Guvernul a modificat şi completat normele de punere în aplicare a legislaţiei privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, atât pentru cele online, cât şi pentru cele tradiţionale, în scopul încurajării operatorilor economici din domeniu să se licenţieze pe piaţa din România, ne-a confirmat Odeta Nestor, preşedinta ONJN.
Printr-o Hotărâre adoptată astăzi, se defineste si stabileşte conditiile de organizare şi exploatare în România.
Operarea este permisă numai pentru operatorii economici înregistraţi pe teritoriul României sau într-un stat membru al Uniunii Europene, într-un stat semnatar al Acordului privind Spaţiul Economic European ori în Confederaţia Elveţiană, care deţin licenţă de organizare şi autorizaţie de exploatare a activităţii eliberată de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) din România, precizează sursa citată.
De asemenea, operatorii înregistraţi şi autorizaţi în afara teritoriului României au obligaţia de a desemna un reprezentant autorizat în relaţia cu autorităţile competente din ţara noastră, potrivit noii Hotărâri de guvern.
Pentru crearea premiselor de stabilitate ale activităţii , licenţele de organizare şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc se acordă individual, sunt netransmisibile şi sunt valabile pentru o perioadă de 10 ani de la data acordării.
Excepţie fac jocurile de noroc temporare, pentru care valabilitatea licenţei şi, respectiv, a autorizaţiei de exploatare este de 3 luni de la data acordării.
Cererea de emitere a avizului de la ONJN trebuie însoţită de regulamentul de participare şi desfăşurare a activităţii sau de descrierea activităţii, după caz. În situaţia în care un operator economic intenţionează să organizeze şi să exploateze două sau mai multe activităţi de jocuri de noroc tradiţionale sau la distanţă, este obligat să solicite licenţă de organizare şi autorizaţie de exploatare a jocurilor de noroc pentru fiecare activitate în parte, informează preşedinta ONJN.
Atât licenţa de organizare, cât şi autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc pot fi prelungite o singură dată, la cerere, pentru perioade de valabilitate identice cu cea iniţială şi cu condiţia îndeplinirii condiţiilor specificate în normele metodologice aprobate de Guvern. Cererea de prelungire, în cazul ambelor acte, trebuie depusă cu 30 de zile înainte de expirarea duratei iniţiale, a transmis Odeta Nestor.
O copie a acestor documente trebuie afişată într-un loc vizibil în cadrul fiecărei locaţii în care se exploatează activitatea respectivă, pe pagina de internet proprie a organizatorului sau cea prin intermediul căreia se desfăşoară activitatea, în cazul jocurilor de noroc la distanţă. Originalul documentelor va fi prezentat organelor de specialitate ale ONJN şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), prin unităţile sale subordonate sau ale Ministerului Afacerilor Interne, la solicitarea acestora.
Normele metodologice prevăd şi includerea într-o "listă neagră" a site-urilor/platformelor/aplicaţiilor de jocuri de noroc neautorizate ale operatorilor care desfăşoară ori au desfăşurat sau au promovat activităţi neautorizate de jocuri de noroc la distanţă în România.
Includerea sau excluderea operatorilor de pe această listă se face prin decizia Comitetului de Supraveghere al ONJN . Decizia va fi obligatorie de implementat si va fi comunicată furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, prin intermediul poştei electronice sau prin afişare pe site-ul ONJN, www.onjn.gov.ro .
La capitolul obligaţii, organizatorii de jocuri de noroc trebuie să ţină cont, de asemenea, ca acţiunile de promovare a activităţilor lor să fie promovate cu respectarea principiilor privind protecţia minorilor, astfel încât materialele de promovare să nu fie amplasate în incinta sau în apropierea instituţiilor de învăţământ, a aşezămintelor socio-culturale sau religioase şi să cuprindă în mod vizibil interdicţia minorilor de a participa la jocul de noroc.
Actul normativ clarifică, totodată, modalităţile de plată a obligaţiilor către bugetul de stat pentru operatorii economici din domeniu şi sunt stabilite termene precise pentru achitarea taxelor specifice. În plus, actul normativ instituie procente generale minime de câştig, cu rolul de a asigura consumatorii de un beneficiu cert de câştig prin această impunere. Organele fiscale centrale vor informa ONJN despre neîndeplinirea de către organizatori a obligaţiilor declarative şi de plată sau despre neconstituirea la termen ori la valoarea integrală a garanţiilor de acoperire a riscului de neplată a obligaţiilor faţă de bugetul general consolidat.
Totodată, Hotărârea stabileşte sancţiuni şi contravenţii aplicabile operatorilor economici din domeniu care nu respectă dispoziţiile legale. Contravenţiile se sancţionează cu amendă între 10.000 şi 50.000 lei, în funcţie de gravitatea faptelor constatate şi a consecinţelor ce decurg din acestea. Elementul de noutate este posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore de la întocmirea procesului-verbal de contravenţie ori, după caz, de la comunicarea acestuia, contravenientului a jumătate din minimul amenzii prevăzute de normele metodologice, a transmis Odeta Nestor.
De menţionat că actul normativ aprobat astăzi de Guvern are în vedere şi modificarea structurii organizatorice a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) în vederea eficientizării activităţii.
Hotărârea de Guvern adoptată astăzi modifică şi completează normele de aplicare ale legislaţiei privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, modificată succesiv în 2014 şi în 2015, precizează preşedinta ONJN.