Se judecă în fine recursul în anulare în cazul atât de scandalos al procesului care, în numai câteva ore, a decis condamnarea la moarte a cuplului Ceauşescu. De fapt, asasinarea acestora în ziua de Crăciun, în urma unui simulacrului de proces.
După 35 de ani, ginerele lui Nicolae Ceauşescu a reuşit să intenteze o acţiune şi, printr-un recurs în anulare, solicită anularea ruşinosului proces. Iar dintre numeroasele motive care pot fi invocate, a fost ales faptul că aşa-zisa instanţă care s-a deplasat în acest scop în garnizoana militară de la Târgovişte nu avea competenţa necesară să administreze o asemenea cauză. Şi chiar aşa stau lucrurile. Cuplul Ceauşescu fusese în realitate făcut prizonierul celor care au organizat lovitura de stat din decembrie 1989 cu câteva zile înaintea condamnării, chiar în 22 decembrie, când generalul Stănculescu l-a convins pe dictator, în condiţiile în care comitetul central fusese luat cu asalt, să se evacueze cu ajutorul unui elicopter de pe acoperişul Comitetului Central. Şi în realitate acelaşi general Stănculescu a pus la cale capturarea cuplului Ceauşescu. Populaţia României a fost ţinută în tensiune câteva zile, până la Crăciun, fără a fi informată că soţii Ceauşescu sunt de fapt ostaticii armatei. Acest truc a fost utilizat în scopul acreditării ideii conform căreia, în favoarea regimului Ceauşescu, luptau pe întreg teritoriul ţării echipe de terorişti. În mod deliberat, populaţia a fost înarmată şi, întrucât oamenii nu erau instruiţi corespunzător, s-a produs un adevărat carnagiu, care a dus la moartea a peste 1.000 de persoane. Şi, în cele din urmă, după ce grupul de complotişti condus de Ion Iliescu s-a instalat temeinic la putere, din toaleta de la cabinetul ministrului Apărării s-a dat telefonic ordinul de a fi organizat un proces sumar, la capătul căruia soţii Ceauşescu să fie împuşcaţi. Ceea ce s-a şi întâmplat. Atâta doar că aşa-zisa instanţă, care a pus în operă acest asasinat, simulând un proces, nu avea competenţa necesară. Ea nu a fost investită practic de niciun fel de autoritate a statului. Pentru că, sub aspect constituţional, încă nu exista nicio autoritate. În consecinţă, se poate aprecia că o bandă de conspiratori s-a erijat în instanţa de judecată şi, fără a avea niciun fel de împuternicire legală, a lichidat cuplul Ceauşescu.
Totul a fost organizat pe picior. Aşa cum a fost formată respectiva instanţă, la fel a fost întocmit şi actul de acuzare conform căruia, dar în absenţa oricăror probe, cuplul Ceauşescu s-ar fi făcut vinovat de fapte de o gravitate excepţională.
Acum, în aceste zile, justiţia din România urmează să dea un răspuns solicitării îndreptăţite a ginerelui lui Nicolae Ceauşescu. Oare se va face justiţia română, de astă dată legal constituită, de râs în faţa întregii lumi, omologând crima ordonată de la Bucureşti, săvârşită la Târgovişte în urmă cu 35 de ani? Sau se va face dreptate?
Ce ar însemna să se facă dreptate? În primul rând, ar însemna să se constate că instanţa de la Târgovişte a fost ilegal constituită şi în consecinţă nu avea niciun fel de competenţă nici să judece şi nici să condamne. Anularea pe această cale a procesului Ceauşescu ar putea să conducă în primul şi în primul rând la un proces intentat împotriva celor care au contribuit la lichidarea soţilor Ceauşescu. Dintre autorii direcţi, nu mai trăieşte decât cel care a jucat rolul de procuror în respectivul proces. Şi, desigur, câteva persoane care aparent au jucat rolul de martori. Dar o parte dintre cei care au luat decizia trăiesc şi ar trebui judecaţi pentru această faptă tipică pentru autorii unei lovituri de stat. În fine, s-ar putea lua decizia ca soţii Ceauşescu să fie judecaţi post-mortem. De astă dată, printr-un proces organizat în acord Constituţia şi cu legile statului. Cu Constituţia de atunci şi cu legile statului de atunci sau cu Constituţia de acum şi cu legile statului de acum. Ar fi un proces cu adevărat istoric, şi care ar putea cumva să îndrepte lucrurile. Sub aspect juridic. Şi să aducă lumină, sub aspect istoric.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 11:22)
O iluzie oarecare .Istoria este scrisa deja .Nimeni nu o poate modifica oricit de mult ar incerca . Poporul roman si-a afirmat atunci in integralitatea lui decizia .Dictatorul a trebuit sa plece .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. )
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 15:02)
Nici un dictator n-ar putea fi dictator fara sprijinul unei parti a poporului.
e clar ca a avut acest sprijin. turnatori, securisti militieni, graniceri , magistrati , "descurcaretii", nomenclaturistii ,etc.
De-aia a murit. Pt ca altfel, era riscul sa ne omoare el pe noi-cu ajutorul acestor romani de bine.
Cine a fost ceausist convins, si chiar l-a iubit pe cel mai iubit fiu, bravo lui. dar pe restul ne-a tinut sechestrati , in minciuna, prostie, foame si intuneric. de ce n-a deschis granitele , ca traia pana-n ziua de azi ca Iliescu, noi plecam in vestul ala decadent si liber.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 12:12)
ceausescu a omorat suta de mii de romani. a trimis la canal nenumarati. in puscarii la fel. ce procese au avut acei oameni?
ceasca a avut proces de lux fata de ce merita.
da hai scoate gunoiul de sub pres sa vedem!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 12:12)
n-a mai apucat , ca la Timisoara facea alt genocid. si dupa la fel.
3. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 19.09.2024, 13:39)
Recunosc și eu ca Postelnicu. Am fost un dobitoc. Asta pentru că m-am bucurat când au anunțat executarea soților Ceaușescu. Ca mine au fost probabil marea majoritate a românilor.
Simulacrul de proces a fost probabil și el unul dintre cele mai abjecte din istorie.
Îmi aduc aminte că așa-zisul avocat al Ceausestilor a fost în fapt al doilea procuror. Sinistru.
Și când te gândești că Ion Iliescu a crescut alături de copiii Ceaușescu, fiind practic înfiat de acesta și adus în vila din Primăverii!
3.1. si eu! (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 20:48)
media de la acea vreme este vinovatul principal!
am fost manipulati si dezinformati
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 23:57)
Conditii ca-n Romania lui ceasca gasesti azi in lume doar in Coreea de nord. cui ii e dor poate pleca oricand. si ai iar portrete cu conducatorul iubit, haine gri, mancare pe sponci, interzis la petreceri, nu mai mult de 3 persoane, parade, blocuri gri si locuri de munca in fabrica de bombe atomice. numai tv ul national, cantece patriotice, nu internet, nu curent seara, nu telefon mobil, nu critici guvernul, ca ajungi in lagar. exact ca pe vremea odiosului, cui ii e dor, bagajele , si la avion.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.09.2024, 07:12)
In mod cert, intamplarile de atunci nu au avut in niciun fel deaface cu justitia. Atunci justitia si-a intors fata sa nu vada asemenea "lipsa de justitie".
Cu toate acestea, executia dictatorilor a fost o manifestare de dreptate, a fost dreapta.
Procesul de la Targoviste a fost doar manifestare a fricii celor care au acaparat puterea, in fata pericolului revenirii la putere a securitatii si a reinstalarii dictatorilor. Procesul a fost o actiune destinata indepartarii pentru totdeauna de la conducerea Romaniei a cuplului inventat si instalat acolo de securitate, filiala a KGB-ului din Romania, securitate care i-a schingiuit, maltratat urmarit, ascultat, infometat si ucis zeci de ani pe romani. Si totodata procesul si executia au fost destinate linistirii multimilor, care cereau imperativ in acele zile moartea lui Ceausescu.
In primele zile ale evenimentelor din dec. 89, la Timisoara si apoi peste tot in tara, romanii au strigat si au murit cu aceste lozinci pe buze: "jos Ceausescu", jos Securitatea". Ulterior in acele zile de decembrie au scandat" Ceausecu anul nou, il va face in cavou". Numai din ianuarie 90 s-a ascandat "jos comunismul"
In realitate Ceausescu a fost condamnat la moarte nu prin mascarada de la Targoviste, el (cuplul Ceausescu) a fost condamnat la moarte de popor, de manifestanti, de revolutionari.
Lozinca "Ceausescu anul nou, il va face in cavou" a fost o cerinta a milioanelor de romani iesiti in strada de foame si frig si intuneric, de teama si ura impotriva Ceausestilor si securitatii in toate orasele tarii.
Prin urmare, executia dictatorilor a fost un act de dreptate, cerut si impus noii puteri de milioane de romani, cerut si impus noii puteri de multimile ajunse la capatul rabdarii, exasperate de lipsa de sperante si orizonturi. Iar cei care l-au executat nu au facut decat sa se conformeze.
Mascarada de la Targoviste nu a fost un act de justitie si al justitiei, cu toate consecintele ce decurg de aici.