Actualizare 17:11 Nicolescu: "Nu există nici un risc în cazul reducerii importului de gaze"
Actualizare 16:52 Ponta: "Avem rezerve de gaze suficiente, dar trebui să le exploatăm ca să nu mai depindem de Gazprom"
Actualizare 15:05 Havrileţ, ANRE: "Importurile de gaze, 10-12% din consumul naţional în 2014"
----------
Actualizare 18:40 Nicolescu: "Volumele de gaze livrate de Gazprom vor scădea cu 9% mâine şi 5% duminică"
Transgaz a fost notificat aseară de către dispecerul de gaze al Gazprom din Sofia că volumele vor scădea cu 5% astăzi, cu 9% sâmbătă şi 5% duminică.
Ministrul a declarat că nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din România, întrucât importurile de gaze din Rusia sunt extrem de reduse. Spre exemplu, astăzi ar fi trebuit ca România să importe de la Gazprom 200.000 de metri cubi de gaz, beneficiarii gazelor fiind companiile Imex, Conef şi WIEE, a adăugat acesta.
"Consumul zilnic al României este de 16 milioane metri cub de gaz, în timp ce producţia internă este de 31 milioane metri cubi pe zi", a spus Nicolescu.
Ministrul a adăugat că în această situaţie nu se impune nicio măsură suplimentară din partea autorităţilor, iar Departamentul pentru Energie a informat Comisia Europeană despre reducerea importurilor de gaze din Rusia, arătând că aceasta este procedura standard.
----------
Actualizare 17:11 Nicolescu: "Nu există nici un risc în cazul reducerii importului de gaze"
Nu există nici un risc ca populaţia României să fie în vreun fel afectată de reducerea aprovizionării cu gaze din Rusia, a declarat ministrul delegat al Energiei, Răzvan Nicolescu.
Ministrul a declarat că a fost contactat dispecerul regional al Gazprom de la Sofia pentru a solicita informaţii dacă există o problemă tehnică sau dacă motivul reducerii este commercial sau de altă natură.
Domnia sa a mai decalarat că în următoarele zile va fi redusă cantitatea de gaze exportate de către Gazprom, însă companiile noastre de gaze pot face faţă datorită producţiei suplimentare interne.
Nicolescu a afirmat că încă nu a primit un răspuns oficial de la reprezentanţii Gazprom în legătură cu motivul reducerii livrărilor gazelor naturale.
----------
Actualizare 16:52 Ponta: "Avem rezerve de gaze suficiente, dar trebui să le exploatăm ca să nu mai depindem de Gazprom"
Premierul Victor Ponta a dat asigurări că România are suficiente rezerve de gaze, dar a subliniat faptul că ţara noastră trebuie să îşi exploateze propriile zăcăminte de gaze pentru a nu mai depinde de compania rusă Gazprom.
"Reducerea cu 5% a livrărilor de gaze dinspre Rusia nu afectează, în acest moment, în niciun fel consumul, nici industrial, nici casnic. Avem rezerve suficiente, dar este un bun prilej ca să înţelegem că independenţa noastră energetică ca ţară - mai pe româneşte, să nu mai depindem niciodată de Gazprom - este lucrul cel mai important. Pentru asta, păstrând absolut toate standardele de protecţie a mediului, trebui însă să ne exploatăm gazele pe care le avem atât în Marea Neagră, cât şi pe teritoriul României. Este obligaţia mea şi a tuturor oamenilor politici responsabili să explicăm, chiar dacă uneori suntem impopulari că pentru România este esenţial să ne folosim resursele noastre de gaze în aşa fel încât în viitor, când se mai supără Gazprom, să nu mai fie o ştire că au oprit livrările, pentru că nu avem nevoie", a spus Ponta la Sibiu într-o conferinţă de presă.
----------
Actualizare 15:05 Havrileţ, ANRE: "Importurile de gaze, 10-12% din consumul naţional în 2014"
Importurile de gaze din Federaţia Rusă au reprezentat, pe primele opt luni, în jur de 10-12% din necesarul de consum al ţării noastre, a declarat, pentru ziarul BURSA, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie).
"Cifra nu este relevantă pentru că grosul consumului este iarna, respectiv trimestrul IV şi trimestrul I din an", ne-a precizat domnia sa.
ANRE a avizat, pentru această lună, 2% importuri de gaze din necesarul populaţiei şi al companiilor care încă mai activează pe piaţa reglementată a gazelor.
--------
Fluxurile de gaze naturale ale grupului rus Gazprom către România au fost reduse astăzi cu aproximativ 5% faţă de nivelul planificat, fără ca autorităţile de la Bucureşti să fie informate oficial, a declarat pentru ziarul Bursa ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Potrivit ministrului, era programat să importăm 0,2 milioane metri cubi pe zi, ne-a mai spus ministrul Nicolescu.
"Am cerut Transgaz să solicite explicaţii de la Gazprom", a conchis domnia sa, precizându-ne că astăzi la ora 17:00 va face o declaraţie de presă în acest sens.
Austria, Polonia şi Slovacia au anunţat ieri o scădere a livrărilor de gaz din Rusia, însă Gazprom susţine că desfăşoară doar lucrări de întreţinere la conducte şi de stocare înainte de venirea iernii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de MIHAI în data de 12.09.2014, 15:48)
Romania nu cumpara gaze de la Gazprom ci prin interpusi Firma care ne livreaza noua gaze este o firma germana .Daca nemtii inmagazineaza in aceasta perioada gaze,pentru iarna in tara lor?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2014, 18:11)
interpusii trebuie sa raspunda, sa isi asume aprovizionarea !!! ce treaba aven noi cu gazprom? interpusii iau comisioanele, tot ei trebuie sa fie si penalizati