Echipe din cadrul instituţiilor de frontieră din România şi Ucraina vor coopera pentru realizarea patrulării comune la graniţa dintre cele două state în vederea creşterii nivelului de supraveghere a frontierei de stat comune pentru combaterea trecerilor ilegale a frontierei de stat comună în scop de contrabandă şi migraţie, informează un comunicat al Guvernului.
În acest sens, Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind patrularea comună la frontiera de stat româno-ucraineană, semnat la Bucureşti, la 21 aprilie 2016, precum şi hotărârea pentru aprobarea Protocolului între Ministerul Afacerilor Interne din România, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, şi Administraţia Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, semnat la 31 mai 2016, la Suceviţa, pentru punerea în aplicare a acestui Acord.
Potrivit Guvernului, protocolul are un conţinut preponderent tehnic şi reglementează o serie de aspecte precum: stabilirea condiţiilor detaliate privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de patrulare comună; conţinutul solicitării privind organizarea patrulării comune; detalierea concretă a realizării patrulării în comun; stabilirea modelelor de întocmire, de realizare a instructajului şi de raportare a rezultatelor patrulării.
Patrularea comună se desfăşoară în limitele zonelor de responsabilitate ale structurilor de frontieră ale Inspectoratelor Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Române şi Gărzii de Coastă din cadrul Poliţiei de Frontieră Române sau ale Serviciului Frontierei de Stat a Ucrainei, în funcţie de situaţia la frontiera de stat, şi, de regulă, în apropierea frontierei de stat comune, precizează Executivul.
Potrivit sursei citate, patrularea comună vizează, printre altele, asigurarea controlului respectării regimului juridic al frontierei de stat comune în scopul prevenirii trecerii ilegale a graniţei de către persoane, mijloace de transport şi mărfuri în afara punctelor de trecere a frontierei de stat.
De asemenea, patrularea comună vizează prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a infracţiunilor conexe acesteia, dar şi descoperirea şi reţinerea persoanelor care au trecut sau au încercat să treacă frontiera de stat ilegal, a celor implicate în racolarea, îndrumarea sau călăuzirea unei sau mai multor persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat, precum şi organizarea acestor activităţi.
Patrularea comună mai vizează verificarea persoanelor şi a mijloacelor de transport care se află în zona de competenţă, supravegherea în teren a zonelor care pot fi utilizate pentru trecerea ilegală a frontierei de stat şi schimbul de experienţă în domeniul supravegherii frontierei de stat.
Patrularea în comun reprezintă un mod de cooperare care răspunde practicilor şi recomandărilor Schengen, susţine Guvernul.
Potrivit Catalogului Schengen al Uniunii Europene - Controlul la frontiere externe, readmisia şi extrădarea, "îmbunătăţirea securităţii frontierelor ar trebui să reprezinte obiectivul cooperării cu ţările terţe învecinate". De asemenea, Catalogul Schengen al Uniunii Europene prevede, ca bună practică, efectuarea de "patrule comune/mixte cu autorităţile competente din ţara terţă învecinată", se mai arată în comunicat.