Nokia, cu impact asupra statisticilor despre locuinţe

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 6 iunie 2008

Nokia, cu impact asupra statisticilor despre locuinţe

Fenomenul Nokia de la Jucu (Cluj) a bulversat statisticile autohtone despre locuinţele finalizate în primul trimestru din 2008, producând schimbări semnificative în datele Institutului Naţional de Statistică (INS), pe regiuni de dezvoltare şi pe medii de rezidenţă.

Potrivit preşedintelui INS, Vergil Voineagu, citat de Rompres, numărul locuinţelor finalizate în judeţul Cluj, în primul rând datorită fenomenului Nokia, a făcut ca regiunea de dezvoltare Nord-Vest să ocupe detaşat primul loc la numărul locuinţelor terminate în primul trimestru - 2.588, devansând Bucureşti-Ilfov, cu 1.600 unităţi, şi regiunea Centru - 1.529 unităţi.

În urmă cu un an, numărul locuinţelor finalizate în Bucureşti-Ilfov era aproape dublu faţă de regiunea Nord-Vest.

În statisticile INS s-a inversat şi raportul între numărul locuinţelor finalizate pe medii de rezidenţă, mediul rural trecând acum pe primul loc - 5.765 unităţi în primul trimes­tru din 2008 faţă de 5.136 unităţi în mediul urban.

La nivelul întregii ţări, numărul locuinţelor finalizate în primele trei luni din 2008 a fost de 10.901, în creştere cu 50,6% faţă de aceeaşi perioadă din 2007.

Efervescenţa imobiliară în zona localităţii Jucu a început după ce compania finlandeză Nokia a anunţat, în 2007, că intenţionează să construiască o fabrică de telefoane mobile.

Fabrica Nokia din Cluj a început producţia pe 11 februarie 2008. La acest moment, fabrica are în jur de 700 de angajaţi. Nokia estimează că numărul angajaţilor va ajunge la 3.500 în momentul în care fabrica va funcţiona la capacitate maximă.

În prezent, fabrica din Cluj produce dispozitive mobile pentru pieţele europene.

Decizia de a construi o noua facilitate de producţie în Româ­nia a fost făcută publică în luna martie a anului 2007 datorită puternicei creşteri de volume înregistrată de Nokia la nivel global precum şi a cererii crescute de dispozitive mobile pe pieţele din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Nokia a ales Clujul ca locaţie pentru noua sa fabrică datorită disponibilităţii forţei de muncă bine pregătite, bunelor conexiuni logistice interne şi externe, eficienţei generale, a tradiţiei industriale îndelungate din zonă şi datorită posibilităţii de a construi un parc industrial pentru a găzdui furnizorii şi partenerii companiei.

Lucrările de construcţie la fabrica din Cluj au demarat în luna iulie a anului 2007, iar prima etapă a fost finalizată într-o perioadă record de doar şapte luni. Cea de-a doua etapă a construcţiei se des­făşoară conform planurilor şi compania estimează că va fi finalizată până la sfârşitul aces­tei veri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb