Premierul Nicolae Ciucă a declarat, astăzi, cu prilejul Zilei Ambulanţei din România, că dedicarea angajaţilor acestui serviciu pentru tratarea fiecărui pacient rămâne o constantă şi că, aşa cum s-a angajat prin Programul de Guvernare, Guvernul va majora de la an la an finanţarea publică a sectorului de sănătate cu cel puţin 0,5% din PIB, pentru a ne apropia de media europeană, relatează News.ro.
"Îi sărbătorim astăzi pe salvatorii de vieţi din cadrul serviciilor de ambulanţă, cu gândul la activitatea lor pe cât de complexă, pe atât de importantă. Pe lângă profesionalism, aceasta implică dăruire, capacitate de reacţie rapidă, empatie şi curaj. Indiferent că este vorba despre echipajele din teren sau despre celelalte categorii de personal din cadrul Ambulanţei care gestionează derularea misiunilor de salvare, munca lor se măsoară în milioane de vieţi salvate, de multe ori în situaţii când şansele pot să pară inexistente", spune premierul în mesaj.
Prim-ministrul afirmă că "perioada de pandemie a pus o presiune suplimentară asupra profesioniştilor din asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească, care şi-au făcut datoria cu aceeaşi responsabilitate".
"Îi vedem şi acum solicitaţi intens la cazuri de urgenţă provocate de temperaturile caniculare, accidente sau oameni cu probleme grave de sănătate care au nevoie urgentă de asistenţă medicală. Ajuns la 116 ani de existenţă, serviciul public de ambulanţă funcţionează după acelaşi principiu pe baza căruia a fost creat la iniţiativa profesorului dr. Nicolae Minovici: "Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor". Dedicarea dumneavoastră pentru tratarea fiecărui pacient rămâne o constantă. Alături de întreaga societate românească, aţi fost parte la solidaritatea extraordinară faţă de cetăţenii ucraineni refugiaţi în România, acordându-le îngrijire celor care au avut nevoie", spune Ciucă.
Premierul afirmă că "misiunea de a salva vieţi este o luptă continuă, adeseori nedreaptă, cu timpul şi resursele. Acţiunile şi demersurile guvernamentale în domeniul sănătăţii urmăresc să asigure tuturor cetăţenilor servicii medicale de cât mai bună calitate, să crească capacitatea sistemului, să pregătească proiecte pentru spitale noi sau renovate, dotate cu echipamente performante.
Cu toţii ne dorim investiţii substanţiale şi pentru aceasta vom integra resursele bugetului naţional cu cele europene".
"Aşa cum ne-am angajat prin Programul de Guvernare, vom majora de la an la an finanţarea publică a sectorului de sănătate cu cel puţin 0,5% din PIB, pentru a ne apropia de media europeană. Înseamnă o îmbunătăţire constantă, având în vedere că PIB-ul României este în continuă creştere. În acelaşi timp, pregătim accesarea fondurilor europene destinate domeniului sănătăţii. Cele aproape 2,5 miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi cele 4 miliarde prin Programul Operaţional Sănătate sunt bani pentru un sistem de sănătate modern, digitalizat şi transparent. Un sistem care oferă cetăţenilor posibilitatea alegerii informate a serviciilor medicale de calitate, dar şi oportunităţi de dezvoltare şi motivare a cadrelor medicale", afirmă premierul Ciucă.
El menţionează că sunt îmbunătăţiri aşteptate de mulţi ani de cetăţenii români şi de întreg sistemul medical".
"Transmit "La Mulţi Ani" serviciilor publice de ambulanţă din România şi tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în aceste structuri dedicate salvării de vieţi! Sunteţi primii la care oamenii apelează în situaţii critice în care asistenţa medicală cât mai rapidă şi profesionistă face diferenţa între viaţă şi moarte. Vă mulţumesc şi am toată aprecierea pentru activitatea dumneavoastră!", mai afirmă premierul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de costel în data de 28.07.2022, 11:02)
numai hotie si minciuni de 32 de ani....totul e un maidan.
2. Marirea finantarii catre sanatate sa se faca dupa
(mesaj trimis de Popa L în data de 28.07.2022, 12:43)
Buna ziua ,felicitari serviciului de ambulanta . In privinta finantarilor in sanate ,e bine sa se investeasca ,dar inainte sa se faca un audit competent unde s au topit finantarile (considerabile ) in sanatate de pina acum . Pentru ca exact acest sector din sanatate e grav afectat de coruptie ,si echipamente importante ,scumpe si cerute in mod galagios de spitale zac nefolosite ,uneori in conditii neconforme ,expira garantiile de punere in functiune ,de mentenante etc ...In foarte multe spitale ,mari si mici .
Deci un audit rezonabil in spitale ,pentru ca acolo furnizeaza bani nu numai Ministerul sanatatii si si consilii judetene si primarii ,raportarea fondurilor spre public se face de o maniera ca sa escamoteze risipa de fonduri si sa permita cereri continue de finantari .
Afara de banii publici si chiar si privati care zac in cladiri incepute si neterminate ,renovari in care s au dat finantari si de fapt ...nu exista nici acum autorizare impotriva incendiilor ,echipamente de imagistica extrem de scumpe care zac nefolosite sau chiar defecte ,merita intrebat de ce au pompat atatia bani spitalele sa puna sisteme de acces cu cartele la fiecare etaj etc .
Deci nu numai un audit contabil e necesar ,un audit de verificare a administrarii spitalelor ,adica verificarea semnificatiei ,necesitatii si aportului pentru sanatatea publica a banilor cheltuiti in numele sanatatii publice . Populatia Romaniei a scazut dramatic ,spitalele actuale au sectii care sunt goale dar se preseaza pentru alte spitale noi ,mai echipate ,mai mari ,facute cu fonduri europene . E bine ,dar in acelasi timp trebuie reevaluat si eventual restructurat tot sistemul ,numai atunci spitalele noi ar avea sens . Ceea ce nu ajunge la guvernanti e ca deja sunt mii de medici ,multi cu specializare etc ...care nu lucreaza ca nu au loc in sistem dar simultan ,nu sunt medici de familie cam in toata tara ,medicii de familie care sunt merg spre pensie . Medicii care au alta specializare pot foarte bine sa functioneze macar temporar ca medici de familie ,cum de nu se permite asta din motivul ridicol ca ...nu sunt in specialitatea aceea . Pai medicina de familie e numai medicina generala ,sa fie acceptati toti medicii care vor in cabinete de medicina primara ,va rog !.