Noi contre între ministrul Justiţiei şi preşedintele CSM

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 10 octombrie 2019

Ministrul Justiţiei Ana Birchall a declarat, ieri, că a aşteptat un punct de vedere de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) , cu privire la recomandările din raporatele GRECO şi MCV, dar "CSM era preocupat să modifice legea Agenţiei Naţionale de Integritate".

Ministrul de resort a precizat că a solicitat acest punct de vedere încă de la începutul lunii iulie şi, deşi ne aflăm în octombrie, preşedintele CSM, Lia Savonea, nu i-a oferit încă un răspuns.

Ana Birchall a spus: "CSM era preocupat să modifice legea ANI, uzurpând atribuţiile Ministerului Justiţiei şi trimiţând proiectul de act normativ direct la Comisia juridică din Senat. Am solicitat public şi în scris aceste clarificări cu privire la rapoartele GRECO şi MCV. Este datoria mea, în calitate de ministru al Justiţiei, să apăr atribuţiile şi reputaţia instituţiei pe care o conduc. Am făcut o revenire către CSM să ne transmită în regim de urgenţă punctul de vedere cu privire la recomandările din cele două rapoarte ale instituţiilor europene. Dacă nu, o să dau publicităţii analiza pe care am întocmit-o pe baza punctelor de vedere primite de la alte instituţii din justiţie şi de la asociaţiile profesionale ale magistraţilor".

Prin modificările trimise de urgenţă la legea ANI, Lia Savonea dorea să secretizeze veniturile soţilor magistraţilor din declaraţiile de avere depuse de judecători şi procurori. Surse din cadrul CSM susţin că, de fapt, scopul urmărit de Savonea era ca veniturile soţului ei, Mihai Savonea, avocat în Capitală, să nu poată fi cunoscute de cetăţeni şi de reprezentanţii mass-media.

O treime dintre membrii CSM sunt şi ei nemulţumiţi că Lia Savonea îşi exprimă public atitudinea numai atunci când are un interes politic. Un astfel de caz a fost atitudinea lui Savonea care a criticat public respingerea de către preşedintele Klaus Iohannis a numirii judecătorului Dana Gîrbovan în funcţia de ministru al justiţiei.

Cei şapte magistraţi au solicitat, ieri, public preşedintelui Lia Savonea să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la un conflict existent între premierul Viorica Dăncilă şi CSM, deoarece şefa Guvernului a susţinut că miza moţiunii de cenzură o reprezintă secţia specială, numirea procurorilor şi dosarele unor politicieni din cadrul PSD. Cererea lor vine după anunţul făcut de Lia Savonea care a spus că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la faptul că ministrul Ana Birchall ar împiedica CSM să îşi desfăşoare activitatea.

Până la închiderea ediţiei, preşedintele CSM nu a luat nicio decizie cu privire la solicitarea celor şapte membri ai instituţiei şi nici cu privire la declaraţiile premierului Viorica Dăncilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb