Doar 15% din chiriaşii care s-au mutat în ultimii doi ani în apartamente din zona Şoseaua Nordului-Herăstrău sunt cetăţeni români, restul fiind străini (expaţi sau persoane din afara ţării care lucrează în România), conform unui studiu realizat de agenţia imobiliară Nordis, specializată pe intermedieri şi investiţii imobiliare în partea de nord a Capitalei.
Potrivit unui comunicat al agenţiei remis azi redacţiei, Şoseaua Nordului - Herăstrău este un cartier "premium", situat lângă Parcul Herăstrău, fiind format în totalitate din imobile noi, de lux, construite începând din 2003.
"În 2013 şi 2014, cererea de apartamente pentru închiriat venită din partea expaţilor a crescut vizibil. Majoritatea cererilor din zonă vizează apartamente de trei camere cu bugete între 1.000 euro/lună şi 1.500 euro/lună. Există însă diferenţe între cele două categorii de clienţi, români şi străini. Bugetele clienţilor români sunt în jur de 1.000 de euro/lună, pentru apartamente nemobilate de trei sau chiar patru camere, în timp ce expaţii au bugete cuprinse între 1.500 euro/lună şi 2.500 euro/lună", declară Emanuel Postoacă, General Manager al Nordis.
Străinii încheie mai multe contracte de închiriere în zona Şoseaua Nordului- Herăstrău, având o rată mai mare de conversie între cei care doresc această zonă şi cei care se vor şi muta în această zonă. Iniţial, în procesul de căutare de apartamente pentru închiriere în această zonă ponderea românilor este mai mare, de 40%, dar la final, la semnarea de contracte rămân doar 15% din total, potrivit analizei Nordis.
Potrivit agenţiei, chiriile la apartamentele de lux din zona Şoseaua Nordului- Herăstrău sunt pentru două camere: 650 euro/lună - minim şi 900 euro/lună - maxim, pentru trei camere: 850 euro/lună - minim şi 2.000 euro/lună - maxim, pentru patru camere: 1.100 euro/lună - minim şi 3.500 euro/lună - maxim, pentru apartamente de tip penthouse: 2.500 euro/lună - minim şi 7.000 euro/lună - maxim.
Pe piaţa achiziţiilor de apartamente situaţia este însă total diferită. Românii sunt cei care achiziţionează preponderent proprietăţi în această zonă, doar circa 10% din cumpărători fiind străini, mai arată sursa citată.
"Faţă de perioada 2006-2008, când ponderea de investitori versus cumpărători end-user era de 40%-60%, acum s-a schimbat la 20%-80%. Aceasta situaţie este o rezultantă a scăderii uşoare a randamentului investiţiilor, ca urmare a scăderii chiriilor faţă de perioada de boom imobiliar şi a dorinţei noastre, a românilor, de a fi obişnuiţi să fim proprietari", estimează Emanuel Postoacă, General Manager al Nordis.
Grupul de firme imobiliare Nordis a fost înfiinţat în 2008, de către Emanuel Postoacă, consultant imobiliar specializat pe investiţii rezidenţiale în zona de nord, şi astăzi reuneşte trei firme: Nordis, de intermediere imobiliară, Nordis Administrare, de administrare de imobile şi Nordis Investments, de investiţii şi dezvoltare imobiliară.
Nordis are în portofoliu, la vânzare, închiriere sau în administrare peste 2.500 de proprietăţi "premium" din zonele de nord ale Bucureştiului din Piaţa Victoriei şi până în Iancu Nicolae: Kiseleff, Aviatorilor, Primăverii, Herăstrău - Şoseaua Nordului, Băneasa şi Pipera.
Printre companiile care au apelat la serviciile Nordis se numără: Generali, De Silva, Porsche Bank, Lukoil, BCR, Lidl, BauMax, Arabesque, Strabag, Alstom, Philips, Dent Estet, Alitalia, Apa Nova precum şi Ambasada Ungariei, Ambasada Coreei, Ambasada Ciprului.