NIMIC NOU SUB SOARE Preşedintele BVB, din nou cu mâna întinsă la stat

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie 2018

Preşedintele BVB, din nou cu mâna întinsă la stat

Lucian Anghel: "Guvernul României are posibilitatea să solicite Uniunii Europene o facilitate prin care companiile îşi pot acoperi până la 50% din costurile listării"

Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, nu conteneşte cu cererile îndreptate către statul român, uitând că, la noi, BVB este o entitate privată.

Fără jenă, Anghel le-a cerut reprezentanţilor statului facilităţi fiscale şi să acceseze fonduri europene pentru companiile care se listează, conform declaraţiilor făcute, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă ce a marcat zece ani de tranzacţionare a companiei Transgaz (TGN) la BVB.

Lucian Anghel a declarat: "Profit de prezenţa reprezentanţilor statului pentru a puncta două idei de foarte mare importanţă pentru piaţa de capital. Prima idee este încurajarea companiilor româneşti, care, pentru a-şi spori baza de capital, de a investi, a crea locuri de muncă, a achiziţiona competitori din alte ţări, aşa cum şi alte companii străine fac la noi, au nevoie de acces la capital".

Acesta poate fi oferit prin intermediul pieţei de capital, a punctat preşedintele BVB, care a continuat: "Aici, în momentul de faţă, există o discriminare din punct de vedere fiscal între finanţarea prin credit bancar şi emiterea de acţiuni noi, pentru o companie care se listează la bursă. De exemplu, dacă o companie ia un credit de la o bancă, dobânda aferentă creditului bancar este deductibilă fiscal".

Acelaşi lucru s-ar putea face prin stabilirea unui echivalent de dobândă care să fie deductibilă fiscal, în momentul în care o companie are acces la capital, a precizat Lucian Anghel, adăugând: "Acest lucru s-ar putea face printr-o deducere fiscală, ceea ce ar stimula atragerea de capital şi dezvoltarea companiilor româneşti prin intermediul pieţei de capital locale".

BVB s-a lăudat, anul trecut, cu patru listări ale unor companii private, însă, în niciunul din cazuri bursa nu a fost folosită pentru atragerea de finanţare, ci pentru exit-ul unor acţionari.

Totodată, Lucian Anghel a punctat că Guvernul României are posibilitatea de a solicita Uniunii Europene o facilitate prin care companiile îşi pot acoperi până la 50% din costurile listării la bursă.

Preşedintele BVB a declarat: "A doua idee importantă pe care ar trebui să o lansez este posibilitatea accesării de către companiile româneşti a unei axe din cadrul Fondului European de Dezvoltare Regională, axa «Sprijin pentru IMM-uri», care ar încuraja antreprenorii să finanţeze creşterea companiilor locale prin bursă. Va putea sprijini companii interesate să se listeze la bursă, oferind un grad unic nerambursabil, care urmăreşte să acopere până la 50% din costurile de emisiune a acţiunilor sau a obligaţiunilor prin intermediul pieţei de capital".

În Polonia funcţionează cu mare succes, de mai mulţi ani, un astfel de progarm din Fonduri Europene, iar pentru accesarea acestora şi de către noi, Guvernul României ar putea să solicite această facilitate oferită de Uniunea Europeană, a punctat Lucian Anghel, completând: "Aceasta ar conferi un sprijin suplimentar pentru companiile româneşti care ar putea avea acces mai mult la capital şi ar finanţa creşterea economică, crearea de locuri de muncă, investiţii şi ceea ce se transferă în bunăstare pentru români".

Totodată, preşedintele BVB a arătat că, preţul unei acţiuni TGN a urcat cu 50% peste cel de la listare, iar dacă se iau în calcul şi dividendele, randamentul acţiuniilor transportatorului de gaze depăşeşte 140%.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Macar asa sa avem o rata de 100% absortie la fonduri nerambursabile. Cotizam enorm si nu se atrag banii inapoi pentru alte proiecte.

    Sa atragem pentru listari, pentru orice.

    Altii sunt mai destepti si o fac. Noi de ce sa nu o facem? 

    ca exagerati uneori cu critica asta la orice deschide gura BVB. A propus si omul niste masuri prin care ar putea creste atractivitatea listarii la bursa. pana la "cu mana intinsa la stat", mi se pare cale lunga.

    Atentie la cine va fi pe primul loc cel putin in prima jumatate a zilei in top BVB dupa valoare.Pariez pe Tradeville ,BT,BCR,IFB.Ca sa vedeti cine arunca actiunile la orice pret.Ieri tot astea au fost pe primele locuri chiar toata ziua.

    vedem ce sfaturi le dau clientilor si prin intermediul ziarelor,doar ca sa iasa rulaj.Nu e fascinant ca doar la cateva case de brokeraj clientii au reactii emotionale exagerate?

    Cum de aia de la Wood,Swiss stau cuminti zilele astea de au ajuns abia sa intre in top 10 valoric? 

    1. ai dreptate dar ai sa vezi ca azi la sfarsit de zi vor reveni pe primele locuri cehii si swis.Clientii lor nu o sa rateze ocazia sa cumpere

      Si ce daca sta cu mana intinsa. Asa trebuie, sa faca tot ce este omeneste posibil sa aduca companii pe bursa. Doar asta va insanatosi mediul de afaceri! Stiti cum merg lucrurile la companiile care au iesit de pe bursa si au ramas actionari captivi? Cum e posibil ca o astfel de companie aa fie complet netransparenta?

    cite societati ai adus la bvb.tu personal???nici una.ciocu mic si valea.lasa pe altcineva care este capabil.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb