Noi alocări bugetare pentru presa "de partid"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 9 martie 2023

Noi alocări bugetare pentru presa "de partid"

Coaliţia guvernamentală PSD-PNL-UDMR se pregăteşte astăzi să aloce noi bani pentru presa "de partid". Este vorba despre 10 milioane lei, sumă care, potrivit proiectului de hotărâre de guvern aflat la punctul 11 pe ordinea de zi a şedinţei de Executiv de astăzi, va fi cheltuită de Serviciul de Dezvoltare Comunitară din cadrul Direcţiei de Dezvoltare Comunitară, Monitorizare Întreprinderi şi Instituţii Publice, subordonată Secretariatului General al Guvernului.

Actul ce va fi aprobat astăzi de membrii Cabinetului Ciucă prevede că prin intermediul celor 10 milioane lei se poate finanţa şi achiziţia de servicii de promovare în media (presă scrisă, presă online, radio, televiziune) a activităţilor desfăşurate de serviciul menţionat mai sus. Instituţia publică poate acorda un avans de maximum 30% din valoarea acordurilor de parteneriat încheiate, fără solicitarea unei scrisori de garanţie bancară.

Printre activităţile care vor fi finanţate din cele 10 milioane lei, se numără, potrivit proiectului de hotărâre, campanii de informare publică şi promovare a imagiunii, istoriei, culturii şi intereselor româneşti desfăşurate în ţară şi peste hotare, campanii de comunicare şi informare referitoare la strategii, programele şi politicile publice guvernamentale şi/sau subiecte şi teme de actualitate în plan intern şi/sau european/internaţional, olrganizarea de conferinţe, dezbateri, sprijinirea unor publicaţii din ţară (periodice, tipărituri, platforme de informare online, etc.) în scopul asigurării informării publice cu privire la politicile şi strategiile guvernamentale şi la politicile UE şi ONU.

Modul în care Guvernul alege să cheltuie bani din bugetul public pentru sprijinirea unor publicaţii prin intermediul unei structuri din cadrul SGG aminteşte de modul în care Cabinetele Orban şi Cîţu au alocat în perioada 2020-2022 aproape 40 milioane euro (200 milioane lei) pentru campania mass-media destinată vaccinării împotriva Covid, sume pentru care majoritatea posturilor tv au ales să fie mai puţin critice la actul de guvernare şi să nu mai fie atât de vehemente în dezbaterea unor teme. Iar acest lucru se poate observa cel puţin în ultimul an, când marile subiecte legate de situaţia în care se află premierul şi alţi membri ai Guvernului au fost tratate superficial de presa mainstream şi aproape deloc de presa de partid.

Practic, se poate spune că, odată cu pandemia, după ultima modificare din anul 2016 a legii finanţării partidelor parlamentare, care stabilea destul de clar modul în care mijloacele mass-media pot primi bani din partea formaţiunilor politice, guvernele au găsit o altă metodă pentru a capta bunăvoinţa unei părţi importante din mass-media: contractele încredinţate direct către posturile de televiziune, de radio şi către unele dintre publicaţiile apropiate partidelor din arcul guvernamental, fie că acesta a fost de dreapta, de stâmga, sau o struţă-cămilă ca în guvernarea PSD-PNL- UDMR. Astfel, aşa cum constatau recent şi cei de la Recorder, cifrele de afaceri şi implicit profiturile posturilor tv au crescut substanţial în ultimii trei ani, comparativ cu perioada pre-pandemie şi chiar înainte de aceasta. în ultimii ani. Dacă înainte de începerea sponsorizării de la buget de stat, în 2019 unele posturi tv înregistrau mai mult pierderi şi profituri infime, acum ele au profituri care par complet deconectate de realitatea economică.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. li se usuce mainile cu care voteaza aceasta hotarare!!

    1. si la cei care se ating de ei!

    Mai ales ca se apropie alegerile, e bine daca ramane atat. Catu ca si min de finante si ulterior premier a risipit mult mai mult, cu campaniile lui in partid etc. Catu acum e foarte vocal despre cheltuielile cu dobanda ale guvernului, cand stim toti cum a indatorat el statul! Datoriile facute de el acum se finanteaza cu dobanda de acum , asta e! Daca revine Catu la finante, ne ingroapa in datorii!

    1. ai primit deja ceva din alea 10 milioane?

    Asta ne lipsea!

    Propaganda de partid e mai importanta decit orice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb