NICULAIE HAVRILEŢ, ANRE: "Preţul electricităţii, cu 50% mai mare decât anul trecut, pe piaţa spot"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 iulie 2017

"Preţul electricităţii, cu 50% mai mare decât anul trecut, pe piaţa spot"

Havrileţ, ANRE: "Energia s-a scumpit ca urmare a reducerii resurselor regenerabile şi a înlocuirii acesteia cu cărbune şi gaze"

Lungu, AFEER: "Evoluţia preţului este uşor inexplicabilă, iar aceste creşteri se vor regăsi în facturile oamenilor, peste câteva luni"

Unii specialişti din energie susţin că bursa de energie ar putea fi speculată de producători

Preţul energiei electrice a explodat din nou, pe OPCOM, fiind cu 50% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe piaţa spot, după cum ne-a spus Niculaie Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Preţul mediu al energiei electrice tranzacţionate pentru astăzi, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), administrată de OPCOM, a fost 273,94 lei/MWh, în creştere cu 62,1% faţă de preţul mediu aferent zilei de ieri (248,03 lei/MWh).

Aceste creşteri de preţ sunt uşor inexplicabile, iar ele se vor regăsi în facturile de electricitate peste câteva luni, este de părere Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Domnia sa ne-a precizat: "Consumul de electricitate este relativ mare, Dunărea nu are un debit foarte ridicat, iar Hidroelectrica nu face faţă. În aceste situaţii, necesarul pentru consum este asigurat din cărbune, care este mult mai scump. Acest lucru se întâmplă peste tot în regiunea noastră. Totuşi, creşterile de preţ sunt neuzuale, situaţia seamănă cu cea din 2012, când preţul electricităţii a crescut foarte mult din cauza scăderilor masive de energie hidro".

Fenomenul la care asistăm este generalizat, fiind prezent în toată regiunea europeană din care facem parte, consideră şi domnul Havrileţ, adăugând că motivul care stă la baza acestei situaţii este lipsa energiei regenerabile - hidro şi eoliană.

"Apa şi vântul au fluctuaţii foarte mari, iar în astfel de cazuri se trece pe fosile şi hidrocarburi. Cărbunele este mai scump, iar, acum, 30%-33% din consum este asigurat de Combinatul Energetic Oltenia", ne-a spus preşedintele ANRE.

Domnia sa ne-a explicat că, în data de 10 august, va avea loc o procedură de licitaţie pentru furnizorii de ultimă instanţă (Enel, E.ON, CEZ, Electrica) - care sunt obligaţi să asigure consumul de electricitate în cazul în care ceilalţi furnizori nu dispun de energie, trebuind să aibă, astfel, disponibile cantităţile necesare de energie electrică (furnizorii de ultimă instanţă au preţuri mai mari decât ceilalţi furnizori cu care consumatorii pot negocia). După licitaţia din august, autorităţile speră să urmeze o perioadă cu un grad mai mare de hidraulicitate şi cu vânt mai puternic, urmând ca, în perioada septembrie-octombrie, ANRE să efectueze o analiză a preţului ca să poată lua o decizie referitoare la valoarea din facturile consumatorilor, după cum ne-a explicat domnul Havrileţ.

Referitor la creşterile preţului energiei electrice din ultima perioadă, părerile sunt împărţite, unii specialişti din piaţă suspectând că bursa energiei ar putea fi speculată de producătorii din domeniu.

Consiliul Concurenţei are suspiciuni în legătură cu situaţia din ianuarie, când preţurile electricităţii pe piaţa spot a bursei OPCOM au avut, de asemenea, creşteri puternice. În acest context, dacă există indicii că legislaţia a fost încălcată, este posibil ca instituţia de Concurenţă să demareze o investigaţie, după cum a declarat, recent, preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu. Domnia sa a spus că instituţia monitorizează situaţia din piaţa energiei, explicând: "Momentan, piaţa este doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile pe care le primim şi nu ignorăm semnalele din piaţă. Niciodată nu vă vom spune înainte pe cine suspectăm şi ce suspectăm, ar fi absurd".

Domnul Chiriţoiu a menţionat, în ocazie, că unii jucători din piaţă au contactat autoritatea de Concurenţă, dorind să aibă discuţii privind evoluţia preţului: "Vom culege elemente din discuţiile cu ei. Dacă vom considera că avem indicii suficiente pentru deschiderea unei investigaţii, o vom face. Împotriva cui, nu pot să spun acum".

INS: Exportul de energie electrică a crescut cu 248,7 milioane kWh, în primele cinci luni ale anului în curs

Resursele de energie electrică au depăşit 29 miliarde kWh, în perioada 1 ianuarie - 1 mai 2017, în scădere cu 134,3 milioane kWh, faţă de intervalul corespunzător din anul 2016, a anunţat, ieri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Producţia din termocentrale a fost de peste 12 miliarde kWh, în creştere cu 1,98 miliarde kWh (+19,6%), cea din hidrocentrale cifrându-se la 6,77 miliarde kWh, în scădere cu 1,9 miliade kWh (-21,9%), iar producţia din centralele nuclearo-electrice fiind de 4,56 miliarde kWh, în scădere cu 104,3 milioane kWh (-2,2%). Producţia din centralele electrice eoliene a fost de 3,4 miliarde kWh, în creştere cu 470 milioane kWh, iar energia solară produsă in instalaţii fotovoltaice a atins 745,2 milioane kWh, în scădere cu 7,8 milioane kWh.

Consumul final de energie electrică, în această perioadă, a fost de 22,92 miliarde kWh, cu 1,9% mai mic faţă de primele cinci luni ale anului trecut. Iluminatul public a înregistrat o scădere cu 7,3%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 0,7%, conform datelor INS.

Exportul de energie electrică a fost de 3,3 miliarde kWh, în creştere cu 248,7 milioane kWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii s-a ridicat la 2,84 miliarde kWh, în lunile ianuarie-mai 2017, cu 69,2 milioane kWh mai mult faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Principalele resurse de energie primară au totalizat 13,77 milioane tone echivalent petrol (tep), în creştere cu 242.400 tep, în primele cinci luni din 2017 faţă de perioada similară din anul anterior. Datele INS arată că producţia internă a însumat 8,8 milioane tep, în creştere cu 143.400 tep, iar importul a fost de 4,97 milioane tep.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ... dl. Havrilet se lauda - in stilul bonom si neagresiv al domniei sale - cu rezultatele institutiei pe care o conduce si, in sens mai larg, cu rezultatele statului. Cele 5000 sau 6000 de decizii si reglementari pe care ANRE le "produsese" in nu stiu cati ani erau mentionate ca fiind motive importante pentur care, iata, pretul energiei scqazuse cu X% etc. (ca si cum paralizarea unei piete sub un munte de reguli si regulamente si reglementari ar fi motiv de lauda - cand, de fapt, exact opusul ar trebui sa fie adevarat).

    Acum, al naibii pret, s-a gasit sa creasca cu Y%, ijn ciuda noilor sute de reglementari pe care ANRE le-a mai emis intre timp... Insa simpaticul domn Havrilet a gasit explicatia - regenerabilele sunt de vina.

    Ideea e clara si are statut de postulat (acelasi in orice discurs oficial) - daca iese ceva bine, e meritul nostru. Daca iese prost, e vina altora. 

    mici producatori de energie regenrabila, sub 100 kwi, astepta de ani de zile reglementari in baza legilor privind vanzarea energiei electrice excedentare

    Intrebare; ANRE-ul este "parte" a energiei electrice livrate de aceste instalatii in SEN care sporesc profitul unora nejustificat si stopeaza extinderea acestor instalatii ca si-n alte state, s-au se doreste o alta dezvoltare contrara curentului din Europa...... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb