Guvernul de la Bucureşti va sprijini Executivul de la Chişinău în realizarea reformelor, consolidarea economiei, a rezilienţei şi securităţii statului, precum şi în avansarea parcursului european al Republicii Moldova, a declarat premierul Nicolae Ciucă, astăzi, în cadrul declaraţiilor de presă comune susţinute alături de omologul său moldovean, informează Agerpres.
"Pe timpul discuţiilor am salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale precum şi dinamica remarcabilă a dialogului bilateral. Ne-am aplecat astăzi asupra evoluţiilor de securitate pe fondul războiului brutal de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei cu accent pe consecinţele masive asupra Republicii Moldova în plan securitar, energetic şi economic. Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, de narative ostile construite pe propagarea intenţionată de informaţii false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susţinerea de neclinit a României pentru respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional", a precizat Ciucă.
Acesta a subliniat că România promovează permanent, inclusiv la Bruxelles, necesitatea susţinerii Republicii Moldova pe mai multe planuri pentru a rezista "atitudinii foarte asertive a Rusiei".
"De altfel, România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienţei, un exemplu fiind obiectivul creării unei misiuni civile a Uniunii Europene pentru Republica Moldova", a afirmat Nicolae Ciucă.
Potrivit premierului român, cei doi oficiali au avut şi discuţii cu privire la agenda de integrare europeană a Republicii Moldova, în directă conexiune cu eforturile de reformă ale guvernului de la Chişinău, pentru consolidarea justiţiei, a statului de drept, eficientizarea administraţiei şi însănătoşirea mediului economic.
"Am evidenţiat sprijinul activ al României la Bruxelles şi în relaţia cu statele membre pe toate palierele legate de integrarea europeană. Spre exemplu, în ceea ce priveşte integrarea cât mai rapidă a Republicii Moldova în piaţa internă a Uniunii Europene, am discutat liberalizarea completă a comerţului sau reducerea tarifelor de roaming. Am discutat cu privire la necesitatea de a accelera proiectele de interconectare în domeniul energiei electrice, deosebit de importante pentru asigurarea independenţei energetice a Republicii Moldova", a declarat prim-ministrul Ciucă.
Premierul a punctat că, în plan bilateral, România a demonstrat prin fapte că este "cel mai sincer şi de încredere" partener al Republicii Moldova.
"Mărturie stau, spre exemplu, acordarea de sprijin bugetar direct, ce totalizează 10,3 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, de lemne de foc pentru încălzire, de păcură şi carburanţi, precum şi alte forme de asistenţă. De asemenea, domnule prim-ministru, doresc să vă asigur că România va continua să fie alături de dumneavoastră în eforturile de a depăşi actualele crize şi presiuni hibride la care este supusă Republica Moldova. Spre exemplu, doar la şedinţa de guvern de săptămâna trecută am aprobat o serie de documente, precum memorandumul pentru construirea unui pod rutier peste râul Prut la frontiera între România şi Republica Moldova, între localităţile Albiţa şi Leuşeni, respectiv două memorandumuri pe tema modernizării şi întreţinerii podului rutier peste Prut între localităţile Oancea şi Cahul, precum şi a podului rutier de la Sculeni", a afirmat Nicolae Ciucă.
Demnitarul român a menţionat că sunt în proces de realizare şi alte proiecte de infrastructură de transport, precum şi de fluidizare a traficului la frontieră, asupra cărora s-au purtat discuţii la nivelul ministerelor de linie şi există angajamente ferme că vor fi puse în practică cât mai curând.
Şeful Executivului de la Bucureşti a evidenţiat, de asemenea, că România şi-a consolidat statutul de prim partener comercial al Republicii Moldova.
"Comerţul bilateral a crescut cu 1,2 miliarde de dolari în 2022, ceea ce înseamnă că a ajuns la cifra de aproximativ 3,6 miliarde de dolari. Ne dorim foarte mult - şi vom acţiona în acest sens - să creştem investiţiile în Republica Moldova. Am discutat cu domnul prim-ministru şi am convenit să folosim oportunităţile şi potenţialul de afaceri din ambele ţări. Există un potenţial de cooperare cât se poate de larg şi cred că domeniul economic şi comercial poate (...) să aducă un sprijin atât cetăţenilor români, cât şi cetăţenilor din Republica Moldova. Avem nevoie de această stabilitate socio-economică", a arătat premierul Ciucă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2023, 00:09)
Ar fi bine ca guvernul Romaniei sa lase bancurile fiindca tinerii romani nu vor lupta in Repubica Moldova pentru Transnistria.Rusii aia din Transnistria nu vor sa fie ,,eliberati,,si nu se merita sa moara atatia oameni pentru o frectie la picior de lemn.Republica Moldova nu a putut rezolva problema cu Transnistria ,la acest lucru au contribuit ucrainenii din plin in 1992,cine face sa si desfaca.Daca guvernantii intentioneaza sa bage Romania in razboi pentru rusii aia din Transnistria ca mar al discordiei,nu ii vad deloc bine.Exista o masura in toate si o limita a suportabilitatii si da,mamaliga mai si explodeaza!Deja avem nervii pusi pe moate cu tot si cu toate!