Normele privind asigurarea obligatorie de răs-pundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule (RCA) a fost modificată de către Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în scopul protejării intereselor asiguraţilor RCA, se arată într-un comunicat de presă al CSA.
Astfel, partea pagubită are dreptul de a solicita despăgubiri pentru prejudiciile produse autovehiculului, înainte de efectuarea reparaţiei aces-tuia. Asiguratorul RCA are obligaţia de a stabili cuantumul despăgubirii la valoarea preţurilor practicate de către unităţile de specialitate sau prevăzute în cataloagele de specialitate astfel încât despăgubirea primită să-i permită pagubitului efectuarea reparaţiilor. Pâna acum, în aceste situaţii, costul reparaţiilor era stabilit pe baza evaluării asiguratorilor, iar preţurile erau cel mult la nivelul celor practicate de către unităţile de specialitate. Această măsură va permite pagubiţilor să solicite întâi plata despăgubirilor şi ulterior să efectueze reparaţiile necesare.
Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a declarat: "Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini şi mai mult interesele asiguraţilor şi îmi exprim speranţa că aceste demersuri vor conduce la îmbunătăţirea serviciilor prestate de către companiile de asigurare. Dacă până acum societatea de asigurare stabilea valoarea despăgubirilor potrivit propriilor criterii, acum valoarea pagubei se stabileşte având în vedere preţurile practicate de către unităţile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate"
După modificarea normelor, asiguratorul RCA are obligaţia, în situaţia în care are suspiciuni întemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, de a comunica în scris asiguratului şi păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, intenţia de a desfăşura investigaţii. Aceste investigaţii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizării daunei.
Potrivit CSA, asiguratorul RCA are obligaţia de a efectua plata dosarelor de daună, în maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei faţă de 15 zile, aşa cum era stabilit până acum.
Reprezentanţii CSA reamintesc că, în orice situaţie, păgubiţii au posibilitatea de a efectua reparaţia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent dacă aceasta se află sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are încheiate convenţii de colaborare.