Noi schimbări vehiculate în conducerea CEC Bank

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 septembrie 2017

Noi schimbări vehiculate în conducerea CEC Bank

Ministerul Finanţelor prefigurează noi schimbări la vârful CEC Bank, pe parcursul zilei de vineri având loc discuţii intense pe acest subiect, după cum ne-au transmis surse apropiate situaţiei.

Se pare că au fost făcute mai multe permutări, fiind vehiculate câteva formule în care va funcţiona viitoarea echipă. La finalul zilei, printre cei în cărţi pentru noua conducere executivă, potrivit surselor noastre, erau Dan Sandu, Demetrian Magheru, Cristian Seitaru şi Mihaela Popa.

Astfel, se pare că Radu Graţian Gheţea nu va mai face parte din conducerea CEC Bank. Domnul Gheţea nu a dorit să comenteze subiectul, iar reprezentanţii Ministerului Finanţelor nu ne-au răspuns până la închiderea ediţiei solicitării să prezinte deciziile referitoare la conducerea CEC Bank.

Numele lui Dan Sandu, unul dintre bancherii cunoscuţi din piaţă, este vehiculat de câţiva ani pentru echipa de conducere a CEC Bank. Domnia sa are o experienţă bogată în sistemul bancar, de-a lungul anilor activând atât în cadrul unor bănci comerciale ca Citibank, Millennium Bank, Nextebank şi Volksbank, cât şi la Banca Naţională a României.

Componenţa anterioară a Comitetului de Direcţie era: Radu Graţian Gheţea - Preşedinte, Andrei Liviu Stamatian (Prim-Vicepreşedinte), Mihaela Lucica Popa (Vicepreşedinte), Gheorghe Carabasan (Vicepreşedinte) şi Mirela Iovu (Vicepreşedinte).

Schimbări au fost efectuate, în ultima vreme, şi la nivelul Consiliului de Administraţie, unde, în urmă cu două luni, pe site-ul băncii apăreau ca membri nominalizaţi Ştefan Nanu - director de trezorerie în cadrul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi Doru Petru Dudaş - director general al Direcţiei Generale de Legislaţie Cod Procedură Fiscală, la acelaşi minister.

Întrebat despre un nou proces de schimbare a şefilor băncii, Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, ne-a spus, recent, într-un interviu: "La noi au fost două locuri vacante în Consiliul de Administraţie care au fost ocupate recent - în sensul că au fost nominalizaţi domnul Ştefan Nanu şi domnul Doru Dudaş de la Ministerul Finanţelor, care urmează să fie aprobaţi de BNR -, ceea ce înseamnă că suntem într-un proces de completare a Consiliului".

Vineri, ca membri nominalizaţi în Consiliul de Administraţie al CEC Bank, care încă nu au primit avizul BNR, apăreau Elena Oana-Iacob şi Mirela Călugăreanu, în locul celor două nume menţionate mai sus.

Luna aceasta, expiră avizul acordat de Banca Naţională a României lui Radu Graţian Gheţea, pentru exercitarea funcţiei de preşedinte CEC Bank, iar pentru prelungirea mandatului este necesară o solicitare din partea acţionarului majoritar al băncii, respectiv Ministerul Finanţelor Publice.

Dar, în prezent, Radu Graţian Gheţea are acordul BNR pentru exercitare simultană a funcţiilor de preşedinte şi preşedinte executiv, prin derogare de la legea actuală în domeniu, conform surselor noastre apropiate situaţiei. Contractul domnului Gheţea pentru funcţia de preşedinte executiv este valabil până în luna mai 2019.

Guvernul a aprobat, în prima parte a anului în curs, o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost exceptate instituţiile de credit cu capital de stat (CEC Bank şi Eximbank) de la aplicarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă, aprobată prin Legea 111/2016. Acest lucru s-a întâmplat deşi procedura de schimbare a conducerii CEC Bank în baza OUG 109 trecuse deja de întocmirea listei scurte.

După întreruperea procedurii de recrutare în baza OUG 109 a unei noi conduceri pentru CEC Bank, procesul de nominalizare a noului preşedinte este acelaşi ca în cazul tuturor băncilor, potrivit surselor noastre guvernamentale.

Referitor la modalitatea de schimbare a conducerii celor două bănci de stat, surse apropiate procedurii ne-au spus că, atât reprezentanţii BNR, cât şi cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au recomandat modificarea OUG 109, întrucât aceste bănci sunt deja reglementate de Banca Centrală şi nu ar putea fi reglementate simultan de două legi ale căror reglementări se contrazic în unele puncte.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Aceasta balba,- despre schimbarea necesara la aceasta institutie de o importanta majora pentru sistemul financiar bancar - care a inceput sa fie timid mediatizata de vineri 15.09.2017, dupa pranz, ori este facuta controlat ori este scapata total din mana. Personal prefer prima varianta, care este mai putin paguboasa.

    Sa inchei optimist, este bine ca s-a demarat.

    Doamne ajuta ! 

    1. Nu s-a demarat nimic. Nu va exista nicio schimbare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb