Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, speră ca anul viitor să finalizeze negocierile pentru atragerea de parteneri privaţi în construcţia hidrocentralei Tarniţa (circa un miliard de euro) şi a Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă (6,5 miliarde de euro). Ambele investiţii sunt promovate de câţiva ani buni de autorităţi, fără vreun rezultat concret. De la Unităţile 3 şi 4 s-au retras mai mulţi investitori privaţi după debutul crizei, nemulţumiţi că statul trenează demararea proiectului.
Ministrul Niţă a mai spus, ieri, într-o conferinţă de profil, că îşi doreşte ca toate companiile energetice să aibă manageri profesionişti până la finalul primului semestru al anului viitor. Domnia sa a reiterat ideea potrivit căreia investitorii străini trebuie să se asocieze cu companiile locale în proiecte energetice şi că societăţile autohtone trebuie să iasă din anonimat şi să fie jucători regionali.
• Ministrul Energiei susţine că trebuie să devenim exportatori de energie ieftină
Constantin Niţă consideră că avem nevoie de unităţi noi de producere a energiei chiar dacă ţara noastră se confruntă cu o cerere în scădere, pentru că "trebuie să devenim exportatori de energie ieftină". Domnia sa afirmă că societăţile producătoare trebuie să stea în piaţă şi ca să reziste au nevoie de exporturi la preţuri competitive.
În acest an, producătorii şi reprezentanţii Departamentului pentru Energie s-au plâns că nu pot face exporturi din cauza lipsei interconexiunilor. În replică, reprezentanţii Transelectrica au arătat că doar jumătate din capacităţile de export sunt folosite şi că problema exporturilor ţine de preţul de vânzare al energiei.
Domnia sa şi-a exprimat speranţa că România va deveni exportator de gaze după 2018, când vor fi exploatate comercial zăcămintele din Marea Neagră, în prezent explorate de Petrom şi Exxon. Ministrul susţine că datele arată că sunt rezerve mari de gaze la mare adâncime. Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom, a fost mai rezervată în declaraţii, arătând că cel mai probabil după 2018 se va putea spune care sunt rezervele de gaze ce pot fi exploatate comercial, mai ales că în Marea Neagră abia acum se fac explorări de mare adâncime.