Noi bâlbâieli în Guvern pe tema Oltchim

ADELINA DABU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie 2012

Noi bâlbâieli în Guvern pe tema Oltchim

Guvernul a transmis Comisiei Europene (CE) notificarea pentru acordarea unui împrumut de 10 milioane de euro către Oltchim şi aşteaptă ca în termen de 30 de zile să primească avizul CE în acest sens, a declarat, vineri, premierul Victor Ponta.

Ieri, Ministrul Economiei Daniel Chiţoiu vorbea despre o "scrisoare" pe care ar fi semnat-o şi ar fi transmis-o CE şi prin care solicită aprobarea acordării unui ajutor de stat pentru combinatul de la Vâlcea.

Contrar declaraţiilor celor doi oficiali, preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu a declarat, ieri, că Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a transmis CE o "scrisoare de intenţie" referitoare la un ajutor de stat, pentru primirea avizului fiind necesară transmiterea unei notificări oficiale.

Chiriţoiu a făcut următoarele clarificări: "Ce a trimis MECMA la Bruxelles este o scrisoare de intenţie, nu este o notificare de ajutor de stat. Scrisoarea de intenţie nu reprezintă un pas procedural, dar a fost mai înţelept aşa. O notificare oficială va fi transmisă şi va trebui explicat de ce este nevoie de acest ajutor şi menţionată suma cerută. Ajutorul de stat este discutat şi se dă un aviz în termen de 30 de zile de la notificarea oficială".

Notificarea oficială s-ar transmite, potrivit declaraţiilor domnului Bogdan Chiriţoiu, prin intermediul instituţiei pe care o conduce, nu direct de către MECMA, şi ar putea fi transmisă chiar în această săptămână.

Un ofiţer de presă al Direcţiei Generale Concurenţă a CE a infirmat, ieri, pentru ziarul BURSA, primirea unei notificări din partea guvernului nostru, dar a precizat că este în contact cu autorităţile de la Bucureşti pe tema prezentată.

Ajutorul de stat pentru care a fost (sau n-a fost) solicitat avizul CE constă într-un împrumut pe termen de şase luni acordat de statul român companiei Oltchim, în vederea repornirii activităţii combinatului, la care, în urma negocierilor, s-ar putea alătura şi anumite bănci creditoare, potrivit afirmaţiilor ministrului Daniel Chiţoiu.

Ambasadorul Rusiei, la Guvern

După ce a declarat că şi-ar dori un investitor american, englez sau francez pentru Oltchim, dar că singurii interesaţi sunt cei de la compania rusă TISE, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, ieri, cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti pentru dis-cuţii legate de viitoarea privatizare a combinatului vâlcean.

La întrevedere au participat şi miniştrii Economiei şi Finanţelor, iar în clădire s-ar fi aflat, potrivit Mediafax, şi Remus Vulpescu, fos-tul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care s-a ocupat de privatizarea eşuată a combinatului.

În ciuda speculaţiilor despre o posibilă negociere cu TISE prin intermediul ambasadei în vederea preluării Oltchim de către corpopraţia rusă, la sfârşitul întâlnirii de la Guvern, ambasadorul Rusiei a infirmat că, în cadrul întâlnirii cu oficialii noştri, ar fi purtat discuţii despre Oltchim.

"Nu am discutat despre subiectul Oltchim, ci despre cooperarea economică între cele două state, des-pre teme economice în general", a afirmat Ambasadorul Federaţiei Ruse în România Oleg Malginov, citat de Agerpres.

Tot ieri, şeful Executivului a avut întrevederi cu ministrul Finanţelor şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru a discuta despre repornirea combinatului Oltchim, având, ulterior, şi o convorbire prin telefon cu Joaquin Almunia, comisar european pentru concurenţă, despre susţinerea financiară a combinatului.

Oficiali din cadrul MECMA, Ministerului Finaţelor Publice, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Electrica, precum şi reprezentanţii a trei bănci, care au de recuperat bani de la Oltchim, au înfiinţat Comitetul pentru Stabilizarea Financiară a Oltchim (CSFO), care-şi propune plata salariilor restante, repornirea activităţii şi găsirea unui investitor.

Negocieri cu Bancpost pentru deblocarea conturilor

Pe parcursul zilei de ieri, au mai avut loc discuţii între MECMA şi Bancpost, pentru deblocarea contului în care se află o parte din banii de avans pe luna august pentru angajaţi - 2,4 milioane de lei - viraţi în cont încă de vineri, potrivit ministrului delegat pentru Dialog Social Liviu Pop.

Domnia sa a precizat: "Negocierile sunt avansate şi există posibilitatea ca salariaţii să-şi primească banii chiar astăzi (n.r. - ieri)". Până la închiderea ediţiei, nu au apărut informaţii potrivit cărora angajaţii de la Oltchim şi-ar fi primit lefurile.

Liviu Pop a cerut ca, pentru repornirea activităţii combinatului, "firmele care au datorii la Oltchim, a fratelui deputatului Boureanu, a vărului fostului director general, a şoferului mătuşii şi cumnatei, toate firmele cu datorii de milioane de euro, să-şi plătească măcar 15% din datorii".

Daniel Chiţoiu nu exclude insolvenţa

Ministrul economiei consideră că insolvenţa Oltchim ar fi o soluţie. Domnia sa aprecizat: "Insolvenţa ar fi o soluţie, dar încă nu ne-am pronunţat asupra soluţiei pe care o vom adopta în perioada imediat următoare la Oltchim, pe noi ne interesează să repornim activitatea combinatului".

La rândul său, ministrul Liviu Pop opinează că insolveţa este o soluţie din care nimeni nu ar avea de câştigat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. doar ca initial asa cum mentionam si intr-unul din cometarii Fat-Frumos din bucata de otel mostenita de la Higlander ar fi dorit mai intai sa faca un palos, apoi o spada, floreta si in cele din urma in luna octombrie a anului 2012 s-a ajuns la un ac de gamalie pentru a gadila pe balaur. Intr-adevar ca statul roman si-a retras actiunea de aprobare a garantiei pentru investitii de cateva sutici de miliute, insa a aprobat conversia din datorii in actiuni plus dobanda aferenta (mai precis masura I si III din letopisetul 28 al UE, avand chiar pecetea jupanului Almunia. Acum ce sa facem daca senatorul sovaielnic se intreaba cum ar fi ajuns la 67 % cand statul are numai putin peste o cinzeaca. Daca m-ar fi intrebat pe mine , eu i-as fi spus ca sunt de acord cu DES(debt to equity) fiindca e un cuvant asa frumos, mai ales cand aceasta notiune produce un zambet larg pe chipul celorlalti actionari, fie ei de orice natie si convingere economica. Cei mai interesant este ca in letopiset scria faptul ca o vanzare fara DES nu ar aduce nimic in visteria imperiului , insa cu un DES ar fi ajuns macar pentru un pranz la curtea marelui Traianus pentru toti saltimbancii si bufonii ale caror pilde de intelpciune si cutezanta pot fi model posteritatii ducand in viitor pildele glorioasei ere ale carei izbanzi doar in relatarille marelui MAKE trimis direct al lui ZEUS din OLIMP pentru a fi un ARTRIBTUS IMPARTIALUS al celor care se lupta pentru marele senat al unui imperiu aflat in apogeul dezvoltarii sale :-(

    o mare balbaiala cu efecte dezastruoase pentru Romania postcomunista! SPQR era deviza Imperiului Roman,dar si forta lui!

    1. Zeii sa te aiba in paza, mare strateg. Intelege insa ca timpul iti va da dreptate si incearca sa intelegi si noile curente economice ca cele din bula Financial Times Deutschland, una din provinciile tale , unde apare termenul de CREATIVIITATE DISTRUGATOARE.

      Al tau cronicar de fapt vitejesti Vergilius :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb