Noi manifestaţii în Israel împotriva reformei judiciare dorită de guvernul Netanyahu

S.B.
Internaţional / 4 mai 2023

Noi manifestaţii în Israel împotriva reformei judiciare dorită de guvernul Netanyahu

Mii de persoane s-au adunat din nou joi la Tel Aviv şi în alte oraşe din Israel pentru a manifesta împotriva reformei judiciare dorită de guvernul lui Benjamin Netanyahu şi a protesta, între altele, împotriva creşterii costului vieţii, informează Agerpres.

După anunţarea proiectului acestei reforme la începutul lui ianuarie, zeci de mii de israelieni se adună în fiecare săptămână pentru a denunţa acest text - considerat antidemocratic de criticii săi - şi a protesta împotriva guvernului format în decembrie de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului.

Netanyahu a anunţat pe 27 martie o "pauză" pentru a da "o şansă (...) dialogului", însă mobilizarea împotriva reformei rămâne puternică.

Adunări publice au avut loc în faţa reşedinţei preşedintelui la Ierusalim, precum şi în faţa domiciliilor miniştrilor şi al unui mare rabin ultrareligios din Bnei Brak.

Unele protestatare au defilat de asemenea la Tel Aviv îmbrăcate în tunică roşie şi cu bonetă albă precum cele din "Povestea slujitoarei" ( The Handmaid's Tale), un roman ce descrie o Americă transformată în dictatură patriarhală şi unde sute de femei devin sclave sexuale.

Organizatorii acestor manifestaţii au îndemnat şi la proteste împotriva creşterii preţurilor la produse alimentare sau pentru egalitate în faţa serviciului militar, de la care ultrareligioşii sunt exceptaţi.

Principalele axe de circulaţie au fost blocate, în special strada Kaplan şi autostrada Ayalon, la Tel Aviv.

Pentru guvernul israelian, reforma judiciară este menită, între altele, să reechilibreze puterile prin diminuarea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată, în favoarea Parlamentului.

Criticii reformei consideră, dimpotrivă, că această reformă este una care riscă să genereze o derivă autoritară sau care nu respectă spiritul liberal al Israelului.

Preşedintele israelian Isaac Herzog poartă de o lună negocieri cu reprezentanţi ai guvernului şi ai opoziţiei, pentru a ajunge la un compromis asupra acestei reforme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb