Nigerul a cerut trupelor americane să plece acasă

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 mai

Noua conducere militară a Nigerului a cerut autorităţilor americane să-şi retragă trupele, în condiţiile în care au început negocieri cu autorităţile de la Moscova, iar militari ruşi au ajuns deja în ţară.

Noua conducere militară a Nigerului a cerut autorităţilor americane să-şi retragă trupele, în condiţiile în care au început negocieri cu autorităţile de la Moscova, iar militari ruşi au ajuns deja în ţară.

"Aţi venit aici pentru a ne ameninţa în ţara noastră. Acest lucru este inacceptabil. Şi aţi venit aici să ne spuneţi cu cine putem avea relaţii, ceea ce este, de asemenea, inacceptabil. Şi aţi făcut toate acestea pe un ton condescendent şi cu lipsă de respect". (Premierul Nigerului către reprezentantul SUA)

Călin Rechea

Nigerul a fost unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai SUA până la lovitura de stat de anul trecut. Autorităţile anterioare au încheiat un acord pentru înfiinţarea unei baze militare militare în apropierea aeroportului internaţional din capitala Niamey pentru sprijinirea luptei contra terorismului.

Noua conducere militară a Nigerului a cerut autorităţilor americane să-şi retragă trupele, în condiţiile în care au început negocieri cu autorităţile de la Moscova, iar militari ruşi au ajuns deja în ţară.

Decizia reflectă un eşec diplomatic major al autorităţilor americane, aşa cum arată un articol din Washington Post (WP). "În loc de un acord de prelungire a prezenţei americane, cele patru zile de discuţii s-au încheiat cu un termen limită - 15 septembrie - pentru retragerea trupelor americane, în conformitate cu cererile juntei militare din Niger, care a ajuns la putere prin lovitură de stat vara trecută", a scris cotidianul american despre negocierile din martie 2024.

De ce s-a ajuns aici? Deoarece "un oficial american a trecut la ameninţări în ultima fază a negocierilor", după cum subliniază Washington Post, care prezintă apoi şi declaraţiile premierului Ali Mahaman Lamine Zeine.

"Americanii au rămas pe teritoriul nostru, fără să facă nimic în timp ce teroriştii au ucis oameni şi au incendiat oraşe", a spus Zeine. "Nu este un semn de prietenie să vii pe teritoriul nostru, dar să îi laşi pe terorişti să ne atace. Am văzut ce pot face Statele Unite pentru a-şi apăra aliaţii, pentru că am văzut Ucraina şi Israelul", a mai accentuat oficialul din Niger.

Premierul Zeine a mai subliniat că liderii din Niger au fost deosebit de supăraţi de atitudinea şi declaraţiile negociatorului american, Molly Phee, cel mai înalt funcţionar al Departamentului de Stat pentru afaceri africane.

În timpul ultimei vizite la Niamey, din martie 2024, doamna Phee a cerut autorităţilor "să se abţină de la angajarea în relaţii cu Rusia şi Iranul pe care Washingtonul le consideră inacceptabile". Aceasta a fost condiţia pentru "continuarea relaţiei de securitate cu Statele Unite", după cum scrie WP.

Mai mult, reprezentantul american a ameninţat cu impunerea unor sancţiuni economice dacă Nigerul va continua acordul de vânzare a uraniului către Iran. În faţa acestei atitudini, inacceptabilă în cadrul unor negocieri, indiferent de statutul părţilor, a venit şi răspunsul direct al premierului din Niger.

"Doamnă, voi rezuma în două puncte ceea ce aţi spus. În primul rând, aţi venit aici pentru a ne ameninţa în ţara noastră. Acest lucru este inacceptabil. Şi aţi venit aici să ne spuneţi cu cine putem avea relaţii, ceea ce este, de asemenea, inacceptabil. Şi aţi făcut toate acestea pe un ton condescendent şi cu lipsă de respect", a subliniat Ali Mahaman Lamine Zeine.

La câteva zile după această întâlnire, purtătorul de cuvânt al juntei militare a apărut la televiziunea de stat din Niger şi a declarat ilegală prezenţa militară americană din ţară. Colonelul Amadou Abdramane a acuzat SUA că a ridicat obiecţii cu privire la noii aliaţi ai Nigerului, pe fondul unei "atitudini condescendente" şi a "ameninţărilor cu represalii".

Premierul Zeine a mai adăugat o informaţie deosebit de utilă: Nigerul nu ar fi apelat la ajutorul Rusiei şi al altor ţări dacă Statele Unite ar fi răspuns solicitărilor pentru mai mult sprijin, inclusiv cu avioane, drone şi un sistem de apărare antiaeriană.

În ciuda acestor atitudini a "diplomaţilor" americani şi a tonului ultimativ în care cer supunerea absolută a vasalilor, încă mai există numeroase voci în rândul "analiştilor" occidentali care se declară uimite de noua "îndrăzneală" manifestată în fostele colonii europene, mai ales din Africa. Prea puţini sunt cei care se îndreaptă către adevăratele cauze ale fenomenului, iar opiniile lor sunt ignorare, în general, de presă.

Forţarea retragerii trupelor americane din Niger se încadrează în noua politică dură a conducerii militare de la Niamey, îndreptată şi împotriva fostei puteri coloniale, Franţa, care şi-a retras ultimii militari anul trecut.

Retragerea puterilor occidentale din Africa sub presiunea autorităţilor locale, fie ele şi militare, este un fenomen cu profunde semnificaţii pentru noua ordine globală, care a devenit posibil doar pe fondul marşului accelerat către multi-polaritate.

În timp ce fostele puteri coloniale, care şi-au menţinut influenţa şi după câştigarea "independenţei" statelor africane în perioada postbelică, sunt trimise cu adevărat acasă, tot mai multe ţări din Africa caută o cooperare mai strânsă cu Rusia şi China.

Influenţa Chinei a înregistrat o creştere deosebită în ultimii ani, pe fondul programelor de investiţii din cadrul Iniţiativei Belt and Road (BRI), care sunt derulate fără impunerea unor condiţii privind reformele politice şi economice. Tocmai această condiţionare a determinat nu doar autorităţile statelor africane, ci şi populaţia, să considere că programele occidentale reprezintă un amestec inacceptabil în politicile interne.

Oare mai poate diplomaţia americană să "repare" relaţiile cu ţările africane fără să apeleze la ameninţări care, oricum, nu mai impresionează pe nimeni?

Sau era dominaţiei occidentale a ajuns la final, iar ţările din Africa îşi îndreaptă speranţele către Răsărit pentru un viitor mai bun, deoarece toate promisiunile occidentale s-au dovedit doar iluzii?

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. ...

    1. ca sa-i ocupe mujicii si galbejitii. buna alegere.

      Vin eliberatorii rusi si chineji. Prosperitate si bunastare o sa curga in Niger. Unii autori sunt idioti utili sau au interese pecuniare?

      Fiecare este liber sa aleaga in tara lui, cum este liber sa aleaga in casa si familia lui.Restul sunt chibiti pe margine!

      Lovitura de stat. nu poporul a ales.

      Oare cand a fost consultat vreodata poporul in legatura cu starea de razboi, aliante militare sau probleme fiscale ? In Romania sau Ucraina s-a facut cumva referendum daca vrem aderare la NATO sau baze militare straine ? Te-a intrebat vreodata cineva cat sa fie impozitul ? Sau cine sa incheiem aliante militare si economice ?

      Poporul nu este NICIODATA consultat in legatura cu aceste aspecte. Referendum se face ptr teme cu adevarat "importante": vezi referendumul pt familie sau ptr numarul de parlamentari.

      Democratia neparticipativa este o iluzie, dupa cum bine au spus filozofii greci. 

      Nu au ales nigerienii ci uzurpatorii impusi de rusi prin lovitura de stat.

      Vin vremuri grele pentru nigerienii cu cizma ruseasca pe grumazul lor.  

    Abia pe la final se lămurește obiectivul materialului de propagandă, pe fondul marşului accelerat către multi-polaritate.

    Junta părăsită asigură acum un echilibru global. : 

    La americani le ceri sa plece acasa si se conformeaza, la mujici le ceri sa plece acasa si te ameninta cu “iarna nucleara”…diferenta de civilizatie si apoi se mira mujicii ca nu-i vrea nimeni:-)

    1. Din Siria nu pleaca.

      Si tie ti-au spus sa pleci ,rapanule , si tot aici esti !

    Ăștia vor învăța pe pielea lor vorba românească "A scăpat de dracu și a dat de ta-su'"

    Ar cam trebui să plece de peste tot. Numai razboaie aduc pe unde trec in numele a tot felul de bazaconii.

    1. Așa e normal, numai cizma rusească nu pleacă niciodată.

      Sau americană, Nike....

    Unele tari ,tin la suveranitate lor,altii nu,

    e clar ca buna ziua 

    1. nu exista suveranitate cand esti mic. doar schimbi un stapan pt altul. istoria Romaniei e plina de exemple

      uite ungurii, ca astia-s "suveranisti", dar se duc si ling talpa la bocancul lui putin. sau ruzzia, aia-s suverani? bullshit, toata ziua putler e la pupat mantaua la xi. au dat afara companiile americane si europene, si numai bine vin cele chineze.

      americanii si chinezii, astia -s cu adevarat suverani. restul, vise. 

    Japan Hides its Homeless Problem fr om the World and fr om statistics.

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb