Acordul cu FMI prevede ca listările Electrica, Hidroelectrica şi Complexului Oltenia să aibă loc în luna iunie a acestui an, dar consultanţii selectaţi de autorităţi nu sunt încântaţi de acest calendar, a declarat, ieri, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, care a explicat: "Consultanţii nu sunt de acord cu trei listări într-o singură lună. Aşa că în aprilie vom găsi cea mai bună soluţie de temporizare a listărilor împreună cu consultanţii şi reprezentanţii FMI. Aşa cum am mai spus, vom continua programul de listări pentru că ţin să transformăm aceste companii în jucători regionali, cu un management eficient şi profit mult mai mare".
Domnia sa subliniat că banii din listările programate pentru 2014 vor intra în companii pentru susţinerea investiţiilor şi că statul nu are de gând să vândă, în viitorul apropiat, pachetul minoritar deţinut de la Petrom şi nici un nou pachet din Romgaz.
Ministrul Niţă susţine că nu se mai pune acum problema realizării mixului de energie în cadul producătorilor controlaţi de stat pentru a nu influenţa programul de listări: "Nu renunţ la idee pentru că este bună, dar vom căuta o soluţie pentru a o aplica în viitor. Nu înţeleg de ce acţionarii minoritari din companii se opun mixului energetic pentru că nu este normal ca o societate energetică să se bazeze pe un singur tip de combustibil".
• Electrica SA, curăţată de companiile ineficiente
Departamentul pentru Energie vrea să cureţe Electrica, înainte de listare, de companiile mici şi ineficiente din grup, a mai spus Constantin Niţă. Domnia sa a subliniat că Electrica va fi divizată înainte de scoaterea la vânzare pe Bursa de Valori a pachetului majoritar de 51%, iar statul va păstra într-o societate separată participaţiile minoritare ale societăţii din filialele privatizate.
Ministrul Energiei a mai spus: "Electrica are de recuperat sute de milioane de euro de la alte companii cu care este în procese. Procesele Electrica SA cu investitorii care i-au preluat o parte din filiale sunt în diverse stadii şi nu putem stabili noi judecătorilor termenele şi modalităţile de rezolvare. Electrica are de luat, nu de dat bani, iar investitorii interesaţi de listare trebuie să ştie acest lucru".
• Autorităţile nu iau în calcul divizarea Hidroelectrica
Hidroelectrica este grevată de mai multe probleme care vin din trecut, precum procesele cu "băieţii deştepţi", taxa mare pe apa uzinată şi investiţiile cu componentă energetică redusă, dar autorităţile nu iau în calcul divizarea ei, a mai declarat Constantin Niţă.
Domnia sa a subliniat: "Deocamdată nu ne gândim la divizarea Hidroelectrica. Nu vă ascund că eu cred că ar fi foarte bine dacă am face-o, mai ales pe zona investiţiilor care sunt ineficiente. Compania a făcut investiţii de sute de milioane de euro ineficiente, care stau în pământ. Trebuie să vedem ce facem cu aceste investiţii cu componenţă energetică redusă".
Potrivit sursei citate, producătorul de energie hidro plăteşte circa 80 milioane euro pe an pentru folosirea apei, problemă semnalată de mai multe ori de conducerea Hidroelectrica, iar Departamentul pentru Energie face analize să vadă care a fi soluţia cea mai bună.
Întrebat ce va face în privinţa listărilor în acest an, în condiţiile în care titlurile Nuclearelectrica au cunoscut o depreciere puternică după IPO-ul din toamnă, Constantin Niţă (foto) a spus că piaţa de capital este influenţată şi de factori externi, care nu sunt în controlul autorităţilor şi că, în general, companiile cunosc perioade cu apreciere sau depreciere puternică a acţiunilor.
1. Ce facem Domnule Nita acum ???
(mesaj trimis de Mirela în data de 26.02.2014, 09:30)
O eroare a fost ca s-au platit domnui Borza aproape 3 mil. de Euro.
Barajele au fost construite din banii poporului roman.
Asteptam ca domnul ministru Nita , pentru ca e platit din bani publici , sa recupereze imediat banii care au fost platiti acestui om.
Se pare ca acest individ in loc sa scoata Hidroelectrica din insolventa a bagat-o in faliment.
Deasemenea domnul Vulpescu ar trebui sa ne explice pe larg cum a bagat Hidroelectrica in insolventa , pe ce criteriii , cu a cui aprobare si cum a controlat activitatea domnului Borza.
Amandoi se pare ca sunt de o competenta rar intalnita
2. UNDE ESTE ENERGIA ROMANILOR/
(mesaj trimis de VIOREL în data de 26.02.2014, 10:12)
Nastase a cedat petrolul si gazele unui stat strain, ceea ce nici Antonescu n-a facut, si era razboi si era presat de Hitler.
Dar ce nu face un prim-ministru roman pt. spaga...
Domnu' Nita STII CA IN TOATA EUROPA OAMENII AI CURENT ELECTRIC LA PLITA DIN BUCATARIE PT. CA ESTE IEFTIN SI CURAT SI GAZELE SE FOLOSESC MAI EFICIENT IN PRODUCEREA DE ALTE BUNURI.
LA ROMANI DE CE NU SE POATE?
NOI DE CE NU PUTEM AVEA ELECTRICITATE IEFTINA PT. BUCATARIE SI INCALZIT?
PT. CA AVEM POLITICIENI BOGATI DIN HOTIE!
3. "VAMPIRI ENERGETICI"
(mesaj trimis de GLUMETUL în data de 26.02.2014, 14:13)
Se pare ca Inaltii Functionari ai Statului sunt ---"VAMPIRI ENERGETICI"==>de aceea nu e ieftina Energia in Romania==>Rautatea si Hotia ne consuma ENERGIA!