Niţă: "Distribuitorii privaţi de energie îşi exportă profiturile"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 octombrie 2013

Niţă: "Distribuitorii privaţi de energie îşi exportă profiturile"

Ministrul spune că serviciile prestate consumatorilor lasă de dorit

Societăţile private de distribuţie a energiei electrice (n.r. filiale Electrica achiziţionate de Enel Italia, E.ON Germania şi CEZ Cehia) îşi exportă profiturile ca să nu plătească impozite şi taxe în România, iar calitatea serviciilor prestate consumatorilor lasă de dorit, acuză ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Domnia sa a declarat, ieri, într-o conferinţă pe teme energetice: "Ne-am aşteptat ca, prin privatizarea companiilor de distribuţie, calitatea serviciilor să crească. Dar nu este aşa. Cele mai multe reclamaţii le avem în ceea ce priveşte companiile private. Este vorba de calitatea investiţiilor şi de relaţia cu clienţii. Este timpul ca aceste companii să se alinieze la standardele europene şi în ceea ce priveşte piaţa din România. Trebuie ca aceste companii să-şi revizuiască politica de distribuţie a energiei în România. Înţelegem că exportăm profiturile şi internalizăm cheltuielile, dar acest lucru nu trebuie făcut în detrimentul consumatorului, fie el casnic sau industrial".

Electrica SA, companie controlată de stat şi aflată în subordinea Departamentului pentru Energie, a dat în judecată Enel, E.ON şi CEZ la Curtea de la Paris, pentru neîndeplinirea unor obligaţii din contractele de privatizare. "Vor trebui să plătească sume foarte mari din cauza aceasta", a subliniat Constantin Niţă.

Întrebat dacă există riscul ca aceste companii de distribuţie să fie naţionalizate, după modelul Ungariei, domnia sa a răspuns: "Întotdeauna există riscuri".

Ministrul Niţă susţine că ANRE (reglementatorul pieţei de energie) trebuie să facă controalele în ceea ce priveşte investiţiile, iar Departamentul pentru Energie, deşi nu are atribuţii clare în domeniu, nu poate sta cu mâinile încrucişate.

Constantin Niţă a mai anunţat că Departamentul pentru Energie va propune modificarea Legii energiei, astfel încât toate echipamentele care vor fi utilizate în sectorul energetic să fie noi şi certificate pentru piaţa din România: "Multe echipamente folosite la investiţii sunt second-hand, sunt proaste şi nu au fiabilitate. Ele trebuie certificate conform normelor europene, nu cum doresc aceste companii".

Întrebat unde au fost folosite până acum astfel de echipamente proaste, ministrul Niţă a răspuns că în toate reţelele.

Companiile Enel, E.ON şi CEZ nu ne-au oferit un punct de vedere privitor la acuzaţiile ministrului delegat pentru energie până la închiderea ediţiei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. cei de la CEZ sunt si mari excroci.

    Taie curentul fara avertisment la cei care nu siau fcaut succesiunilesi toti ii lasa in pace. 

    In plus, cind faci un contrat de furnizare cu ei, iti cer o gramada de acte mai ca la un notar.

    Statul continua sa-i jupoaie pe cei saraci prin impozite, taxe si mai nou prin amenzi aberante si sa fie bland cu investitorii straini care ne mai iau si aia un rand de piele...

    Vin sarbatorile si trebuie sa vina firimiturile catre politicieni. In companiile de stat se fura, in cele straine se transfera banii afara si aduc aici costurile , ramane micul contribuabil sa plateasca !

    1. daca se vor nationaliza peste 02 ani vom urla iar sa fie privatizate datorita furturilor care vor avea loc. asa ca o lege a impozitarii multinationalelor poate ca ar fi de dorit ...ori un impozit forfetar poate

    Romania nu este un stat atractiv ptr companii ca sa fie tax residente aici. Asa ca, sa reduca reduca taxele si impozitele si atunci firmele or sa aleaga sa plateasca taxte in Ro. Si crede cineva ca Gabriel Resources, nu or sa faca la fel? Cel putin Chevron Ro Srl, nu are taxe de platit ca a raportat o mare pierdere pe anul trecut!Hehehee:)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb