Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat astăzi că în acest an au fost reabilitaţi doar 15 kilometri de reţea primară de termoficare, deoarece documentaţiile necesare lucrărilor nu erau pregătite, potrivit Agerpres.
"Pentru asta am fi avut bani. Din păcate - sau, în fine, aşa este sistemul - când eşti autoritate publică, pentru a face orice fel de investiţie trebuie să faci o achiziţie publică şi înainte de achiziţia publică trebuie să faci un studiu de fezabilitate, nişte indicatori tehnico-economici. Toate acestea durează. Nu am găsit aceste documentaţii gata, ca să putem să le atribuim. (...) Din punct de vedere tehnic, se poate ajunge la 50 într-un an. (...) Din păcate, nu putem lucra decât în intervalul în care reţeaua nu este solicitată, adică aprilie-octombrie. (...) Nu poţi să lucrezi pe reţeaua principală în mai multe locuri deodată", a precizat edilul general la Digi24.
Nicuşor Dan a menţionat că, din totalul de o mie de kilometri de reţea primară, 100-150 de kilometri au o vechime de mai mică de 10 ani, iar alţi 100-150 de kilometri au o vechime mai mică de 20 de ani. În acest an au fost reabilitaţi 15 kilometri, iar pentru anul viitor este programată reabilitarea a 50 de kilometri.
"Pe termen mediu, în acest mandat, va fi mai bine, pentru că am semnat acel contract cu Comisia Europeană pentru un ajutor de 300 de milioane, care înseamnă 210 kilometri din 1.000. În condiţiile date, am atribuit către compania noastră municipală 13 kilometri, din care ei au făcut 8-9. Am atribuit deja 20, tot pe buget local, din ceilalţi 40 şi vom relansa licitaţia pentru alţi 20. Pe de altă parte, în această vară s-au făcut acele reparaţii care erau necesare. Asta s-a putut face în acest an. Iarna viitoare va fi mult mai bine", a spus el.
Potrivit primarului Capitalei, pierderile de pe reţeaua de transport şi distribuţie a agentului termic sunt de 37%. La acestea se adaugă însă şi aspecte legate de producţie, în contextul în care centralele ELCEN sunt din anii '60. El a reamintit că municipalitatea a făcut paşi procedurali pentru achiziţia ELCEN, aflat în insolvenţă de mai mulţi ani.
"A doua parte a discuţiei pe care am avut-o cu Florin Cîţu a fost pentru un împrumut pe care municipalitatea să îl ia, garantat de stat, astfel încât să scoatem ELCEN din insolvenţă şi să putem să accesăm fondurile europene, care sunt posibil a fi accesate dacă o companie nu este insolvenţă", a precizat Nicuşor Dan.
1. Nepăsarea și nesimțirea fac cas
(mesaj trimis de Bucureștean în data de 07.11.2021, 18:21)
D--le primar general al Capitalei,
Dacă dvs. sau oricare din subalternii dvs. veți avea ocazia să treceți vreodată prin Piața Romană, ați putea observa că acel ceas public montat în centrul intersecției ( un kitsch f. scump, dar asta este o altă poveste ) nu funcționează și induce în eroare pe cei care vor să afle ora exactă ). Este mai mult decât rușinos pentru capitala României, cu atât mai mult cu cât și alte ceasuri identice cu acesta sunt defecte ( vezi intrarea în parcul Herăstrău de la Arcul de Triumf, ceasul din bd. Bălcescu și poate și altele ). Ar fi o MARE REALIZARE ca în situația în care nu mai pot fi puse în funcțiune, să dispuneți demolarea lor și eventual inlocuirea lor cu niște prăjini a căror umbră să ne indice ora exactă. Nu costă mult și bucureștenii vor aprecia că s-a făcut un pas spectaculos.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2021, 19:38)
Ceri prea mult de la frigusor