NICU MARCU, PREŞEDINTELE ASF: "Într-un an sau doi vom înfăptui strategia pieţei de capital"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 decembrie 2020

Nicu Marcu

Nicu Marcu

Într-un an sau doi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va înfăptui strategia pentru dezvoltarea pieţei de capital, a declarat, ieri, Nicu Marcu, preşedintele ASF, în cadrul unui eveniment în care s-a prezentat raportul ASF privind stabilitatea pieţelor financiare nebancare pentru semestrul II din 2020.

Marcu a precizat: "Piaţa de capital, după "90, timid, a început să crească, dar în opinia multora nu a crescut atât cât ar fi trebuit. Poate că şi ASF avea rolul ei să determine o creştere mai accelerată a pieţei de capital, o creştere mai accelerată oferind, statul sau alte entităţi private, oferind active care să fie tentate de către investitori. Lichiditate încă este în piaţă şi în acest moment nu sunt destul de multe active astfel încât să se dezvolte această piaţă de capital, în comparaţie cu vecinii noştri, nu chiar apropiaţi, Polonia, unde piaţa de capital s-a dezvoltat mult mai mult. În sensul ăsta trebuie precizat că piaţa de capital deja a făcut un pas important prin trecerea la statutul de piaţă emergentă. Odată cu acest statut, ştim foarte bine, noi, care lucrăm în domeniu, că mai sunt 2 chestiuni care concură la dezvoltarea acestui segment. Anume că se încearcă şi trebuie să definitivăm noi, împreună cu bursa, Bursa de Valori Bucureşti, crearea CCP-ului, Contraparte Centrală care nu va face decât să atragă mai mult investitorii, marii investitori în România. În acelaşi timp vreau să-i ridic mingea la fileu domnului director (ASF) Valentin Ionescu, care a contribuit din plin la promovarea unui proiect european prin care se va scrie, se va înfăptui, într-un an (sau) doi de zile strategia pieţei de capital, strategie care nu va fi făcută numai de ASF ci va avea un partener în Ministerul Finanţelor".

Nu în ultimul rând, au venit către ASF companii şi actori din piaţa de capital care vor să susţină strategia de dezvoltare a pieţei de capital, a mai spus Nicu Marcu.

"O modalitate prin care putem să dezvoltăm piaţa de capital este conştientizarea anumitor actori din piaţă că trebuie să vină către bursă să se finanţeze. În general, există o reticenţă a antreprenorilor români faţă de piaţa de capital, probabil din necunoştinţă de cauză. Ce poate face autoritatea este să creeze cadrul legislativ astfel încât să vină către piaţă cei care vor să se finanţeze şi să-i facem să conştientizeze că bursa este o alternativă la finanţarea bancară. Vom merge pe cele două componente, pe partea de conştientizare vom fi extrem de agresivi", a mai adăugat Marcu.

Marcu a spus că imaginea Autorităţii a avut de suferit ca urmare a scandalurilor din piaţa asigurărilor RCA, unde două companii (City Insurance şi Euroins) au o pondere în piaţă excesiv de mare (peste 80%), după cum a afirmat preşedintele ASF.

"Am supravegheat extrem de atent această concentrare. Au fost sancţiuni, destul de dure în unele cazuri. Asigur cetăţenii şi populaţia că lucrurile pe această zonă a RCA-ului se vor lămuri cât de curând, vom reduce aceste neclarităţi prin mai multe căi: supravegherea şi controlul vor fi definitorii în ASF; prin legislaţie, am modificat norme şi regulamente interne şi am promovat legea decontărilor directe care e la MFP. Lucrăm pe toate planurile şi se vor vedea rezultate", a spus Marcu.

"Atunci când plăteşti o poliţă RCA te aştepţi să ţi se întoarcă serviciul când eşti în impas şi ţi se loveşte maşina. Ei, de multe ori, oamenii au simţit că au fost grevaţi de acest drept şi spun acest lucru prin prisma petiţiilor primite", a adăugat preşedintele ASF.

Românii au făcut de două ori mai multe reclamaţii în asigurări în primul semestru din 2020, dar puţin peste jumătate au primit câştig de cauză. Euroins a fost cel mai reclamat asigurător. În luna octombrie 2020, Euroins a fost amendată de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu 2,1 milioane de lei şi obligată "să revizuiască tarifele de primă RCA, având în vedere deficienţele constatate, în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei".

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Ba Valentin Ionescu a fost director la bursa si l-au dat afara ba pentru ca omul nu era competent. aia l-au dat afara. Ba ce rusine. I-au dat si bani ca sa plece salarii numai sa plece. Cum sa Il trimiti ba pe Vali la 25 de ani de bursa cand aia l-au dat afara? Ce gafa ba. Nu a avut si sanctione de la ceneveme?

    1. Pana la strategia voastra, exista prezentul in care SIF1, 4 si 5 (mai nou si multumita voua) sunt devalizate de un grup mafiot pe care ASF-ul l-a sustinut si il sustine in continuare. Asta este singura strategie a voastra!

      Foarte bine punctat numai ca mai au si cateva fonduri create de Sif 1 si Sif 4.

      Vedeti ca acum cu 1,4 si 5 care de fapt e administrat de 1 sunt concertati si la unele companii au depasit pragul. 

      Haideți să nu vorbim de funie în casa spânzuratului! Cum să-i amintim lui Marcu de prietenii lui mafioți de la sif1, care își bat joc de acționari de atâția ani, protejați de ASF? Mafioții de la sif1 care au pus laba și pe sif4, iar acum, cu ajutorul ASF-ului lui Marcu, și pe sif5.

      Marcu e nu numai un impostor pus de partid la ASF, este omul mafioților care face ca investitorii să-și piardă încrederea în piața de capital.  

      De ce nu lămurește unde sunt banii dela SIF1,care trebuiau dați dividende acționarilor? 

      De ce nu ia măsuri ca cei care au cumpărat titluri de stat în euro emisiunea din vara lui 2020 și din noiembrie 2020, prin intermediul societăților de investii financiare, pentru că doar așa s-au putut cumpăra, să poată să-și mute contul la Depozitarul Central?

      De ce nu spune care e marea strategie a ASF pe care are de gând să o înfăptuiască? 

      Sifurile au întrat în zodia tepei! De asta sunt vinovati toți- și mafioții sif1,4 și nenorocitul de ciurezu și politicul și Asf. Suferă cei mulți și prosti, care au mai crezut în votare!

    pentru dl Marcu strategia e asa, o naluca: "Într-un an sau doi vom înfăptui strategia pieţei de capital". e clar ca o veti infaptui intr-un an sau doi. sau trei? sau alti 25? profesionist omul.

    Nea Nicule, la multi ani nene !

    Asta de 6 decembrie cind trebuia sa te trezesti, adica la primul an de directorat. Dar sa nu ne miram ca esti plecat cu arcu' la vanat....de atunci de cind te-au instalat. 

    Daca vine si Mos Craciun pe la tine-n birou doar cu putina SPAGA, deh, vine Anu Nou ! 

    Tu-ti lampa-n dinti de creier damblau, ce trebuie sa stea la BULAU !!?!! 

    1. super apreciere

      un singur amendament : nu este Nea ci Fa

      pentru ca este in esenta un centurist (a) ordinar(a) 

    Ce orizont de așteptare generos are acest individ! Parcă face studii pe efectele climatice asupra ursilor polari! Păi, băi prostie când tranzactionezi la bursă ,trebuie să iei câteodată decizii in secunde ! Ce timp iti trebuie ca sa-l obligi pe Dragoi să spuna care e orizontul nostru de asteptare până să hotărască dacă va mai da vreodată dividende la Sif1, 4,și 5 ?

    Cum e posibil ca societăți ce valorează fiecare sute de mil. € să nu comunice deloc cu acționarii ? Îți trebuie " Un an sau doi" sa-l obligi să comunice cu noi ? 

    1. Aveti mare dreptate.

    Omul are un moment de sinceritate, adica pana acum a incasat o caruta de bani, fara macar sa aiba vreo strategie, doar peste cativa ani se gandeste sa aiba una, care are toate sansele sa fie proasta. Mari mafioti.

    Hah haa ce au sarit aici ca arse hoardele de postaci platiti, scrieti baieti! injurati injurati ca nu degeaba va dau companiile bani! Pe Marcu nu il mai da nimeni inapoi, intr-un an nu o sa mai recunoasteti nimic din mizeria din piata care e acum...a venit prapadul..bucuria postacilor ca mai ”face” si ei un ban cinstit de sarbatori

    Cam era timpul pentru o resetare a pietei si mai ales la SIFURI trebuie puse lucrurile in ordine, acolo e raiul praduitorilor

    1. Subscriu cu doua maini la comentariul (4) cu ursii polari .Postacul platit e mai jos , pe la 6 .

    Domnule, multumim pentru strategia de la sif5 , meritati un glont in cap, cu asa strategii vai de capul nostru!

    Cum este posibil sa anulati AGA sa nu dati decat la unii dividende... 

    Sunteti intregi la minte, nici un om cu un liceu si cu bun simt ,nu face ,ce faceti dumneavoastra in piata asta de capital!

    Eu zic ,ca mai aveti posibilitatea sa va reabilitati ,dar repede pana nu se alege praful de imaginea pietei de capital, ca incredere nu are cum sa mai fie. 

    La anul și la mulți ani! În următorul cincinal!

    Ai un PROST care stă pe o funcție nemeritată de un an ! Promite apoi că va face reformă într-un an sau 2 .Așteaptă apoi rezultatele "reformei " încă un an .Se termină mandatul.

    Vine un alt PROST,care ne anunță că nu e bine si că va arăta el ce înseamnă reformă și tot așa

    Intrebare: oamenii ăștia nu ajung in funcție pe baza unei selecții de programe, că la vreo 15000 € salariu lunar bănuiesc că sunt doritori??? 

    Hotul schimba haina da naravul ba".

    1. Mare reformator, ai un SIF5, societate de multe sute de milioane de € cu tranzacții zilnice de aprox 150-200.000 €,cu cel m mare profit si in scădere dramatică pe bursă! Ce e in capul tau?

      Nu ai subordonați care să te atentioneze că ca va nu e in regulă? Dacă mâine de SIF5 ar răspunde Templeton,si ar anunța că vinde participatiile si va da dividende acționarilor un preț de 2.5-2,7 ar fi atins.4 zile de tranzacționare nu ar fi ask. Si fără...reformele tale! 

    Mi-e mila de tine, dl.Marcu, nu mai iesi in presa cu astfel de articole, te faci de ras, zau asa...ai inteles macar ce ti-au scris aia de-i ai la cabinetul matale?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb