Noi manifestaţii împotriva puterii în Iran

V.G.
Internaţional / 15 octombrie 2022

Noi manifestaţii împotriva puterii în Iran

Iranienii au ieşit din nou în stradă astăzi pentru a manifesta împotriva puterii, la o lună de la începutul mişcării de protest declanşată de moartea tinerei Mahsa Amini şi reprimată în sânge, conform unor media şi ONG-uri, relatează Agerpres.

Tânăra de 22 de ani a murit la 16 septembrie, la trei zile după arestarea sa de către poliţia moravurilor la Teheran, pentru că, potrivit acesteia, a încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, care prevede în special purtarea vălului de către femei.

Autorităţile iraniene afirmă că tânăra a murit în urma unei boli, şi nu a "loviturilor", conform unui raport medical respins de tatăl său. Potrivit vărului său, ea a murit în urma unei "lovituri puternice în cap".

De atunci, numeroase tinere s-au aflat în fruntea manifestaţiilor, strigând sloganuri antiguvernamentale, dându-şi jos şi arzându-şi vălul şi înfruntând forţele de securitate în stradă.

"Molahii trebuie să plece!", au scandat astăzi femei fără hijab la Colegiul Tehnic şi Profesional Shariati din Teheran, înregistrarea cu ele fiind intensiv distribuită online.

La vest de Teheran, manifestanţii au aruncat cu proiectile asupra forţelor de securitate, în apropierea unei intersecţii importante în oraşul Hamedan, conform unor imagini verificate de AFP.

În ciuda perturbării internetului şi a blocării de către autorităţi a reţelelor Instagram şi WhatsApp, iranienii s-au adunat astăzi pe străzile din Ardabil, în nord-vestul ţării, conform unor video-uri distribuite pe Twitter.

Mai mulţi comercianţi au intrat în grevă la Saghez, oraşul de unde era Mahsa Amini, în provincia Kurdistan (nord-vest), şi la Mahabad (nord), conform site-ului 1500tasvir, care contabilizează încălcările asupra drepturilor omului.

Tinerii au manifestat de asemenea şi în universităţile din Teheran, Ispahan (sud) şi Kermanshah (nord-est), conform unor imagini distribuite online.

Manifestanţii răspund la un apel al unor activişti pentru proteste masive sub sloganul "Începutul sfârşitului!", care face referire la căderea puterii.

Aceşti militanţi i-au încurajat pe iranieni să manifesteze în locuri unde forţele de securitate nu sunt prezente şi să scandeze "Moarte dictatorului", cu referire la ghidul suprem Ali Khamenei.

În faţa acestor manifestaţii, Consiliul islamic de coordonare a dezvoltării, un organism oficial, a făcut apel la iranieni să îşi exprime în moschei, după rugăciunea de sâmbătă seară, "furia împotriva revoltaţilor şi răzvrătirii".

Mişcarea de contestare, intrată în a cincea săptămână, a declanşat manifestaţii de solidaritate în străinătate, iar represiunea, care a făcut peste 100 de morţi, conform unor ONG-uri, a fost condamnată de comunitatea internaţională.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Mos Ali cu politia lui imorala vor acuza SUA ca agita spiritele de parca americanii i-au pus pe politisti sa o loveasca pe fata in cap.Este timpul ca legea islamica sa-si ia zborul din Iran fiindca iranienii nu sunt atat de inapoiati precum arabii.Si pe arabi legea islamica i-a tras mult inapoi,cu secole(d.p.d.v al civilizatiei).Daca ar exista un echilibru...nici ca astia dar nici ca stricatii din vestul salbatic!

    1. Ce noroc pe romani ca nu sunt nici ca arabii dar nici ca stricatii din vestul salbatic, sunt flexibili si in acelasi timp pot da lectii de morala; vorbesc de familia traditionala cand decidentii umbla cu femei macar cu 20-30 de ani mai tinere sau se casatoresc de 4-5 ori, popii mai pipaie cate o enoriasa sau cate un baietel, femeile sunt batute sau chiar ucise de parteneri cu onoarea patata, detinem recordul la mame minore in Europa, nu e parcare sau localitate mai rasarita sa nu aiba locuri cu fete vesele si disponibile iar toate astea si multe altele poporul intelept le priveste ingaduitor si trece peste toata aceasta promiscuitate stiind ca valoarea noastra nu sta in realitatile mundane ci in construirea unei imagini de sine cat mai buna si mai desprinsa de realitate.

      Ai zis'o, neicusorule...

      Exista promiscuitate peste tot in lumea asta,mai la vedere sau mai bagata sub pres.Si arabii se casatoresc cu femei mult mai tinere ca ei,cu mai multe deodata,mai umbla si pe unde mai umbla,nu vreau sa intru in alte amanunte si sa dau exemple de toti stiute,de barbati casatoriti cu minore de 6 ani etc.Acestea nu sunt exemple bune de urmat,femeilor trebuie sa li se acorde drepturi si libertati,cum profita de acestea depinde de ele.Exemplele date de tine sunt niste exemple negative, nu un mod de viata care i se impune cu biciul intregii populatii,sper ca intelegi la ce ma refer.

      Care promiscuitate o fi mai trista, aia impusa cu biciul sa aia neimpusa cu biciul?

      sper ca intelegi la ce ma refer 

      Femeile sunt arestate in anumite tari musulmane de catre politia imorala(numai morala nu este dar conteaza cum esti nu cum te crezi) fiindca nu isi acopera capul.Ce promiscuitate este asta?Sunt nebuni si cu asta basta,la fel de nebuni ca atunci cand biciuiesc oamenii,ii omoara cu pietre sau ii arunca in puscarie pentru te miri ce motiv religios! Despre asta vorbim,vad ca tot divagam de la subiect.Religia nu are ce cauta in politica unei tari,fetele astea bisericesti, ,,moscheesti,, sa-si vada de toate cele sfinte,nu sa decida ei cine moare,cine traieste,care si cum se imbraca.Ei nu sunt nici Dumnezeu si nici niste sfinti,din contra.Si inca ceva,sper din tot sufletul sa cada regimul islamist in Iran iar mos Ali sa nu moara pana atunci,sa vada acest lucru cu ochii larg deschisi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb