Noi, popoarele...

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 11 decembrie 2015

Cornel Codiţă

Nu doar politica, ci întreaga societate, locală şi globală, este deconectată de la sursele din care ar putea să îşi alimenteze speranţa. Spre exemplu, speranţa "Bine public", a unei lumi în care politica are şi alte finalităţi decît îmbuibarea "aleşilor" din grăsimea stîrvului pîngărit al Patriei, din moartea, sclavia şi suferinţele altor fiinţe umane. În lumea din care facem parte, acest bine public are coordonate săpate în piatra de temelie a unui edificiu internaţional. Primul dintr-un proiect de dezvoltare umană universală de care era nevoie pentru a închide definitiv căile mega-distrugerii sistematice, la care politica şi războiul s-au dedat nestingherite şi pe larg în secolul XX; pentru a face Pămîntul un loc în care oamenii să îşi poată trăi viaţa sub lumina valorilor care îi definesc: dreptul la viaţă, libertate, demnitate, egalitate în faţa legii şi în faţa şanselor vieţii, justiţie, dezvoltare, progres social. Acel edificiu este astăzi o ruină de care nu-i mai pasă nimănui, cu excepţia celor care trăiesc de pe seama agoniei sale - o cohortă de diplomaţi mulţumiţi de ei înşişi şi de peisajul New York-ului sau al Genevei, pe care-l pot admira zilnic. Se cheamă Organizaţia Naţiunilor Unite. A fost ziua ei în octombrie, 24, dată care se leagă atît de simbolic pentru noi cu cea de 25! Dar, cine să mai bage de seamă asemenea "coincidenţe"? ONU mai are o zi care o defineşte, 10 decembrie, cea pe care lumea întreagă ar trebui să o celebreze, pentru a marca angajamentul universal al statelor şi al guvernelor care le conduc faţă de respectarea şi promovarea Drepturilor şi a Libertăţilor Fundamentale ale Omului!!! Drepturi, prin natura lor, intrinseci şi inerente Persoanei Umane şi, de aceea, inalienabile, imprescriptibile, care se impun cu caracter de obligativitate oricărui tip de autoritate care s-ar exercita asupra oamenilor prin instituţiile de guvernare.

Zeii mor, se spune, atunci cînd oamenii îi uită, cînd nu le mai pasă de legile lor şi nici nu le mai aduc ofrande. La fel şi marile instituţii sociale: ele mor cînd oamenilor nu le mai pasă de valorile pentru promovarea cărora au fost create, de respectarea regulilor pe care se întemeiază şi nu le mai arată nici măcar minimum de respect, cuvenit. "Noi, popoarele Naţiunilor Unite, hotărîte să salvăm generaţiile viitoare de knutul războiului care de două ori în timpul vieţii noastre a adus nespuse suferinţe umanităţii; pentru a reafirma credinţa în Drepturile Umane Fundamentale, în demnitatea şi valoarea persoanei umane, în drepturile egale ale bărbatului şi femeii, ale naţiunilor mari şi mici; pentru a împămînteni condiţiile necesare, astfel încît justiţia şi respectul obligaţiilor asumate prin tratate şi alte surse de drept internaţional să poată fi menţinute şi pentru a promova progresul social şi standarde mai bune de viaţă în libertate... Am hotărît să ne unim eforturile pentru a împlini aceste obiective". Au hotărît dar, astăzi, nici o "mare personalitate" a politicii internaţionale nu mai este dispusă să-şi amintească măcar de acele hotărări şi de obligaţiile juridice care decurg, din ele, pentru guvernele pe care le conduc!!! Dacă nu aveţi la îndemînă un exemplu, luaţi-o pe doamna Merkel, proaspăt declarată personalitatea politică a anului 2015, de revista Time! După care, lista poate continua cu toţi liderii marilor puteri ale lumii, fără excepţie şi aproape indiferent de ordinea în care îi aşezaţi; nici unul nu a dat vreun semn, în anul care a trecut, ori în ultimele două decenii, că i-ar păsa de semnătura pusă de predecesorii săi sub textul Cartei Naţiunilor Unite.

Poate oricine să treacă în revistă oricare dintre crizele internaţionale majore ale perioadei post-război rece: agresiunea Irakului asupra Kuwaitului, criza de două decenii a Iugoslaviei, criza ucraineană şi cea siriană, pentru a vedea că ONU, valorile şi regulile sale nici măcar nu mai sunt pomenite, necum respectate. Fiecare face după cum îl taie capul şi după cum îi dictează condiţiile intereselor sale politice imediate, iar războiul a devenit, din nou, unealta politicii, pe care nici unul nu se mai sfieşte să o ia din cui, pentru a secera vieţile semenilor, pentru a împrăştia alt val de suferinţe şi nenorociri, în numele "înaltelor raţiuni de stat". Cu excepţia, poate, a momentelor în care protagoniştii scenei internaţionale au nevoie de o platformă de propagandă ceva mai înaltă sau de un vot în Consiliul de Securitate care să justifice aplicarea măsurilor punitive care nu trebuie să pară ale unuia sau altuia dintre cei implicaţi, ci ale ONU!!!

În vremea aceasta, pentru "noi, popoarele", binele public este tot mai puţin un drept şi un beneficiu garantat al guvernării şi tot mai mult o speranţă care se îndepărtează trist nu doar de orizontul zilei de azi, ci şi al celei de mîine.

Opinia Cititorului ( 18 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Am studiat drepturile omului si democratizare cu speranta ca asa ceva exista sau va exista undeva candva pe terra!

    1. Eu am scris mesajul 1, nu clona...

      Am inceput activitatea mea in domneiul drepturilor omului in 1990 abia, in timpul studentiei cand am fost trimisa de regretatul sociolog Nicolae Gheorghe la Geneva, la un seminar. La intoarecre m-a intrebat care e parerea mea asupra seminarului. I-am spus ca se face turism avand drept pretext drepturile omului..ca multora nu le pasa de omul de langa ei...ca ne-au pus in tren pentru 2 zile, fara sa se gandeasca cineva ca ne trebuie un pachet la drum...sau... 

    Poate ca avem nevoie de institutii noi...si oameni noi care sa le populeze, formati in scoli ale sperantei!

    1. Eu am sris si nu clona.

      Avem nevoie de mai mult optimism care sa ne dea curajul sa luptam pentru ideile si valorile noastre...proefsori dedicati asemena domnului Codita, care sa ne spuna adevarul nod nu imbracta in straie politice pentru a pastra status-quo-ul. 

    Secusitate colectiva sau securitate cooperativa?

    1. Mesajul 3 imi apartine...se pare ca Ulise este clona si nu este o femeie este un barbat.

      Nu sunt grasa si nici la pensie. Sunt ex-profesoara clonei admiratoare...nu de geografie a Pamantului. 

    au venit ratatele trei care de fapt sunt o singura clona, profesoara aceea grasa la pensie din buzau si care scrie peste tot ca n-are ce face

    1. Ratata esti tu! Eu am predat greografia Pamantului la clasele de gimnaziu si am fost si diriginta la aceleasi clase. Ratata esti tu!

      $.1 nu imi apartine...incearca sa ne induca in eroare, sa creeze confuzie clona noastra...

    O NU-mi vorbi despre promovarea Drepturilor şi a Libertăţilor Fundamentale ale Omului!!! domnule Codita; noi, boboarele nu mai contam deloc. Elitele, ele conteaza si decid. 

    1. Depinde care elite..nu poate. Cele adevarate, nici nu conteaza.

      ... nu poate sau nu toate? 

      toate

    Nicolae Titulescu (1882 - 1941) a fost un diplomat si om politic roman, in repetate randuri ministru, fost presedinte al Ligii Natiunilor. Incepand din anul 1921 a functionat ca delegat permanent al Romaniei la Liga Natiunilor de la Geneva, fiind ales de doua ori (1930 si 1931) Presedinte al acestei organizatii. In aceasta calitate a militat pentru pastrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, pentru raporturi de buna vecinatate intre statele mari si mici, pentru respectarea... 

    1. Păcat că după el, am rămas la mâna netrebnicului de Carol 2, care ne-a plasat în orbita Reichului German. Un idiot care ne-a nenorocit timp de aproape un secol.

    Cu toata experienta data de mileniile de existenta ne apare tot mai clar faptul ca umanitatea n-a ajuns inca la metode general acceptate de aflare a adevarului si de stabilire/impunere? a dreptatii. Pina cind aceasta situatie deplorabila va dainui umanitatea nu are siguranta zilei de miine. Ca urmare se poate intimpla orice grozavie iscata de unul/doi/citiva oameni cu rezultate catastrofale pentru intreaga umanitate.

    Dupa milenii de acumulare si progres ale cunoasterii constatam cu... 

    Les terroristes de l’État Islamique sont responsables de la propagation d’insectes « mangeurs de chair humaine » en Syrie, rapporte le Daily Mail en reprenant le journal Kurde le Croissant rouge. Les corps inanimés des victimes de la guerre civile qui moisissent dans les rues sont à l’origine de cette épidémie.

    Le groupe terroriste de l’État islamique est responsable de la propagation en Syrie de la leishmaniose, une maladie cutanée, qui se propage... 

    1. Este considerat și un act prin care libertăți individuale pot fi câștigate. Sunt națiuni care consideră că războiul trebuie dus pentru a obține justiție, de exemplu. Atitudinea belicoasă variază de la un popor la altul.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb