Noi norme de aplicare a Codului Fiscal

C.P.
Ziarul BURSA #Politică / 27 iunie 2005

Guvernul a adoptat, săptămîna trecută, modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal. Astfel, începînd cu data de 1 mai 2005 au fost eliminate unele facilităţi fiscale, cum ar fi: determinarea profitului impozabil prin luarea în considerare a veniturilor şi cheltuielilor aferente unui contract de vînzare cu plata în rate, pe masură ce ratele devin scadente; deducerea cheltuielilor de amortizare în valoare de 20% la punerea în functiune a mijloacelor fixe amortizabile sau a brevetelor de invenţie; cota redusă de impozit pe profitul impozabil rezultat din vînzarea-cesionarea proprietăţilor imobiliare situate în România şi a titlurilor de participare. Hotărîrea mai precizează că pentru depozitele la termen, certificatele de depozit şi alte instrumente de economisire constituite sau achiziţionate înainte de 4 iunie 2005 şi a căror scadenţă este ulterioară acestei date, impozitul pe dobîndă este de 5%. Pentru cele constituite între 4 iunie şi 31 decembrie 2005, inclusiv, cota de impunere este de 10%. Veniturile din dobînzi sînt impozitate cu 10% atunci cînd nivelul ratei dobînzilor este mai mare decît cel al ratei de referinţă de pe pieţele interbancare la depozitele la o lună, comunicate în prima zi lucrătoare a lunii pentru care se face calculul. Pentru depozitele la vedere/conturi curente în lei, nivelul ratei dobînzii de referinţă de pe piaţa interbancară la depozitele la o luna este nivelul BUBID la o lună, comunicat de Banca Naţională a României în prima zi bancară a lunii pentru care se face calculul.

În scopul armonizării legislaţiei naţionale cu Directiva a VI-a CEE prin Ordonanţa Guvernului nr. 24/2005 de modificare şi completare a Codului fiscal, au fost eliminate o serie de scutiri necompatibile cu acquis-ul comunitar. Sînt stabilite norme specifice pentru reglementarea acordării de reduceri de preţ utilizînd cupoane valorice cu valoarea fixă. Plătitorii de taxă pe valoarea adăugata cu regim mixt vor înregistra diferenţele nedeductibile de taxa pe costul de achiziţie al bunurilor şi serviciilor, nu pe cheltuieli, aşa cum era prevăzut pînă în prezent.

S-au luat măsuri speciale privind supravegherea producţiei, importului şi circulaţiei unor produse accizabile: definirea noţiunilor de electricitate utilizată în scop comercial şi electricitate utilizată în scop necomercial, operatorii care trebuie să se autorizeze ca antrepozitari autorizaţi, momentul exigibilităţii accizelor. În cazul autoturismelor din import noi sau rulate achiziţionate în leasing, accizele se calculează în funcţie de starea autoturismului din momentul introducerii în ţară. Cota de acciză datorată este cea în vigoare la momentul plăţii. Ea se aplică asupra bazei de impozitare formată din valoarea de intrare a autoturismului, la care se adaugă cuantumul taxelor vamale şi alte taxe speciale, după caz, datorate la momentul încheierii regimului vamal.

În cazul impozitului pe venit, principalele modificări au vizat următoarele aspecte: precizarea indemnizaţiilor reprezentînd venituri neimpozabile ale persoanelor fizice (nu se impozitează indemnizaţia pentru risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav sau indemnizaţia lunară pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi); reglementarea ultimelor modificări legislative în domeniul drepturilor de autor; salariile realizate de persoanele fizice cu handicap grav şi accentuat, încadrate cu contract individual de muncă sînt considerate venituri neimpozabile; precizarea datei de 4 iunie 2005, de la care veniturile din dobînzi pentru depozitele la vedere şi conturile curente sînt impozabile sau nu, în funcţie de încadrarea în nivelul ratelor dobînzilor de referinţă de pe piaţa interbancară corespunzătoare monedelor în care sînt denominate acestea; precizarea datei de la care veniturile din dobînzi aferente depozitelor la termen constituite, instrumentelor de economisire dobîndite, contractelor civile încheiate se impozitează cu cota de 10%, res-pectiv 16% (este precizată data de 1 iunie 2005); precizarea datei de la care veniturile din jocuri de noroc se impun cu cotele de 20% - aplicată venitului net care nu depăşeşte 100 de milioane de lei, şi respectiv de 25%, pentru veniturile mai mari de 100 de milioane de lei, precum şi stabilirea bazei impozabile la care se aplică aceste cote. Impozitarea se aplică începînd cu data de 1 mai 2005 inclusiv.

În privinţa veniturilor din trans-ferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, hotărîrea de guvern precizează: definirea unor termeni utilizaţi; stabilirea sferei de aplicare, respectiv a trans-ferurilor care generează venit impozabil (se impozitează veniturile obţinute din orice construcţie cu caracter permanent pentru a cărei edificare este nevoie de autorizaţie de construcţie, precum şi terenul aferent construcţiei, potrivit condiţiilor Codului Fiscal); determinarea venitului impozabil (prin venit impozabil se înţelege diferenţa ce rezultă în urma scăderii valorii imobilului care face obiectul tranzacţiei din valoarea de înstrăinare a proprietăţii imobiliare); explicitarea excepţiilor în ceea ce priveşte veniturile neimpozabile din astfel de transferuri de proprietăţi imobiliare; detalierea obligaţiilor ce revin notarilor publici în aplicarea acestor reglementări; CNVM va emite, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, norme privind determinarea, reţinerea şi virarea impozitului pe cîştigul de capital.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb