Noi reguli privind administratorii de fonduri alternative de investiţii

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iulie 2011

Directiva 2011/61/UE privind administratorii fondurilor de investiţii alternative a intrat în vigoare, ieri, potrivit unui comunicat de presă.

Directiva stabileşte normele ce ţin de autorizarea, desfăşurarea şi transparenţa activităţii administratorilor de fonduri de investiţii alternative (AFIA) care gestionează şi/sau distribuie acţiuni sau unităţi ale unor fonduri de investiţii alternative în Uniune.

Documentul precizează că administratorii de fonduri de investiţii alternative (AFIA) sunt responsabili de administrarea unui volum important de active investite în Uniune, răspund pentru o parte importantă a tranzacţiilor cu instrumente financiare pe pieţe şi pot exercita o influenţă semnificativă asupra pieţelor şi societăţilor în care investesc.

Pentru a fi a autorizaţi, managerii de fonduri alternative trebuie să deţină un anumit nivel de capital sub formă de active lichide sau active pe termen scurt.

Potrivit directivei, administratorii interni de organisme de plasament colectiv trebuie să aibă un capital iniţial de cel puţin 300.000 euro, iar administratorii externi de cel puţin 125.000 euro.

Atunci când valoarea portofoliilor FIA administrate de AFIA depăşeşte 250 de milioane euro, AFIA dispune de fonduri proprii suplimentare. Valoarea fondurilor proprii suplimentare este egală cu 0,02 % din suma cu care valoarea portofoliilor AFIA depăşeşte 250 de milioane euro. Cu toate acestea, totalul necesar al capitalului iniţial şi al sumei suplimentare nu depăşeşte 10 milioane euro, se mai precizează în directivă.

Sunt stabilite şi situaţiile în care administratorii fondurilor alternative de investiţii îşi pot pierde autorizaţia. Una dintre acestea este situaţia în care administratorul nu-şi începe activitatea în termen de 12 luni de la data obţinerii autorizaţiei. De asemenea, unui AFIA i se poate retrage autorizaţia dacă a obţinut-o prin declaraţii false sau alte modalităţi neregulamentare sau dacă a încălcat grav şi sistematic dispoziţiile adoptate în temeiul directivei în discuţie.

De altfel, directiva prevede şi condiţiile de funcţionare a AFIA, statele membre urmând a se asigura că managerii de fonduri de investiţii alternative respectă anumite dispoziţii. Sunt reglementate şi situaţiile în care apar conflicte de interese, sarcina identificării acestora revenind tot statelor membre.

Totodată, directiva tratează şi problemele legate de administrarea riscurilor şi a lichidităţilor. Adminis-tratorii de fonduri de investiţii alternative vor trebui să realizeze în mod regulat simulări de criză care să le permită evaluarea riscului de lichiditate.

Administratorii vor trebui să se asigure că fondurile pe care le administrează au un depozitar independent. Acesta va fi responsabil atât în faţa managerului, cât şi a investitorului. Depozitarul poate fi o instituţie de credit cu sediul social în UE autorizată în conformitate cu reglementările în domeniu, o firmă de investiţii cu sediul social în UE care respectă anumite condiţii sau o altă categorie de instituţii, care face obiectul reglementării prudenţiale şi al supravegherii continue.

Printre sarcinile managerilor fondurilor alternative de investiţii, potrivit noii directive, se mai numără şi obligaţia de a face investitorilor o descriere clară a politicii de investiţie, care să includă şi o descriere a tipurilor de active.

Potrivit articolului 23 al directivei, AFIA trebuie, printre altele, să prezinte investitorilor o descriere a strategiei de investiţii şi a obiectivelor FIA, informaţii cu privire la locul unde este stabilit FIA de tip "master" şi locul unde sunt stabilite fondurile de bază, dacă FIA este un fond de fonduri, o descriere a tipurilor de active în care FIA poate investi, tehnicile pe care acesta le poate utiliza toate riscurile asociate.

De asemenea, AFIA trebuie să mai înştiinţeze investitorii în legătură cu orice restricţie aplicabilă privind investiţiile, cu situaţiile în care FIA poate utiliza efectul de pârghie, cu tipurile şi sursele de pârghie autorizate şi riscurile asociate acestora.

Directiva mai introduce şi cadrul unei pieţe unice care ar permite managerilor de fonduri alternative să-şi exporte serviciile într-un alt stat membru pe baza unei singure autorizaţii.

De asemenea, sunt prevăzute condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească AFIA din Uniunea Europeană pentru a administra organisme de plasament colectiv din afara Uniunii şi ale căror unităţi sau acţiuni nu sunt distribuite în statele membre.

Prezenta directivă nu se aplică AFIA care administrează unul sau mai multe organisme de plasament colectiv (FIA), ai căror unici investitori sunt AFIA, societăţile-mamă sau sucursalele AFIA sau alte sucursale ale acestor societăţi-mamă, cu condiţia ca niciunul dintre aceşti investitori să nu fie el însuşi un FIA, se arată în articolul 3 al documentului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb