Producţiile mari nu reprezintă automat garanţia succesului pentru agricultori. Problemele cu care se confruntă aceştia sunt dintre cele mai diverse.
Cerealele recoltate de fermierii ungari sunt blocate în silozuri pentru că nivelul redus al apelor Dunării a impus oprirea transportului fluvial.
În mod normal, o mare parte din producţia de cereale a Ungariei este exportată pe Dunăre, însă seceta din acest an a dus la scăderea nivelului apelor Dunării astfel că traficul fluvial a fost paralizat. Chiar dacă cererea de cereale este una solidă, producătorii nu au altă alegere decât să aştepte să încheie contracte cu livrare la o dată ulterioară. Tamas Petohazi, preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale din Ungaria, susţine că, începând din vară, aproape nicio livrare de cereale nu a fost făcută pe Dunăre. În plus, situaţia este agravată de lipsa spaţiilor de depozitare în condiţiile în care toate silozurile din apropierea Dunării au fost închiriate iar o mare parte din recoltă este în continuare în mâinile fermierilor. "Traderii nu au mai cumpărat cereale de o perioadă lungă de timp chiar dacă producătorii au în stocuri cereale pe care le pot oferi la vânzare", spune Petohazi. Acesta a adăugat că transportul fluvial poate fi înlocuit de cel feroviar sau rutier însă experienţa arată că transportul rutier este mai scump cu 15-20%. Prognozele nu sunt foarte favorabile. Chiar dacă unele precipitaţii sunt aşteptate în zilele următoare acestea nu vor schimba substanţial nivelul apelor Dunării. Va mai dura câteva luni până când fluviul va redeveni navigabil astfel încât comerţul cu cereale şi stocurile vor reveni la un nivel echilibrat abia la primăvară. Dunărea este o rută majoră pentru exportul de cereale dinspre Europa de Est spre Europa Occidentală.