Voluntarismul premierului şi al preşedintelui (trăsătură de caracter comună) colateralizează poporul drept victimă.
Poporul suntem noi- tu, care citeşti şi cu mine, care scriu.
Patria e camera în care scriu, strada de sub fereastră, familia şi din nou, tu şi cu mine.
Dar băieţii aştia despre care eu scriu şi tu citeşti, n-au nici o treabă cu patria şi poporul.
N-au nici o treabă cu noi, cu tine şi cu mine.
• MUŞCHII LUI PONTA
Uzurparea prerogativelor preşedintelui, la care s-a pretat premierul Victor Ponta, plecând să ne reprezinte la Bruxelles, contra prevederilor constituţionale (cu interpretare certificată de Curtea Constituţională), nu necesită nici un efort de caracterizare - este aventurism pur.
Gestul pare o lovitură de palat instrumentată birocratic - Ministerul de Externe nu a transmis la Bruxelles lista delegaţiei întocmită de preşedinte, ci, la voinţa premierului, a transmis altă listă, întocmită de premier.
Desigur, e o porcărie, în raport cu care Băsescu s-a comportat civilizat, rămânând acasă, ca să nu facem , în centrul Europei, mahala.
Ponta nu pare să vrea nimic altceva decât să-l umilească pe Băsescu, o intenţie dezvăluită involuntar de Crin Antonescu, într-o intervenţie recentă, când l-a numit pe Băsescu drept "masculul alpha".
La animalele care trăiesc în turmă, "masculul alpha" este liderul a cărui supremaţie poate fi înlăturată de mas-culii tineri, numai prin luptă directă, iar ceea ce a făcut Ponta este chiar aşa ceva - o coborâre bruscă în zoologie.
Ponta nu a călcat în picioare democraţia, ci socialul.
Nu i-a păsat de noi, nici cât de cât.
El vrea supremaţia turmei.
O percepe drept chestie de muşchi.
• MUŞCHII LUI BĂSESCU
Preşedintele Traian Băsescu a fost în regulă, ieri, în intervenţia televizată, explicând de ce nu s-a dus la Bruxelles.
Era echilibrat, responsabil, chiar cordial.
Până a trecut la a explica de ce Ponta nu este pregătit pentru problematica reuniunii de la Bruxelles şi de ce este pregătit el însuşi, în această privinţă.
Preşedintele a spus că, la Bruxelles se dezbat măsurile de cedare a suveranităţii:
"Agenda de astăzi e mult mai subtilă decât pare. De mai bine de un an şi jumătate - şi vă rog să mă scuzaţi că-mi arog acest merit de a fi fost unul din liderii UE care au vorbit despre Statele Unite ale Europei - documentul care se va discuta azi şi nu va apărea în Concluzii este despre cedare de suveranitate."
Cine l-a mandatat pe Traian Băses-cu să cedeze din suveranitatea statului?
Parcă, dimpotrivă, Jurământul de învestitură al Preşedintelui prevede să apere suveranitatea statului, aşa cum este ea expusă de Constituţie.
Să-l scuzăm că-şi arogă meritul?!
Da, i-l scuzăm, ba chiar, mai mult, îl acuzăm.
Pe bază de ce muşchi vorbeşti tu de Statele Unite ale Europei, măi Băsescule?!
Ne-ai întrebat pe noi, pe mine şi pe tine, dacă-ţi dăm voie să ne angajezi în aşa ceva?
Mie, unuia, mi-a ajuns Pactul de la Varşovia.
Nu vreau să-l muţi la Bruxelles.
Poate că cititorii noştri vor asta.
Dar, întreabă-ne, Băsescule!
Ne întrebi porcării cu Parlament unicameral, iar asta nu ne întrebi?
Nu eşti de capul tău, Băsescule!
Ponta nu-i decât un mic copil zurbagiu, faţă de tine...
CONSTITUŢIA ROMÂNIEI
ARTICOLUL 2
(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.
•
ARTICOLUL 82 (2)
Candidatul a cărui alegere a fost validată depune în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, următorul jurământ: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".
-------------------
Suveranitate naţională = independenţa unui stat faţă de alte state. (DEX)
1. Sa nu simplificam totusi..
(mesaj trimis de C.A. în data de 29.06.2012, 01:22)
Politica ,spunea cineva ,mai hatru ,este de genul feminin si are toate calitatile unor ucenite ale Sf Magdalena...Respectiv a celor care fac trotuarul... In ceea ce priveste guvernul actual noi opinam ca este bine sa-l lasam sa-si indeplineasca rolul de guvern temporar.Din pacate nu-l lasa gasca perdanta in frunte cu jucatorul cotrocenist. Este un joc cu un singur perdant: jucatorul cotrocenist ! O stire de ultima ora anunta data suspendarii din functie ,in plenul parlamentului : 03-07- 2012. Iar in termen de 30 de zile referendumul national pentru scoaterea din viata politica,pe usa din dos a jucatorului cotrocenist ! cfm DC News. Presedinte interimar ,pe 30 de zile ,va fi V. Blaga.Pentru suspendare vor vota ,impreuna cu USL ,UDMR si UNPR. Suspendarea jucatorului cotrocenist va fi decisa de votul majoritatii simple a celor care se prezinta la vot ... Ce va urma ,nu ne hazardam sa ne exprimam opinia acum. Cunoscand cate ceva din culisele alegerilor locale din 10 -06-2012, la care se adauga o excelenta analiza a acestei chestiuni facuta de Generalul -r-Aurel I Rogojan,in Cotidianul on-line din 28 -06-12,si alte categorii de informatii,luate de pe unele portaluri, in general bine informate , opinam ca este prematur sa apreciem cum vor evolua evenimentele. Noi vom reveni ulterior. Pana atunci avem altceva mai bun de facut : sa ne ocupam ,pe bune, de chestiunea independentei energetice a tarii noastre fata de Gazprom .Nabucco este o tinta prea indepartata... Solutii exista ,dar nu sunt fonduri pentru a le pune in opera. Aceste solutii ar stabiliza piata utilitatilor incepand cu apa calda menajera urmata de apa calda fierbinte pentru calorifere si energia electrica. Cu niste consecinte sociale semnificative. Cu scuzele de rigoare pentru abordarea unei chestiuni colaterale subiectului acestui articol al dvs, Make.
1.1. oare ? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de daniel în data de 29.06.2012, 13:49)
Hidroelectrica tot micutul de la Cotroceni a bagat-o in insolventa ?
Subiectele de la Evaluarea Nationala tot micutul le-a gresit ?
Guvernul nu poate lucra din cauza presedintelui ? Serios ?
Probabil ca autostrada Ploiesti-Bucuresti era gata demult daca era crin la Cotroceni. Nu-i asa ?
Aici e o publicatie economica.
Va rog sa nu mai dati spam cu maretele realizari ale USL. Faptele vorbesc si vor vorbi. Sau nu.
Restul e cancan=campanie electorala.
2. Timpuri Noi
(mesaj trimis de Oarecare în data de 29.06.2012, 09:22)
Editorial la care nu pot decat sa subscriu ... Atata ura si dezbinare nu cred ca au fost in tara asta nici macar in perioada stalinista, si nu ma refer numai la "clasa politica". Intrebarile care ar trebui puse mai mult sau mai putin retoric ar putea fi:
1. Cui prodest?
2. Quo Vadis Domine? ... Asta in conditiile in care chiar si Vaticanul am inteles ca s-a pronuntat in favoarea unei unice autoritati mondiale (Probabil alta intrebare retorica: Care o fi aia?).
Am reascultat de curand cantecul lui Ioan Gyuri Pascu "Tara arde, babele se piaptana", pe care il consider de mare actualitate, compus acum vreo doua decenii de "impliniri marete", in care "se zice" printre altele: "Tu nu vezi ca politica e in tromba, sufletele se sucomba ..."
Si cred ca o sa-l revad in seara asta cu placere pe Chaplin in "Timpuri Noi" ... cu peronul pe ..
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2012, 09:39)
Vaticanul a adoptat moneda euro "de facto", nu prin aderare, ci prin conventii bilaterale.
3. fără titlu
(mesaj trimis de sakke în data de 29.06.2012, 10:09)
e curios cum make il savureaza oral pe base si pe urma il sodomizeaza patriotic...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2012, 10:33)
Make, exista o categorie de dobitoci care se ocupa intotdeauna, in comentariile lor, de tine, iar nu de ceea ce scrii. Asta, pentru ca-i preocupa foarte tare ceea ce scrii si se pare ca n-au gasit metoda sa scrii altfel.
Articolul arata ca nu te-au inregimentat nici unii, nici ceilalti si asta nu convine niciunora dintre ei.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2012, 11:33)
Cele mai bune articole despre evoluțiile politice din perioada asta le-am găsit la voi.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2012, 12:50)
Ilustrule! in loca sa te ocupi de ceea ce a scris Make , te-ai ocupat de el -n-ai gasit alta metoda??.
4. Hi Mache, bine te-am gasit...
(mesaj trimis de Europeanul în data de 29.06.2012, 11:36)
Pina la numirea in functie a fostului senator FSN de la sectia PD, Augustin Zegrea (si a mai altor doua persoane), Imparatul Traian declarase in public, fara nici un pic de jena, ca CCR este o insititutie penibila respectiv o “pavaza de nadejde pentru infractorii parlamentari”. Sper sa iti amintesti.
Eu nu cred ca Imparatul Traian va rezista tentativei de dizolvare a parlamentui (si de ciuruire a parlamentarilor din opozitie). Armele necesare (ANI, DNA, ICCJ, plus CCR) si le-a scutit miticulos pe parcursul ultimilor ani (il poate opri cineva sa se bage cu mascatii in ei?)
De ce n-ar faceo, sefii companiilor si regiilor de stat, Adriean, casele de avocatura Valeriu Stoica & co, cateva ONGuri a caror “sefi” traiesc pe picior mare din banii contribuabilor (brigaziile portocalii;) si intreaga clintela PDL ii vor tine spatele. Vor face tot posibilul sa recupereze ciolanul (nu vor ezita sa apeleze la intimidari si la forta bruta). Baba Macoveanca va faxce tot posibilul sa-i acopere la Bruxelles (se va poza in continuare ca “amazoanca” luptatoare cu coruptia).
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2012, 11:53)
Gresit Make! (chiar daca voluntar); baietii astia au treba cu noi, cu tine si cu mine: aceeasi treaba care o ai si tu, adica sa ne ghidoneze/manevreze; hai recunoaste!, nu scrii cu scopul de a ne "lumina"?.
Dar, curios, te faci ca ploua; unde si cand a cedat Basescu suveranitatea statului? din interventia Presedintelui rezulta clar ca "ne-a pus in garda" despre culisele intalnirilor.
Este la mintea cocosului: cand se va pune problema parafarii cedarii de suveranitate, obligatoriu va fi referendum. Mai ales ca lui Basescu ii place referendumul,intalnirea cu poporul, care-l simpatizeaza si sustine.
Asa ca nu incerca sa ne aburesti cu baliverne.
5.1. Documentare rapida (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de MAKE în data de 29.06.2012, 12:00)
Joi, 18 august 2011, HotNews
Presedintele Traian Basescu a sustinut, joi, la Sulina, necesitatea realizarii Statelor Unite ale Europei, el precizand ca acesta este punctul sau de vedere si avertizand ca "numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara".
5.2. Documentare rapida (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de MAKE în data de 29.06.2012, 12:05)
Joi, 18 August 2011, REALITATEA.NET
"Trebuie să decidem repede, în următorii 2-3 ani, dacă vom crea Statele Unite ale Europei sau nu şi subiectul este extrem de delicat şi de dificil,
pentru că trebuie asigurat un leadership formidabil la nivel european, să convingem cele 27 de naţiuni că că numai prin cedarea masivă de suveranitate Europea mai poate rămâne o mare putere economică şi o putere militară", a conchis şeful statului.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2012, 12:26)
"Trebuie sa decidem repede........" la timpul viitor (chiar daca viitorul repede) este corect, Presedintele a avertizat; deci cu atat mai mult marlanu Ponta - parca asa la numit Iliescu, trebuia sa se abtina.
Si Make, la fel.
5.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 29.06.2012, 12:56)
Draga cititorule, nu ma asteptam ca, dupa furnizarea evidentei , sa mai continui a cauta chitibusuri; viitorul de atunci este prezentul de azi.
Basescu ne spune in clar ca el sustine cedarea suveranitatii si ca el ar fi trebuit sa discute lucrul asta, la Bruxelles, pentru ca are meritul sa fi pomenit de Statele Unite ale Europei.
Asa ca, te rog sa nu mai inventezi alte fumigene.
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2012, 13:09)
Draga Make: "Trebuie sa decidem repede, in urmatorii 2-3 ani......"; urmatorii 2-3 ani sunt prezentul de azi?!
De unde atata graba? apoi, intre sustinerea cedarii suveranitatii ca principiu (iata ca cetatenii SUA nu mor din asta) si ajungerea la decizie _repede, peste 2-3 ani, cand oricum Basescu nu va mai "ceda", este , recunosti sau nu, o diferenta.
Sau un chitibus, daca asa vrei. Cine e cu fumigena ??.
5.6. Anul trecut... (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de C.A. în data de 29.06.2012, 13:34)
T.Basescu a facut afirmatia respectiva anul trecut. In 2012 a mai nuantat-o. Daca stam stramb si judecam drept UE reprezinta un produs al Grupului Bilderberg. Intrarea noastra in UE a fost si ramane o mare prostie politica si economica ! Consecintele aderarii la UE se vad in tara. Dezindustrializare, somaj si depopulare. Sa incercam sa privim in perspectiva..nu punctual .Si sa ne gandim cum sa iesim din aceasta structura. Redevenind exclusiv ceva similar asociati la UE. T.Basescu este terminat politic. La putere sunt lupii tineri...Care-si vor frange gatul ,politic evident. Mai tarziu,putin. Din cauza imposibilitatii onorarii promisiunilor electorale. Alternativa politica ,cea reala, inca nu si-a anuntat programul politic. Acest program politic exista totusi..Nu este un hoax.! Putintica rabdare...,vorba lui nenea Iancu !
5.7. of,of (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de daniel în data de 29.06.2012, 13:43)
Dle.MAKE
Multumesc pentru un nou articol interesant.
Insa scapati din vedere cateva chestiuni:
- cedarea de suveranitate nu se refera (dupa cum cred, bine stiti) la conducerea tarii de catre altcineva sau sub o alta forma.
Nu se schimba forma de organizare/conducere a tarii. Practic in locul FMI o sa fie o structura la Bruxelles care va avea atributii similare (control, indrumare, veto pe plan financiar). Si exclusiv financiar !
Cedarea de suveranitate se citeste cu ghilimelele de rigoare.
- ati uitat sa precizati ca "cedarea" o fac toate tarile UE, nu numai Romania
- tocmai de asta dl.prim de la Victoria nu avea ce sa caute la Consiliu. Nu are nici o idee despre subiectele in discutie in loc de ministrul de externe i-ar fi fost mai util cel al finantelor.
5.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2012, 13:52)
Desi am vrea ca Dumnezeu sa fie roman, el, totusi, nu se numeste Basescu, asa ca profetia "2-3 ani", poate deveni, oricind, "2-3 luni".
Dar, nu profetia si exactitatea ei sint semnele dupa care sa ne ghidam judecata, ci faptul ca Basescu singur, cu gurita lui, ne-a spus ca el si nu Ponta ar fi calificat sa stabileasca cedarea de suveranitate (omul a gresit, nu trebuia sa spuna asta, i-a scapat, incercind sa arate altceva, ca problemele de suveranitate tin de Presedinte si nu a mai bagat de seama ca o face lata, spunind adevarul).
5.9. ...,of si iarasi of! (răspuns la opinia nr. 5.7)
(mesaj trimis de MAKE în data de 29.06.2012, 14:14)
Dle. Daniel,
Multumesc pentru seriozitatea mesajului si echilibrul argumentului.
Totusi, daca acum UE vorbeste doar despre uniune fiscala, (succedind uniunii monetare), aceasta nu este decit o treapta spre uniunea bancara (idee care a fost lansata de curind), ba chiar spre uniunea de stat, cum a fost lansata ca idee (guvern european), anul trecut, iar Basescu si-a afisat-o, drept merit, acum, cind a mentionat Uniunea Statelor Europene.
Deci, nu, nu este vorba despre o intentie de limitare la aspecte financiare.
Nu cred ca trebuie sa ne luam dupa ceilalti, cedindu-ne suveranitatea unor entitati fara curriculum vitae, mai ales ca bolsevismul ne-a furnizat suficienta experienta in privinta asta.
Daca occidentalii si-o doresc, atunci n-au decit sa si-o ia si ei!
Nu uitati ca Vaticanul doreste un Guvern Mondial...
5.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.9)
(mesaj trimis de daniel în data de 29.06.2012, 15:15)
Nu as spune ca "uniunea de stat ... Basescu si-a afisat-o, drept merit" ci mai degraba ca e unul dintre sustinatorii ideii.
Are avantaje si dezavantaje.
Dezavantajul clar e ca "Uniunea Statelor Europene" nu va garanta bunastarea intregii populatii din cadrul UE. La fel cum in cadrul oricarui stat din lumea asta exista diferente de nivel de trai dintre est/vest sau nord/sud la fel este destul de posibil sa ramana diferente semnificative orice forma de organizare se va alege.
Uniunea Statelor Europene insa poate duce la un control mai riguros al finantelor statelor.
Daca tinem la proiectul european si vrem in UE e cazul sa ne punem la mese rotunde si sa incepem sa dezbatem ce este mai bine pentru noi.
Aici si acum e nevoie de unitate si nu de certuri si cliinciuri intre institutiile statului.
Ceea ce s-a intimplat in ultimele 2 saptamani denota ca actuala clasa politica aflata la guvernare nu intelege nimic din ce se intimpla in jurul nostru.
Nici cei dinaintea lor nu erau mult mai breji.
Ce facem in continuare ?
Asteptam sa decida, din nou, altii pentru noi ?
Sper sa nu fie cazul.
5.11. Uniunea Statelor Europene (răspuns la opinia nr. 5.10)
(mesaj trimis de MAKE în data de 29.06.2012, 16:03)
Nu vad de ce ar trebui sa mai tinem la "priectul european", cit timp se dovedeste disfunctional si cere neaparat, ca sa functioneze, cedarea suveranitatii.
Dar, aceasta este o opinie personala.
Ceea ce sustin, dincolo de parerile particulare, este ca ordinea a fost inversata: liderii europeni ne negociaza ca pe sacii de cartofi, dupa care, eventual, ratifica intelegerile dintre ei, prin parlamentele nationale; despre Parlamentul nostru cred ca nu purtam vreo iluzie ca ne-ar reprezenta si probabil ca situatia este similara si pe continent, cu grade de abatere (pina si Congresul american a fost cumparat, in cadrul unui experiment, cu cite 1000 de dolari, spaga, la fiecare congresman).
Astfel, ne vom trezi in Pactul de la Bruxelles sute de milioane de europeni, cum ne-am trezit si in cel de la Varsovia, prin decizia timpa sau perversa a citorva mii de politicieni, structurati intr-o piramida suspendata deasupra multimilor.
Sustin ca, inaintea abordarii subiectului la nivelul liderilor europeni, acestia trebuie investiti cu mandatul popoarelor ca sa poata fie si sa inceapa astfel de discutii.
5.12. Desigur (răspuns la opinia nr. 5.11)
(mesaj trimis de daniel în data de 29.06.2012, 17:12)
Perfect de acord cu ceea ce ati postat ultima data.
De asta am si spus ca e nevoie urgenta de o dezbatere publica a ceea ce vrem sa facem de aici incolo.
In nici un caz nu e loc de certuri sau ambitii prostesti cum a fost cazul acum.
Da, si eu ma simt cam ca si un cartof dintr-un sac. Dar ce as putea face odata ce altii decid si pe mine nu ma intreaba ?
Pe de alta parte a ramane in afara "Uniunii Statelor Europene" o fi mai bine decit a face parte din ele ?
Nu stiu ? Dar as vrea sa aflu inainte sa ma trezesc captiv.
5.13. Semnele (răspuns la opinia nr. 5.12)
(mesaj trimis de MAKE în data de 29.06.2012, 17:47)
Pina una-alta, insasi Zona Euro este in dezmembrare, iar ideea de mai multa unificare nu rezulta constructiv, din succesul pasilor facuti pina acum, ci drept o solutie parasutata, pentru salvare.
Uniuniea Europeana si-a propus sa ofere visul de libertate cetatenesc, dar urgenta solutiei prin unificare contrazice insusi scopul pentru care a fost conceputa.
Pasul federalizarii Europei ar trebui facut cu bucurie si incredere, nu cu spaima, cu ochii pe cronometrul scadentei datoriilor.
Cred ca insusi motivul pentru care sintem minati in Uniunea Statelor Europene ar trebui sa ne determine sa spunem ca nu o vrem.
5.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.8)
(mesaj trimis de MAKE în data de 29.06.2012, 18:21)
Scuze, am uitat sa semnez la opinia 5.8, de mai sus.
5.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.14)
(mesaj trimis de orban s. în data de 29.06.2012, 21:32)
Articolul semnaleaza aspect nesesizat de restul presei, nici macar de presa antiprezidentiala.
Dezbaterea a fost sustinut excelent de autor.
Bravo!
Bravo!
5.16. Mda (răspuns la opinia nr. 5.15)
(mesaj trimis de Gamma în data de 29.06.2012, 21:52)
Nu avem nevoie de UE , putem trai cat se poate de suverani in tari gen Moldova , Belarus , Ukraina sau de ce nu Koreea de N , cea mai suverana tara din lume . Daca Germania cedeaza o parte din suveranitate catre o entitate ei bine si eu sunt de acord cu acelasi lucru pentru Romania ,
5.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.16)
(mesaj trimis de anonim în data de 29.06.2012, 22:15)
Model de gindire de turma - astia sint intelectualii tarii!
5.18. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2012, 13:23)
Draga Make,
Citeste declaratia de azi a sinistrului prim Ponta referitoare la modul de cedare a suveranitatii.
Asa ca sa ai evidenta in fata.
6. fără titlu
(mesaj trimis de Un euro-fan dezamagit în data de 01.07.2012, 08:30)
Ca majoritatea romanilor am fost si eu un adept al aderarii Romaniei la UE. Am crezut ca numai prin intrarea noastra in Europa vom putea scapa de tarele comunismului, ca vom reusi mai repede sa ne valorificam potentialul urias pe care il avem. (Ar fi fost posibil sa devenim a saptea putere economica si politica din Europa !). Parea cea mai buna solutie sa adoptam mai rapid reguli si norme care, altfel, ne erau straine, Speram ca in felul asta vom fi reusit sa avem si noi parte de prosperitatea vestica. Erau exemple de succes la acea vreme Grecia, Irlanda, Portugalia si, mai ales, Spania. De asemenea, Germania de est in care fratele mai mare investise sume uriase. Deci, se putea !
Din pacate a intervenit criza subprime, Lehman Brothers, etc. care ne-a dezvaluit fragilitatea constructiei europene, a sistemului financiar - bancar si inconsistenta clasei politice, lipsa acuta a unor lideri care sa raspunda situatiei.
Deci ceea ce parea initial o buna optiune s-a dovedit a fi o speranta inselata, mai ales dupa ce au inceput sa iasa la iveala practicile si malversatiunile marilor jucatori din lumea financiara, care ne-au considerat pe noi drept o piata de desfacere, in niciun caz drept egali, cu aceleasi drepturi ca si ei.
Atunci ar fi fost momentul, pentru un lider responsabil, cum se considera Basescu, sa zica nu, noi vrem sa fim debuseul vostru pentru marfuri proaste sau expirate ! In loc sa ne vindem noi produsele noastre, am ajuns sa importam orice, chiar si legume - rosii - de exemplu, al carora gust am ajuns sa-l uitam.
Faptul ca am fost obligati, pe nepusa masa sa ne imprumutam cu miliarde de euro de la FMI, este inca invaluit in mister: cu cateva ore inainte Basescu declarase ca Romania merge bine si nu are nevoie de ajutor ! Dar am fost ajutati, ca in bancul ala cu Bula si bunicuta ajutata sa treaca strada desi ea nu avea intentia asta.
Exista deci, o multime de motive sa te indoiesti de oportunitatea aderarii noastre la UE ! Sper, totusi, ca excesele autoritariste ale Guvernului Ponta vor fi sanctionate cum se cuvine de UE, ca sa profitam si noi, in fine, de faptul ca suntem parte a Europei !