Noi bombardamente la Kiev, Lavrov se laudă cu profiturile din exportul de resurse energetice

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2022

Noi bombardamente la Kiev, Lavrov se laudă cu profiturile din exportul de resurse energetice

Ucraina doreşte consolidarea poziţiilor pe teren înainte de reluarea negocierilor de pace

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat sâmbătă că sancţiunile occidentale nu vor avea niciun efect asupra exporturilor de petrol ale Rusiei şi a prognozat o creştere mare a profiturilor din livrările de energie în acest an, potrivit Reuters, citată de News.ro. "Având în vedere nivelul preţurilor care a fost stabilit ca urmare a politicilor Occidentului, nu am suferit pierderi bugetare", a declarat Lavrov pentru un post de televiziune sârbo-bosniac. Lavrov a mai spus că, "dimpotrivă, anul acesta vom creşte semnificativ profiturile din exportul resurselor noastre energetice".

Totodată, ieri dimineaţă, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că o persoană a fost spitalizată după ce mai multe explozii au lovit capitala Ucrainei în zorii zilei. "Referitor la exploziile din această dimineaţă din districtele Darnutskyi şi Dniprovskyi din capitală, în prezent nu există victime în urma loviturilor cu rachete asupra infrastructurii. O victimă a fost spitalizată", a declarat Klitschko pe Telegram, citat de CNN şi g4media.ro.

Rusia a susţinut ulterior că a distrus vehicule blindate furnizate Ucrainei de ţările est-europene, în atacurile aeriene de duminică asupra Kievului, primele în câteva săptămâni. "Rachetele de înaltă precizie, cu rază lungă de acţiune, lansate de forţele aerospaţiale ruse la periferia Kievului au distrus tancuri T-72 furnizate de ţările din Europa de Est şi alte vehicule blindate care se aflau în hangare", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, notează Le Figaro şi AFP, preluate de g4media.ro.

Luptă dură pentru Severodonetsk

Armata rusă "îşi aruncă toate rezervele în" capturarea oraşului Severodonetsk din Luhansk, în estul regiunii, potrivit lui Serhiy Hayday, şeful administraţiei militare regionale. "Anterior, ei au reuşit să captureze cea mai mare parte a oraşului, dar acum armata noastră i-a respins", a declarat el, afirmând că ruşii "suferă pierderi uriaşe". Anterior, sâmbătă, Hayday a declarat că Ucraina controlează acum aproximativ jumătate din Severodonetsk.

De asemenea, sute de persoane fug zilnic din Sloviansk, oraş din estul ţării, în condiţiile în care armata ucraineană a afirmat că unităţile ruseşti sunt întărite în apropierea oraşului în pregătirea reluării unei ofensive. Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei a declarat vineri că ruşii concentrează o forţă de până la 20 de grupuri tactice de batalioane în zonă. În prezent, în Sloviansk au mai rămas în jur de 22.000 de persoane, aproximativ o cincime din populaţia de dinainte de război.

Macron, criticat dur de ministrul ucrainean de externe pentru declaraţia cu privire la nevoia de a "nu umili Rusia"

În timp ce Rusia şi-a intensificat asaltul asupra părţii de est a Ucrainei, armata ucraineană a afirmat că trupele ruseşti fac progrese reduse, în special în regiunea Doneţk. Activitatea aeriană a Rusiei "rămâne ridicată" deasupra estului Ucrainei şi a contribuit la "recentele succese tactice" ale Rusiei, dar "nu a reuşit să aibă un impact semnificativ asupra conflictului", se arată în cea mai recentă evaluare a serviciilor de informaţii realizată sâmbătă de Ministerul britanic al Apărării. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat săptămâna trecută că o cincime din teritoriul ţării se află sub controlul Rusiei, zona Donbas fiind "aproape în întregime distrusă".

În acelaşi timp, ministrul ucrainean de externe, Dimitri Kuleba, a reacţionat cu furie la comentariile preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a afirmat că "nu trebuie să umilim Rusia". Kuleba a declarat că "Rusia este cea care se umileşte singură" şi că "ar fi bine să ne concentrăm cu toţii asupra modului în care să punem Rusia la locul ei". "Acest lucru va aduce pacea şi va salva vieţi", a spus Kuleva, potrivit CNN.

Amintim că Macron a păstrat o linie de comunicare deschisă cu Kremlinul şi a zburat la Moscova în februarie într-un efort eşuat de a descuraja Rusia să invadeze Ucraina.

Într-un interviu publicat sâmbătă, Macron a declarat: "Nu trebuie să umilim Rusia pentru ca în ziua în care luptele se vor opri să putem construi o rampă de ieşire prin mijloace diplomatice. Sunt convins că rolul Franţei este de a fi o putere de mediere".

Oficialii ucraineni au fost rapizi în a respinge orice propunere care sugerează cedarea de teritorii către Rusia ca parte a negocierilor de pace. Rusia ocupă în prezent aproximativ o cincime din Ucraina.

"Cred, şi i-am spus (lui Putin), că face o greşeală istorică şi fundamentală pentru poporul său, pentru el însuşi şi pentru istorie", a declarat Macron. Preşedintele francez nu a vizitat Ucraina de la invazie, dar a declarat că este deschis la această posibilitate.

Energoatom: Rusia continuă să ameninţe securitatea nucleară a centralelor ucrainene

Energoatom, operatorul de stat al celor 4 centrale nuclearo-electrice din Ucraina, a afirmat că Rusia a tras ieri o rachetă de croazieră "la o înălţime critică" deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei.

"Rusia continuă să ameninţe siguranţa nucleară a centralelor nucleare ucrainene şi ameninţă lumea cu o nouă catastrofă nucleară", a declarat Energoatom într-un comunicat, în care adaugă: "Rusia a comis un alt act de terorism nuclear - la ora 5:30 a.m. (dimineaţa - n.r.) o rachetă de croazieră rusă, similară rachetei «Caliber», a zburat la o înălţime critică deasupra centralei nucleare din sudul Ucrainei".

"Probabil această rachetă a fost trasă în direcţia Kievului, unde s-au auzit explozii în această dimineaţă (duminică dimineaţă - n.r.)", a mai afirmat Energoatom. Operatorul a mai afirmat că forţele ruseşti "încă nu înţeleg că şi cel mai mic fragment de rachetă care poate lovi o unitate energetică în funcţiune poate provoca o catastrofă nucleară şi o scurgere de radiaţii".

Putin ameninţă Occidentul, Spania trimite Ucrainei tancuri de luptă Leopard

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat ieri Occidentul că Rusia va lovi "noi ţinte" dacă Statele Unite ale Americii vor începe să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune, a relatat duminică agenţia de presă oficială rusă TASS, citată de Reuters. "În cazul în care astfel de rachete vor fi livrate, vom lovi acele ţinte pe care până acum nu le-am lovit", a declarat Putin, într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat Rossia-1, transmite Agerpres. Potrivit Reuters, Putin nu a precizat ce ţinte are în vedere Rusia să lovească în cazul în care ţări occidentale încep să furnizeze Ucrainei rachete cu rază mai lungă de acţiune. Preşedintele american Joe Biden a anunţat săptămâna trecută un plan de a dota Ucraina cu sisteme de rachete de precizie de tip HIMARS, după ce a primit asigurări că autorităţile de la Kiev nu le vor folosi pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei.

Spania a anunţat însă ieri că urmează să livreze Ucrainei noi rachete antiaeriene şi tancuri de luptă Leopard în ceea ce reprezintă o intensificare a asistenţei militare acordată de Madrid autorităţilor de la Kiev, potrivit unor surse guvernamentale citate duminică de cotidianul El Pais, preluat de Reuters şi Agerpres. Spania va oferi şi pregătire esenţială armatei ucrainene în ceea ce priveşte folosirea acestor tancuri. Antrenamentele vor avea loc în Letonia, unde armata spaniolă are desfăşuraţi 500 de militari în cadrul misiunii NATO din ţara baltică. O a doua fază a antrenamentelor va avea loc în Spania, potrivit surselor citate de El Pais. Acestea au mai declarat pentru El Pais că oferta de sprijin sporit a fost discutată cu ocazia vizitei din 21 aprilie a premierului Pedro Sanchez în Ucraina, unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, dar a fost amânată din cauza complexităţii operaţiunii.

Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Vom continua până când toate obiectivele Rusiei vor fi îndeplinite

Sâmbătă, ministerul britanic al Apărării a afirmat că se aşteaptă ca Rusia să preia controlul asupra întregii regiuni Luhansk din estul Ucrainei în următoarele două săptămâni, adăugând că, după ce nu a reuşit să cucerească Kievul, Moscova şi-a schimbat strategia pentru a se concentra pe Donbas, potrivit CNN.

Totodată, după atingerea, vineri, a pragului de 100 de zile de război, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a "evaluat" mersul războiului asupra Ucrainei, afirmând că au fost obţinute "anumite rezultate" şi că "se va continua să se lucreze" până când "toate obiectivele Rusiei" vor fi îndeplinite. El a continuat să numească războiul din Ucraina o "operaţiune militară specială".

De asemenea, preşedintele ucrainean a declarat vineri într-un mesaj video că ucrainenii îşi apără ţara de 100 de zile împotriva agresiunii ruseşti şi că "victoria va fi a noastră".

În acelaşi timp, Ucraina şi Rusia au făcut schimb de circa 320 de trupuri de soldaţi ucişi, potrivit autorităţilor de la Kiev citate de dpa, preluată de Agerpres. Schimbul a avut loc pe 2 iunie, pe linia frontului din regiunea Zaporojie, fiecare dintre cele două părţi predând celeilalte circa 160 de trupuri neînsufleţite, a precizat guvernul ucrainean. 

Rusia a pierdut până acum 31.000 de soldaţi

Forţele Armate Ucrainene au anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că de la începutul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina ruşii au pierdut 31.050 de soldaţi. Au mai fost eliminate de către ucraineni 1376 de tancuri ruseşti, 3.379 de vehicule militare blindate, 680 de sisteme de artilerie, 207 sisteme MLR, 95 de sisteme de apărare antiaeriană, 210 avioane de război, 175 de elicoptere, 2.337 de camioane şi autocisterne, 13 nave, 122 de rachete de croazieră, 540 de drone, şi 52 de echipamente speciale. În ultima zi, au fost ucişi de către ucraineni 100 de soldaţi ruşi.

Strategia ucrainenilor este să-şi consolideze poziţiile pe teren înainte de orice negociere nouă cu Rusia

Negociatorul ucrainean David Arahamia a declarat vineri că ţara sa îşi doreşte o consolidare a poziţiilor pe teren cu ajutorul livrărilor de arme din Occident înainte de a relua negocierile de pace cu Rusia.

"Forţele noastre armate sunt pregătite să folosească (noile arme)... şi apoi cred că putem începe o nouă rundă de negocieri de pe o poziţie întărită", a declarat Arahamia vineri, la postul naţional de televiziune din Ucraina.

Potrivit CNN, Statele Unite şi aliaţii Ucrainei au început să pună din nou accentul pe necesitatea unui acord negociat pentru a pune capăt războiului. În ultimele săptămâni, oficialii americani s-au întâlnit în mod regulat cu omologii lor britanici şi europeni pentru a discuta posibile cadre pentru o încetare a focului. 

Preşedintele american Joe Biden, întrebat dacă Ucraina trebuie să cedeze o parte din teritoriul său pentru a obţine pacea, a declarat vineri că nu are "de gând să le spună (liderilor ucraineni) ce ar trebui sau nu să facă". Biden a adăugat că "se pare" că la un moment dat va trebui să existe o "înţelegere" între cele două ţări, dar "ce presupune aceasta, nu ştiu".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb