NITROFOSFOR:  Combinatele chimice nu au gaz suficient pentru funcţionare

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 12 ianuarie 2010

Combinatele chimice nu au gaz suficient pentru funcţionare

Industria îngrăşămintelor chimice se confruntă, la început de an, cu o nouă problemă - lipsa gazului din producţia internă necesar pentru fabricarea fertilizatorilor folosiţi în agricultură, susţin producătorii din sector. "Combinatele de îngrăşăminte chimice nu au suficient gaz care să le asigure funcţionarea la capacitate maximă", ne-a declarat Marian Milea, preşedintele organizaţiei patronale Nitrofosfor.

Liderul Nitrofosfor ne-a precizat că, la ora actuală, din cele şase combinate de îngrăşăminte chimice din patronat, funcţionează doar patru, din care doar trei la turaţie maximă. Motivul pentru care gazul din producţia internă nu ajunge pentru toate combinatele este creşterea numărului de benefiari ai acestei măsuri speciale instituite în toamnă de Guvern.

Marian Milea ne-a declarat: "Iniţial, măsura a fost acordată, în aceas-tă vară, unităţilor care consumă minim 30.000 mc gaz pe oră. Însă, în toamnă, Guvernul a prelungit perioa-da de aplicare a acestei măsuri, mărind, totodată, şi numărul beneficiarilor. Astfel că, în prezent, de gazul intern beneficiază şi agenţii economici cu un consum minim de 5.000 mc pe oră. În aceste condiţii, gazul din producţia internă nu are cum să ajungă pentru toţi consumatorii. Din această cauză, nu avem gaz suficient pentru funcţionare".

Preşedintele Nitrofosfor ne-a mai precizat că a înaintat ministrului Economiei, Adriean Videanu, un punct de vedere în acest sens. Amintim că, până la 30 octombrie 2010, marii consumatori de gaze au posibilitatea să achiziţioneze gaze numai din producţia internă, economiile estimate la acea-stă afacere fiind de circa un miliard de lei (având în vedere diferenţa de preţ între gazele cumpărate din intern şi cele din import).

"I-am mai solicitat minis-trului să fie prelungită, până la finele lui 2010, şi perioada de acordare a reducerii comerciale de 40 de dolari la 1.000 mc achiziţionaţi din producţia internă", ne-a mai spus Milea.

La rândul său, Ioan Cezar Corâci, preşedintele Federaţiei Patronatele din Chimie şi Petrochimie "FEPACHIM", consideră că această problemă trebuie să fie rezolvată cât mai rapid de către Guvern, ţinând cont de necesităţile sectorului agricol. "Lipsa gazului pentru combinatele de îngrăşăminte chimice este o problemă pe care Guvernul trebuie să o rezolve neapărat din cauză că, fără îngrăşămintele chimice, de agricultură se va alege praful", ne-a spus Corâci.

Şeful FEPACHIM mai atrage atenţia că dacă fabricile de în-gră-şăminte nu vor avea suficient gaz materie primă pentru funcţionare, activitatea lor va fi sistată, ceea ce va aduce, după sine, şi disponibilizări în rândurile salariaţilor.

Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP) ne-au declarat că, pe timpul iernii, a scăzut, în unele intervale de timp, cantitatea de gaze utilizată de către combinatele chimice, însă au subliniat că, momentan, nu se pune problema unor disponibilizări în sector.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb