Premierul Nicolae Ciucă a condamnat astăzi, în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul Aspen, crimele de război ale Rusiei în Ucraina. Ciucă spune că atacurile ruseşti asupra unor oraşe precum Mariupol, la Herson, Harkov sau Kiev sunt similare cu distrugerile din Groznâi sau Alep. "Adevărate crime împotriva umanităţii", spune premierul, potrivit Digi24.
"Războiul a revenit în prim-planul istoriei europei iar dreptul internaţional a fost între paranteze odată cu agresiunea declanşată de Rusia pentru invadarea Ucrainei, absolut neprovocat, nejustificat şi ilegal, încălcând toate normele internaţionale. O agresiune inacceptabilă soldată cu valuri de refugiaţi, distrugeri de locuinţe, spitale, maternităţi, grădiniţe şi şcoli similare cu cele din din Groznâi, Alep, le regăsim azi la Mariupol, la Herson, Harkov sau Kiev. Adevărate crime împotriva umanităţii, crime de război care caracterizează această acţiune a Rusiei împotriva democraţiei, împotriva occidentului, împotriva lumii", a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Acesta spune că Europa şi lumea întreagă se confruntă cu numeroase crize, la care s-au adăugat criza refugiaţilor şi cea a lanţurilor de aprovizionare.
"România alături de Europa şi de lumea întreagă se confrunta la data declanşării conflagraţiei cu pandemia şi efectele economice ale acesteia. Li s-au adăugat criza energetică globală, deloc ruptă de actualul război. S-a adăugat criza refugiaţilor şi perspectiva unei crize economice anunţată de problematica extrem de complexă a coerenţei lanţurilor de aprovizionare şi de rupturi în globalizare ca urmare a sancţiunilor şi izolării impuse Rusiei şi Belarusului", spune premierul.
"Spre deosebire de momentul 2015, când un milion de migranţi din Orientul Mijlociu a zdruncinat Europa ameninţând să o scindeze, criza refugiaţilor ucraineni a demonstrat un comportament opus, solidar şi imbatabil. (...) România a strălucit. Pornind de la acest moment trebuie să demonstrăm în continuare că putem să strălucim. Rezilienţa ţării noastre s-a dovedit exemplare în domeniu, pe baza cooperării între instituţiile statului, cetăţeni şi ong-uri. Am investit 3. 4 milioane de euro în ajutor umanitar, am construit un hub pentru ajutor umanitar la Suceava", a spus Ciucă, despre implicare României în criza umanitară.
"În adunarea generală a ONU 141 de state au votat pentru rezoluţia de condamnare a Federaţiei Ruse, doar 5 state au votat împotrivă: Rusia, Belarus, Siria, Coreea de Nord, Eritreea. Un vot covârşitor. Nivelul sancţiunilor asumate unanim, coerent şi fără rezerve a atins cote inimaginabile care arată că Rusia trebuie să plătească pentru războiul de agresiune", a mai declarat Ciucă.
Premierul a vorbit şi despre implicarea României în rezolvarea crizei energetice, prin interconectarea cu Bulgaria şi Grecia, discuţii cu Turcia pentru tranzitul de gaze şi încercarea de contractare a gazului natural lichefiat.
"Şi-ar fi imaginat cineva Germania acordând ajutor militar letal defensiv Ucrainei sau blocând Nord Stream 2 pe perioadă nelimitată sau anunţând reducerea dependenţei de petrolul şi gazul rusesc sau detaşarea de furnizorul de gaze rus? România a fost alături de toate aceste eforturi", a mai declarat prim-ministrul României.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 13:32)
Cele 12 scenarii din războiul ruso-ucrainean pe care le anticipează analistii:
1. Rusia se îndreaptă spre înfrângerea totală în Ucraina. Când şi-a lansat ofensiva, Rusia s-a gândit că mulţi ucraineni şi o parte a armatei ucrainene vor fi pro-ruşi. Totuşi, forţele militare ucrainene au oferit o mare rezistenţă, iar trupele ruse sunt acum prinse la periferia mai multor oraşe şi se confruntă cu probleme majore de aprovizionare.
2. Prăbuşirea poziţiilor ruseşti. Prăbuşirea forţelor ruse ar putea fi „bruscă şi catastrofală, mai degrabă decât să se producă lent printr-un război de uzură”. Se poate ajunge la un punct în care armata rusă nu poate fi nici aprovizionată, nici retrasă.
3. Nu există un acord pe termen scurt care să satisfacă atât Rusia, cât şi Ucraina, poziţiile lor sunt incompatibile.
4. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite şi-a dovedit odată inutilitatea.
5. Statele Unite şi-au păstrat calmul pe perioada conflictului. Deciziile administraţiei Biden de a nu declara o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei sau de a ajuta la transferul MiG-urilor poloneze au fost bune. Este mai bine ca Ucraina să învingă singură Rusia, astfel încât Rusia să nu aibă scuza intervenţiei NATO. S-a evitat şi escaladarea militară.
6. Singurul lucru care poate opri războiul este înfrângerea Rusiei. Costul războiului este încă foarte mare pentru Ucraina, dar „cele mai mari pagube sunt cauzate de rachete şi artilerie, în privinţa cărora nici MiG-urile, nici zonele de excludere a zborului nu pot face mare lucru”.
7. Dacă Rusia pierde, Putin va cădea: "Primeşte sprijin pentru că este perceput ca un om puternic".
8. „Invazia a făcut deja un mare rău populiştilor din întreaga lume, care înainte de atac şi-au exprimat în mod uniform simpatia pentru Putin. Printre aceştia se numără Matteo Salvini, Jair Bolsonaro, Éric Zemmour, Marine Le Pen, Viktor Orbán şi, desigur, Donald Trump.
9. „Războiul de până acum a fost o lecţie bună pentru China. La fel ca Rusia, China a construit forţe militare aparent de înaltă tehnologie în ultimul deceniu, dar nu au experienţă de luptă. Performanţa mizerabilă a forţelor aeriene ruse ar fi probabil replicată de Forţele Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului, care, de asemenea, nu are experienţă în gestionarea operaţiunilor aeriene complexe”.
10. Ucraina va fi un exemplu pentru Taiwan. „Să sperăm că Taiwanul realizează necesitatea de a se pregăti pentru a lupta, aşa cum au făcut ucrainenii, şi de a restabili serviciul militar. Să nu fim prematur defetişti.”
11. „Dronele turceşti vor deveni cele mai bine vândute.”
12. „O înfrângere a Rusiei va face posibilă o 'nouă naştere a libertăţii' şi ne va scutura de teama noastră de starea de degradare a democraţiei globale. Spiritul anului 1989 va trăi datorită unui pumn de ucraineni curajoşi”.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 13:55)
Bazaconii.... daca ai putea descifra informatii militare, ai afla ca Ucraina practic a pierdut lupta.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 14:07)
Aveti un lider "brav si curajos" carte se ascunde in grote!
E tare doar la omorat civilii si la bombardarea spitalelor, blocurilor si caselor.
Informația momentului în plin război. Apar noi informații despre președintele Rusiei. Surse anonime, dar de încredere, au declarat pentru israelienii de la N12, că există dovezi destul de clare conform cărora Vladimir Putin nu s-ar mai afla la Moscova de ceva timp.
Mai exact, liderul de la Moscova s-ar ascunde într-un buncăr din Munții Urali, spun sursele citate. Menționăm și faptul că informația apărută în presa israeliană vine la scurt timp după ce joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declara că liderul de la Kremlin nu va merge pe teren în Ucraina și nici nu va vizita răniții la spitale.
„Președintele Putin nu plănuiește încă o călătorie în zona operațională din Ucraina, nici nu sunt planificate întâlniri cu soldații din spitale”, a explicat Peskov.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 15:33)
Serios...cu același guvern Zelinski la Kiev, mai gândește-te.
Vezi Afganistan...
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 15:53)
Daca sunt asa de adevarate ca nava de razboi scufundata de ucrainieni, nu ma mir ca aveti creierii varza.
1.5. Mda (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Pfff în data de 19.03.2022, 00:18)
Prietene, doar spune-mi, te rog, ce fumezi?!?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 13:54)
Dl gral Ciuca, premierul Romaniei, a facut afirmatii bizare si neadevarate. "Adevărate crime împotriva umanităţii, crime de război care caracterizează această acţiune a Rusiei împotriva democraţiei, împotriva occidentului, împotriva lumii"... Actiunea Rusiei nu este impotriva Occidentului. Sau poate ca de fapt este? Caz in care Ciuca ne spune adevarul, ca Ucraina este soldatul occidentului impotriva Rusiei. Pentru ca altfel, pe teren, se bat rusii cu militarii ucrainieni. Bizara afirmatie, Ciuca....
Sa vedem insa de ce afirmatiile lui Ciuca pica in mod foarte nefericit dupa cele de ieri ale lui Biden. In general, atunci cand un personaj international este numit de puterile vestice "criminal de razboi", acesta cam sfarseste intr-un deces grabit si provocat cinetic. Saddam in Irak, Gaddafi in Libia, generalul Soleimani in Iran (era in Irak la acel moment, deci asasinatele pot fi facute si in tari neutre).
Va readuc aminte celor care au trait 9/11 (iar celor care nu erau maturi atunci, sa mearga la jocurile video, nu mai comentati aiurea pentru ca situatia este mai grava decat criza rachetelor din 62, suntem aproape de un razboi nuclear), atunci cand America a fost lovita si nu stia din ce directie, a intrat imediat in DEFCON 2 (pasul premergator declansarii razboiului nuclear la nivelul 1). Iar Rusia condusa de Putin i-a dat imediat telefon si ...
Sa lasam materialul din Politico sa rememoreze ce s-a intamplat atunci:
Andy Card: One of the president’s first thoughts, fr om Sarasota to Barksdale, was Vladimir Putin.
Gordon Johndroe: [Putin] was important—all these military systems were all put in place for nuclear alerts. If we went on alert, we needed Putin to know that we weren’t readying an attack on Russia. He was great—he said immediately that Russia wouldn’t respond, Russia would stand down, that he understood we were under attack and needed to be on alert.
Ari Fleischer: Putin was fantastic that day. He was a different Vladimir Putin in 2001. America could have had no better ally on September 11th than Russia and Putin.
Deci, odată lovită, America a intrat in alertă nucleară (zice Gordon). Din punct de vedere tehnic, alerta era DEFCON3 cu ordine de pregatire ca si cum ar fi DEFCON2, dar min apararii Rumsfeld nu a mai dat acest ordin de escaladare. Cu toate informatiile primite in primele ore, America a realizat cine a atacat-o si deci nu a mai ordonat cresterea nivelului de alerta.
Putin a fost primul care l-a sunat pe Bush, a spus ca intelege ca America trebuie sa intre in alerta militara pe care o are. Dar ca Rusia va raspunde prin a isi cobori nivelul de alerta la care urcase pentru a fi la fel de pregatita ca si SUA, pentru ca nu are nicio legatura cu actiunea.
Cand SUA il numeste pe Putin "criminal de razboi" si stiind nu numai abordarea pe care SUA o are fata de criminali de razboi reali, condamnati de UNSC, dar si declaratiile unora precum Hillary Clinton (am venit, am vazut, el a murit), sau Trump care vroia sa il asasineze pe Assange.....
Ei bine, Comandamentul General al Rusiei face deja planuri pentru riposta nucleara in cazul in care ceva i se va intampla presedintelui Rusiei.
Ar fi bine pentru Europa sa nu existe vreo incercare de asasinat asa cum cere senatul Graham. Pentru ca atunci importante parti din Europa si SUA (depinzand de cate rachete ajung la tinta) va fi scrum radioactiv.
Prostia americana nu cunoaste limite.
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 18.03.2022, 14:09)
...
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 15:05)
Surse:
CBS "We came, we saw, he died," she (Clinton) joked when told of news reports of Qaddafi's death by an aide in between formal interviews.
A report fr om Yahoo News published Sunday says that the Trump administration and CIA considered kidnapping WikiLeaks founder Julian Assange in 2017 and even raised the prospect of assassinating him amid concerns he may be planning an escape of his own. Citing conversations with more than 30 former U.S. intelligence and security officials, Yahoo reported
Aljazeera: Trump's assassination of Soleimani: Five things to know At the direction of US President Donald Trump, the US military killed Soleimani, head of Iran's Quds Force, the foreign arm of the IRGC, in the early hours of Friday, January 3, 2020
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 15:06)
De frica se retrag!
Sa mearga in prima linie a razbiului pe care l-a pornit, pentru ca din buncar poate oricine sa conduca si sa comande salve de rachete, chiar si femeile sau copii.
Barbatii adevarati nu isi conduc armatele de sub pamant.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 15:49)
Zelenski a fost permanent intr-un bunker si a iesit doar pentru clipuri video.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 15:51)
Tu esti sclav daca nu poti citi si analiza un articol din cotidianul pro-european si pro-nato numit politico.
In schimbi scrii un comentariu atac la persoana care incalca regulamentul.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 15:57)
A mers un presedinte american pe front in oricare dintre razboaiele pornite?
Stii ca pozele recente cu Zelenski "cica de pe front" erau din 2021? Fake news permanent din tabara ucrainiana. Cine mai pune botul?
2.7. we came, we saw, he died ... (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 16:12)
Un comentariu pertinent, va multumesc.
Ca si in recent trecuta criza Covid, observ ca si in cazul Ucraina se cauta cu orice pret ca situatia sa fie permanent si _ireversibil_ inflamata.
Cum poti sa-l mai aduci la masa de tratative pe Putin, odata ce il numesti "criminal de razboi"?
Odata ce conflictul din Ucraina se va fi terminat, cum il mai reabilitezi pe Putin asa incat acesta sa mai poata participa la vreo intrunire internationala?
Cum poti sa retragi o eticheta gen "criminal de razboi" odata ce ai aplicat-o presedintelui unei puteri nucleare?
Din punctul meu de vedere, eticheta "criminal de razboi" aplicata de Occident lui Putin elimina practic orice sansa de aplanare / rezolvare a conflictului din Ucraina.
Sa fie doar eroare diplomatica sau Occidentul doreste efectiv sa distruga orice canal de comunicare cu Rusia si sa mearga astfel pana la scenariul MAD (mutually assured destruction) aferent unui razboi nuclear?
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 18:09)
Multi,suntem mintiti, manipulati ,vizionati documentarul lui Anne Laure Bonnel si cautati filmul Dombas si vedeti ce crime a facut armata ucrainiana in satele proruse,asta de ce nu arata la tv,
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 06:49)
bai bolsevicule, nu ti-e rusine?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 17:33)
Gresit d le Ciuca.. Ukraina ce a cautat aia primeste.. Daca rezolvau pe cale pasnica conflictul din Dombas acum nu asistam la acest razboi intre Russia o superputere militara si Ukraina... Romania ar trebui sa nu se amestece in treburile interne ale altor state... Fara afirmatii si titluri gen crime de razboi sau criminal de razboi fara ajutoare militare pentru Ukraina. E treaba Ukrainei sa se descurce cu Russia este afacerea lor interna Romania nu are ce se baga acolo...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 18:33)
Foarte bine spus! Fiecare zi de razboi inseamna mai multi morti, mai multe tragedii. Un presedinte bun ar trebui sa isi protejeze poporul, nu sa il distruga. Nu inteleg de ce nu cauta sa ajunga la o negociere cu rusii. Pana la urma rusii cer neutralitate si recunoasterea provinciilor care oricum erau ale lor din 2014 si oricum unde sunt majoritari. Prelungirea conflictului nu aduce rezolvarea, ci din contra.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Sebastian în data de 18.03.2022, 19:20)
Mda, rushii pina una alta bombardeaza tzinte civile, blocuri, maternitatzi, spitale. Probabil voi 2 nu suntetzi romani, sau suntetzi urmashii derbedeilor care au comunizat Romania, precum generalul tradator Marin Dragnea, fostul comandant al Diviziei bolshevice TV.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Imbecillus în data de 18.03.2022, 19:35)
a cautat sa se integreze in NATO si in UE ;
a cautat sa i se garanteze integritatea teritoriala conditionata de renuntarea la arsenalul nuclear de care s-a debarasat pasnic si nu a amenintat cu el , detonat peste granite sau pastrat sa-l foloseasca in caz ca e amputata sau invadata;
a cautat democratia;
a cautat sa se alinieze tarilor civilizate in care drepturile omului sunt garantate;
a cautat sa nu raspunda provocarilor regimului teroristilor lui Lenin antrenori de separatisti, mercenari , racheti si "sfinti" ai "exercitiilor speciale" de alungare si ucidere in masa a civililor folosind arsenal si munitie de razboi impotriva oamenilor neinrolati si neinarmati cu arme si munitie de razboi din zone civile ce nu sunt nici macar in vecinatatea obiectivelor militare . (intr-o lume plina de atotstiutori prefer sa fiu imbecil si sa pun intrebari .Tu ce scuza ai?)
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 20:09)
Si Ukrainenii nu au bombardat localitati in Dombas??? Nu au omorat civili in Dombas??? Nu au distrus scolile romanesti din jurul Cernautilor??? Tu nu esti roman si nici istorie nu cunosti..
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 18:36)
Eu am convingerea ca domnul Ciuca ar trebui sa se ocupe de probleme mult mai importante.Cum adica armata romana sa fie sub conducere NATO?In cazul unui conflict ce le pasa alora de fii,sotii,fratii nostri si de tara noastra?In aceste circumstante cu ce ne deosebim de Belarus,vasalul Rusiei?Eu nu pot intelege acest lucru sub nicio forma,nimeni nu ne explica nimic,doar iau decizii in numele poporului nostru care la o adica devine carne de tun.Noi trebuie sa ne aparam tara,nu doar interesele altora.Politica externa se poate face si cu demnitate,nu doar in pozitie cocosat si Ceausescu a avut mai multa demnitate si cand a murit,a refuzat recursul,nu am crezut vreodata ca voi ajunge sa apreciez acest lucru!Domnul Ciuca a fost cadru militar,armata presupune o anumita ierarhie,disciplina,mandrie si demnitate,cum se poate asa ceva?Eu am facut armata trei ani in timpul facultatii(era obligatorie) si macar atata lucru am putut invata si intelege!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Sebastian în data de 18.03.2022, 19:23)
Armata se facea de catre Teristi (Termen redus- studentzi) in Romania sau inaintea facultatzii, in toamna dupa ce erai declarat admis - 9 luni, sau dupa absolvirea facultatzii - 6 luni. Probabil Dv atzi facut armata la Tiraspol.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2022, 20:07)
In niciun caz nu am facut armata la Triaspol,probabil acolo au facut-o generalii nostri de sunt atat de patrioti.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 00:49)
Îmi fac griji pentru țara asta cu conducători atât de idioți. Nu mă refer la Ciucă și Iohannis care-s niște nimeni în drum puși acolo să urmeze ordine. Ci la cei care i-au urcat în funcție.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 07:54)
In anii 60- 70 sute de mii de vietnamezi au murit sub bombardamentele celor care astazi il condamna pe Putin si condamna Rusia pentru actiunile sale inumane. In Vietnam au fost distruse fara mila orase si sate, prin lovirea lor cu bombe incendiare cu napalm si chimice. Acolo s-a folosit tot arsenalul de arme, mai putin bomba nucleara. Poporul vietnamez a rezistat eroic si cotropitorul a trebuit sa plece im mod rusinos asa cum mai tarziu a plecat din Afganistan.
Intrebarea este ce rau a facut poporul vietnamez sa trebuiasca sa fie supus acelor atrocitati. De la fuga rusinoasa din Hanoi, Vietnamul isi repara si construieste in mod pasnic tara. Nici inainte si nici de atunci incoace, poporul vietnamez nu a atacat pe nimeni si nu apus in pericol pacea si siguranta mondiala.
Ce s-a intamplat atunci cu Vietnam se intampla acum cu Ucraina. Atunci tarile comuniste au invins. Acum insa situatia s-a schimbat. Poporul vietnamez a fost inlocuit cu poporul Ucrainei. Acum Rusia este "in delta Mekongului" si probabil si ei vor suferii rusinea ca la " Hanoi".
Iar, intre agresorul de azi si agresorul de ieri nu este nicio diferenta.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.03.2022, 08:41)
Adevarul este ca nici rusii nu sunt usa de biserica,americanii si rusii se intrec care mai de catre sa atace popoare si,sa le fure bogatiile si sa le transforme in vasali dupa care arata cu degetul unii spre altii .