută", a evidenţiat Ciucă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Romsnia e pe datorie deci plata aceea facute de Orban pt ca fratii Micula au pus poprire pe Romatsa trebuie reculerati. Si sunt zeci de alte cazuri de procese in coada de peste care cad in sarcina statului pt ca nu se apara interesele statului in instante!. Trebuie revizuite toate cazurile pt ca si averea Patriciu e intacta desi a dat un tun pe averea statului, EUROHOLD, care a scos din tara lichiditatile Euroins in timp ce a pasat statului datoriile samd Romania e la strimtoare si deci sa stringeti surubul simultan si pe partea imbigatitilor si /sau traficantilor de influenta care au vaduvit statul de active si fonduri, timp de zeci de ani, generand somaj si disperare. Ca ajuta pe partea de imagine publica, ca cei care si pierd slujbele sa vada ca statul face un efort si pe partea sinecurilor si a papusarilor tranzitiei, sa mai recupereze din pierderi. Romania nu e sat fara caini.

    1. Plățile acelea au fost făcute de liberalii tăi iubiți. PNL ex PDL a fost cel mai nociv partid pentru România.

    zi cu cit vei jupui privatul si cu cit vei creste taxele si impozitele pentru a sustine pensiile specialilor care stau in Spa-uri tot timpul si salariile taietorilor de frunza la ciini ,bugetarilor?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb