Casa de brokeraj BT Securities a început tranzacţiile în marjă, iar valoarea maximă a împrumutului pentru un client este de maxim 30 de miliarde de lei vechi (3 milioane lei), indiferent de valoarea portofoliului, a declarat ieri preşedintele BT Securities, Rareş Nilaş, citat de NewsIn. Principalul criteriu pentru acordarea de împrumuturi pentru tranzacţiile în marjă este lichiditatea, dar se va ţine cont şi de volatilitatea pe termen scurt a titlurilor solicitanţilor a declarat Rareş Nilaş.
"Practic, în caracteristicile globale de risc pe care le-am luat în calcul pe BT Securities, aceasta este expunerea maximă faţă de un client, cel puţin în faza asta", a spus directorul BT Securities. El a adăugat că urmează ca "mai târziu" să vadă ce se va întâmpla şi dacă expunerea maximă va fi modificată. Conform legislaţiei in vigoare, brokerii pot finanţa până la 50% din acţiunile cumpărate de investitor. Tranzacţiile în marjă sunt operaţiuni derulate de casele de brokeraj cu valori mobiliare pe baza unui credit acordat clienţilor pentru cumpărarea unor acţiuni, sau a unui împrumut de titluri destinat efectuării vânzărilor în lipsă.
Rareş Nilaş a explicat că cei interesaţi de împrumuturile pentru tranzacţiile în marjă trebuie în primul rând să deţină un portofoliu şi să se adreseze uneia dintre agenţiile BT Securities, sau direct sediului central, unde i se va face o evaluare şi "în funcţie de rezultat se spune care este expunerea maximă", creditul minim fiind de un miliard de lei vechi. "Depinde de calitatea portofoliului. S-ar putea să fie necesari două miliarde în portofoliu, sau trei miliarde, în funcţie de ce are în portofoliu şi de evaluarea pe care o face deportantul de credit civil", a declarat Nilaş. El a adăugat că în funcţie de lichiditatea portofoliului deţinut, posibilitatea de împrumut este mai mare.