Protestele la Sofia împotriva prim-ministrului bulgar Boiko Borisov şi guvernului său au fost reluate miercuri noapte, la câteva ore după ce el a respins cererea şefului statului Rumen Radev ca premierul şi cabinetul său să demisioneze, informează astăzi dpa, potrivit Agerpres.
Mii de demonstranţi au cerut din nou ca Borisov şi cabinetul său să demisioneze, acuzând guvernul de coaliţie de centru-dreapta de "corupţie". De asemenea, ei cer demisia procurorului general.
Conducerea partidului de guvernământ GERB a decis între timp că trei miniştri-cheie trebuie să plece, şi anume miniştrii de finanţe, de interne şi cel al economiei. Toţi trei au declarat prompt că vor demisiona oficial astăzi.
"O demisie a acestui guvern nu va îmbunătăţi situaţia", a declarat Borisov înaintea unei şedinţe a guvernului miercuri, cerând opoziţiei să se alăture eforturilor de soluţionare a crizei.
Pandemia de COVID-19 va crea dificultăţi economice grave celei mai sărace ţări a Uniunii Europene mai târziu în cursul acestui an, a avertizat Borisov.
În timp ce Comisia Europeană a propus un fond de 750 miliarde de euro (857 miliarde dolari) de recuperare după pandemie, Borisov a declarat că va insista pentru ajutor financiar pentru Bulgaria la summitul UE ce începe vineri.
Partidul socialist de opoziţie a depus o nouă moţiune de cenzură împotriva guvernului lui Borisov în parlament, din nou în legătură cu acuzaţii de corupţie. Borisov a supravieţuit mai multor moţiuni de cenzură de la preluarea mandatului de către actualul guvern în 2017.
În fiecare noapte demonstranţii au ieşit în stradă acuzând guvernul de coaliţie al lui Borisov de corupţie şi de metode în "stil mafiot". Protestele sunt susţinute de socialiştii de opoziţie şi de preşedintele prorus Radev.
Borisov a declarat în weekend că guvernul său va rămâne în funcţie.
Următoarele alegeri parlamentare sunt stabilite pentru martie 2021.
Protestele s-au extins dincolo de Sofia, cu demonstraţii în oraşele de la Marea Neagră Varna şi Burgas, precum şi la Plovdiv în sud.