NOSTRA SILVA ŞI FORDAQ:  "Sectorul forestier şi industria lemnului trebuie ajutate să-şi continue activitatea"

M.I.
Miscellanea / 26 martie 2020

 "Sectorul forestier şi industria lemnului trebuie ajutate să-şi continue activitatea"

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România - Nostra Silva şi Comunitatea Forestierilor din România - Fordaq solicită listarea sectorului forestier şi a industriei lemnului între activităţile esenţiale, lăsând la latitudinea antrepenorilor decizia de a continua sau nu activitatea, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Astfel, cele două instituţii consideră că, industria celulozei şi hârtiei sunt industrii care contribuie inclusive la fabricarea de măsti de protecţie, în contextual epidemiei de Covid-19 prin furnizarea de materie primă, pornind de la lemn brut transformat în celuloză. De asemenea, industria ambalajelor - de care este legată funcţionarea industriei alimentare este un secor esenţial, care trebuie ajutat, dar şi industria paleţilor- de asemenea industrie support pentru industria alimentară şi transporturile de marfă.

"Ca toate acestea să funcţioneze în condiţii optime, sectorul de exploatare şi de prelucrare primară a lemnului trebuie să rămână active. Mai mult de atât, în România avem specificul dependenţei populaţiei, într-o proporţie de peste 50%, de încălzirea directă cu lemne de foc. Suplimentar, avem comunităţi întregi, instituţii publice, spitale, administraţii publice şi gospodării care au ca furnizor pentru apă caldă şi căldură sisteme centralizate bazate pe biomasă lemnoasă . De menţionat în context şi sistemele de încălzire bazate pe peleţi si bricheţi. O menţiune şi atenţie special trebuie acordate pazei pădurilor. Atragem atenţia că în situaţii de criză şi presiune economică, cu atât mai mult este important paza pădurilor, deci toată administraţia silvică nu se poate opri. Un argument suplimentar este legat de existent unui volum mare de doborâturi de vânt în pădurile României. Suprafaţa de păduri afectată, cu diferite grade de intensitate, a fost estimată la peste 100.000 hectare, cu un volum de masă lemnoasă de peste 2 milioane mc. Cea mai mare parte din acest volum este reprezentată de masa lemnoasă de răşinoase, care trebuie exploatată şi valorificată cu celeritate, ideal până la începerea sezonului cald. Arborii doborâţi constituie mediul propice de dezvoltare pentru gândacii de scoarţă, insectă dăunătoare capabilă să infesteze suprafeţe mari de păduri, pornind de la focare locale de arbori doborâţi de vânt. Mentionăm în acest context că ţări din Europa Centrală- în principal Cehia, Germania, Slovacia şi Austria - s-au confruntat cu adevarate înmulţiri în masă ale gândacilor de scoartă la raşinoase, spre exemplu Cehia anticipând că 70 % din pădurile de răşinoase din ţară sunt în curs de uscare, din cauza acestor atacuri. Din această cauză, extragerea volumului de masă lemnoasă afectată de doborâturi de vânt nu poate fi oprită. Nu doa roamenii au boli, ci şi pădurile!", se arată în comunicatul remis.

Conform reprezentanţiilor instituţiilor, decidenţii par puţin conştienţi de importanţa economic şi socială a sectorului forestier şi a industriei lemnului, iar în perioada imediat următoare există riscul ca acestea să fie neglijate ca activităţi productive esenţiale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Oprirea unei activități economice ,mai ales în momente de criză, înseamnă că se acționează inconștient si mai ales cu răutate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb