Nişa partidelor parlamentare "mici" devine tot mai aglomerată. Partidul Conservator şi Partidului Liberal Reformator îşi vor uni destinele la sfârşitul acestei săptămâni, această uniune urmând să producă "a treia forţă politică a ţării", conform şefilor celor două partide. Tatonările pentru realizarea acestei fuziuni au început încă din luna martie, fapt ce a creat un val de nemulţumire în rândurile conservatorilor fideli lui Dan Voiculescu, fondatorul acestui partid. De altfel, înainte de anunţul legat de fuziunea celor două formaţiuni, pe blogul său, Dan Voiculescu a anunţat apariţia unui alt partid umanist, fiind evident că ruptura dintre fondator şi actualul preşedinte al PC, Daniel Constantin, este una definitivă. Într-un comunicat al PLR se precizează clar că este vorba de o fuziune şi nu de o alianţă conjuncturală: "Fuziunea PLR-PC a intrat în linie dreaptă! A avut loc o şedinţă comună a conducerii Partidului Liberal Reformator şi a Partidului Conservator pentru a pune la punct ultimele detalii cu privire la fuziunea celor două partide. O comisie mixtă, formată din opt membri ai PLR şi opt membri ai PC, a discutat anumite aspecte referitoare la protocolul de fuziune, statutul noului partid şi programul politic al acestuia. Precizăm că va fi o fuziune între cele două partide politice şi nu o alianţă. Conducerea noului partid va fi asigurată de către doi copreşedinţi. Obiectivul este de a consolida o a treia forţă politică a ţării, o forţă etică de centru, a clasei de mijloc, a acelora care lucrează în serviciul public, a întreprinzătorilor din toate sectoarele economiei, a practicienilor profesiilor liberale, a românilor pentru care libertatea individuală este pusă cu adevărat în valoare prin asumarea activă a responsabilităţii pentru propriul destin, pentru soarta comunităţii şi prosperitatea naţiunii". Preşedintele PC, Daniel Constantin, declara, în martie, că Biroul Executiv Central al partidului a aprobat prin vot începerea negocierilor cu PLR pentru realizarea unei fuziuni, fapt confirmat şi de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
După condamnarea lui Dan Voiculescu, relaţiile acestuia cu Daniel Constantin s-au răcit considerabil, punctul zero fiind atins la începutul acestui an, când fondatorul PC i-a transmis preşedintelui formaţiunii că se va confrunta în curând atât cu justiţia divină, cât şi cu cea pământească. Disensiunile dintre cei doi s-au manifestat însă şi în cadrul partidului. La sfârşitul lunii ianuarie, prim-vicepreşedintele PC, Cristian Popescu Piedone, vicepreşedintele Cristiana Anghel şi europarlamentarul Maria Grapini şi-au exprimat opţiunea de a renunţa momentan la funcţiile de conducere, fără a pleca din partid. În momentul în care s-a pus serios problema fuziunii, senatorul Dumitru Pelican a ameninţat că îşi va da demisia dacă se face acest lucru, o poziţie similară având şi Cristiana Anghel care l-a atacat dur pe Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, Cristian Popescu Piedone, Maria Grapini şi Ilie Năstase şi-au manifestat dezacordul vizavi de această decizie politică. Acum se aşteaptă ca toţi aceştia să părăsească partidul condus de Daniel Constantin şi să se înscrie în noul partid umanist.
Conştient că şi-a pierdut definitiv influenţa asupra partidului pe care l-a fondat, Dan Voiculescu a decis să o ia de la capăt şi să contribuie la realizarea unei alte formaţiuni politice. Săptămâna trecută a anunţat pe blogul personal că au fost depuse actele pentru înregistrarea Partidului Puterii Umaniste: " Astăzi (n.r. 8 iunie), un grup de tineri a depus la Tribunalul Bucureşti cererea de înregistrare a Partidului Puterii Umaniste (social-liberal) - PPU. Partidul preia doctrina umanistă, fondată de mine în 1992 care recunoaşte demnitatea, valoarea şi posibilităţile de desăvârşire a fiinţei umane. Doctrina umanistă a fost rezultatul analizei sistemului capitalist şi socialist care a avut drept concluzie faptul că ambele au o mare carenţă: nu ţin cont de natura umană. Oamenii reacţionează din frică sau din interes, oamenii sunt diferiţi, cu calităţile şi defectele lor, oamenii nu au limite în atingerea interesului lor şi sunt prea puţin preocupaţi de interesele societăţii. Trist, dar adevărat! România este în derivă. Capitalismul şi socialismul sunt compromise: Ambele au fost infirmate de viaţă (vezi repetatele încercări de adaptare); Nici una dintre cele două nu mai au bază ideologică prin dispariţia antagonismului dintre capital şi clasă muncitoare; Atât capitalismul, cât şi socialismul nu au avut în vedere natura umană în elaborarea principiilor doctrinare. (...) Această doctrină propune o construcţie socială sănătoasă, bazată pe clasă de mijloc, pe valorile familiei. Realitatea este că lumea este compusă din oameni care au iniţiativa, din indivizi care ştiu să organizeze şi să conducă, dar şi din persoane care au nevoie de sprijin. Istoria va confirma sau infirma valabilitatea acestei doctrine pe care am numit-o "a patra cale".
Având în vedere scurta istorie a Partidului Conservator (fost Partidul Umanist Român) fondat de Dan Voiculescu toată lumea aşteaptă să vadă cu cine se va alia Partidului Puterii Umaniste în vederea alegerilor de anul viitor.