Bucureştenii ar vota candidatul USR-PLUS la Primăria Capitalei în defavoarea candidatului PSD, potrivit datelor unui sondaj prezentat de Vlad Voiculescu, candidatul susţinut de partidul lui Dacian Cioloş.
Dacă pentru funcţia de primar general ar candida, din partea Alianţei, Nicuşor Dan, acesta ar obţine 36% din voturi. În cazul în care candidat ar fi Vlad Voiculescu acesta ar fi ales de 35% dintre bucureşteni.
Gabriela Firea ar fi votată de 28% dintre respondenţi, dacă alegerile locale ar avea loc duminica viitoare, în vreme ce o candidatură a lui Rareş Bogdan de la PNL ar strânge 23% dintre voturi.
Cât îi priveşte pe votanţii Alianţei USR-PLUS, 47% dintre aceştia ar vota pentru Consiliul General, o listă USR în frunte cu Nicuşor Dan, iar 39% o listă PLUS în frunte cu Vlad Voiculescu.
Alianţa este creditată cu 30% în opţiunile de vot, în vreme ce PNL are o cotă de 25%, iar PSD cu 16%.
Sondajul a fost efectuat în perioada 4-19 decembrie 2019, la cererea PLUS, de Cult Research, care a realizat metodologia de eşantionare a datelor, colectarea şi raportul frecvenţelor. Datele au fost colectate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) pe un eşantion reprezentativ de 1.124 de bucureşteni cu drept de vot la alegerile locale. Marja de eroare a eşantionului este de +/-2,9%, la un nivel de încredere de 95%. Metoda de eşantionare folosită a fost una aleatorie simplă.
După prezentarea datelor de mai sus, Vlad Voiculescu a declarat că îl va susţine pe Nicuşor Dan, dacă acesta din urmă ar câştiga alegerile din cadrul Alianţei USR PLUS, dar a menţionat că îi cere acelaşi lucru şi îl invită să semneze un acord în acest sens.
El a spus, referitor la opţiunea pentru un singur candidat al dreptei la Primăria Capitalei, că aceste discuţii trebuie să existe, dar alegerea candidatului trebuie să fie atributul bucureştenilor şi nu al înţelegerilor de culise.
Referitor la propunerea lui Vlad Voiculescu, Nicuşor Dan a declarat, ieri, cu prilejul unei conferinţe de presă: "Consider că am dovedit că sunt un om de onoare şi ce spun şi fac. Nu cred că trebuie să existe un angajament scris în acest sens. Din punctul meu de vedere, opoziţia trebuie să aibă un candidat unic pentru Primăria Capitalei şi trebuie să existe metode acceptate de toată lumea pentru desemnarea acestui candidat. Aşa cum am spus şi anul trecut, dacă opoziţia va avea un candidat unic, eu îl voi sus-ţine şi nu voi mai candida".
El a precizat că este important ca reprezentanţii opoziţiei să constituie un program comun cu privire la administrarea municipiului Bucureşti, înaintea desemnării unui candidat comun pentru funcţia de primar general al Capitalei.