Premierul Nicolae Ciucă face apel la populaţie să reducă risipa de energie electrică şi afirmă că s-a discutat în Guvern despre un sistem de penalităţi pentru cei care nu fac acest lucru, concomitent cu bonificaţii acordate celor care economisesc, dar nu există în prezent, soluţii tehnice pentru aplicarea unor astfel de măsuri, informează news.ro.
El spune că Guvernul îi va sprijini pe toţi furnizorii mici de energie care pot "avea probleme" în urma adoptării noii Ordonanţe din domeniu.
Întrebat, sâmbătă, dacă Guvernul ia în calcul măsuri de premiere a consumatorilor care fac economie la energia electrică şi de taxare suplimentară a celor care consumă mult, mai ales la orele de vârf, primul ministru Nicolae Ciucă afirmă că s-a discutat această ipoteză la nivelul Executivului, dar că încă nu există o soluţie tehnică în acest moment pentru aplicarea unei astfel de măsuri.
"Am discutat în şedinţa de guvern de joi acest subiect. Deocamdată, nu avem o soluţie tehnică. Sigur, acestea sunt măsuri prin care şi noi ne-am gândit, şi facem apel la populaţie, să reducem risipa şi să fie bonificaţi cei care consumă mai puţin, în mod deosebit în orele de vârf, dar nu am luat încă o decizie, pentru că aşteptăm să avem un ansamblu coerent la nivelul întregii Uniuni pentru a putea să gestionăm cum se cuvine energia şi gazul pentru iarna viitoare", a declarat Nicolae Ciucă.
În ceea ce priveşte eventuala decuplare a tarifelor la energia electrică de cele practicate la gazele naturale, măsură adoptată deja de alte state europene care nu au preţuri mari la energie datorită acestei decizii, primul ministru afirmă că România susţine acest demers.
"Mandatul a fost cât se poate de bine structurat: el a vizat partea în care să susţinem propunerea de decuplare a preţului la energie de cel al gazelor, o soluţie unitară în ceea ce priveşte taxarea, impozitarea, precum şi o soluţie unitară în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor pe piaţa SPOT astfel încât să nu existe fluctuaţiile acelea de preţ", a explicat premierul.
Întrebat ce părere are despre declaraţiile celor care spun că, în urma noilor acte legislative din domeniul energiei, mulţi furnizori pot intra în faliment, premierul spune: "Am analizat toate aceste aspecte, am discutat inclusiv această vulnerabilitate, ca o parte dintre furnizori - este vorba de furnizorii mici - să aibă probleme şi suntem în măsură să sprijinim pe toţi cei care vor avea probleme".
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 10.09.2022, 15:04)
Complexul energetic Oltenia e pe butuci.voi si cu ursula sunteti autorii.al tau ministru,virgil a inchis termocentralele si minele de carbuni.am pierdut aproape un sfert din productia energetica,ca vreti voi green deal.apoi ati liberalizat piata de energie si ne-ati promis preturi mai mici!?rezultatul se vede in facturi.
Ati facut praf sistemul energetic si acum vreti sa facem noi economie?nu ti-e un pic rusine ba porcule???
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2022, 17:56)
Io zic să scoată de la naftalină înfierările de pe vremea lui Ceașcă cu "reducerea risipei" și "pedepsele aplicate celor care nu respectă directivele" comitetului central ieuropean.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2022, 19:50)
Oare nu s-ar putea reduce si CHELTUIELILE
MILITARE care au depasit 8 miliarde de $ in 2022 ??!!
4. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 10.09.2022, 20:12)
deschideti ma toate minele de carbune si dati drumul ba la toate termocentralele IMEDIAT!
vreau sa vad deasupra Romaniei cel mai gros fum de la carbune ars si vreau sa vad Romania exportand energie la preturi galactice!
sunteti incompetenti ca o soseta!
stati doar in gura criminalilor alora de la Bruxelles! credeti ca aia ne vor binele , nu ? fraieri ca voi nu am mai vazut
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2022, 22:06)
Nici nu e nevoie sa ne inecam in fum, doar sa fie ceva mai mult decat acum. Si sa creasca capacitatile nucleare.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2022, 22:04)
Care risipa? Daca consum inseamna ca atat curent imi trebuie. Ore de varf o sa fie alea in care o sa fie mai frig , care se intampla sa coincida si cu orele la care gateste majoritatea populatiei, seara. Ca ziua multi muncesc. Apropo, si ala e consum mare de curent, ca lucram pe computere multi, nu ca in anii'80.
Trebuia sa nu slabiti economia in timpul pandemiei, ticalosilor. Ca stiam ca se va ajunge la mizerii din astea din martie 2020. Nu poti sa faci ce ati facut si sa nu existe consecinte economice in lant. Risipa e sa ai masina electrica, in loc de diesel sau pe benzina. De ce nu zice si asta Ciuca?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.09.2022, 22:18)
Domnule pm. gen. dr. Ciucă la prețurile actuale ale energiei e ca și cum le-ai zice românilor să reducă risipa de diamante. Adică puțini sunt cei care își permit să facă risipă.
Nu vă e teamă să fiți caracterizat trădător de țară când noi avem resurse energetice suficiente dar plătim ca și cum n-am avea? Atât direct prin facturi cât și indirect prin taxele ce se duc în plafonarea care în mod normal nu ar fi necesară.