Cei care investesc în parcuri fotovoltaice ar putea să nu mai aibă voie să instaleze unităţile pe terenuri agricole, aceasta urmând să fie una dintre modificările care vor fi aduse legii de promovare a energiei regenerabile, a declarat, ieri, ministrul delegate pentru Energie, Constantin Niţă. Prevederea ar putea fi introdusă într-o ordonanţă de urgenţă de amendare a legii care promovează schema de sprijin pentru energia regenerabilă, informează Mediafax.
"Săptămâna viitoare dăm drumul la ordonanţa de urgenţă. Vor fi unele modificări, pentru că am primit mai multe propuneri interesante. De exemplu, de ce să punem panouri fotovolatice pe terenurile agricole?", a afirmat ministrul Niţă. Întrebat ce se întâmplă cu investitorii şi companiile care au cumpărat deja terenuri pentru dezvoltarea unor proiecte fotovoltaice, Niţă a răspuns: "Să fie sănătoşi!".
Pentru producerea unui MW prin panouri solare sunt necesare 2 hectare de teren.
Ordonanţa de urgenţă despre care Niţă spune că va fi aprobată săptămâna viitoare are mai multe prevederi care au nemulţumit investitorii în producţia de energie din surse regenerabile. Cea mai importantă prevedere este amânarea acordării unor certificate verzi pentru producători, pentru o perioadă de trei ani.