Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a luat cunoştinţă despre situaţiile intervenite în piaţa imobiliară a ultimelor luni referitoare la discrepanţele care apar între valorile de circulaţie reale ale unor imobile şi valorile acestora cuprinse în expertizele realizate la cererea Camerelor Notarilor Publici, în baza prevederilor Codului Fiscal în vigoare. Conducerea UNNPR a anunţat, ieri, că s-a adresat Ministerului Economiei şi Finanţelor cu propunerea ca, prin modificare legislativă, să se revină la situaţia anterioară anului 2006 şi anume, posibilitatea ca expertizele să fie reactualizate cel puţin o dată pe an. În acest fel, susţin notarii, expertizele vor putea să reflecte cât mai corect posibil scăderile sau creşterile valorilor imobiliare.
Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, UNNPR a luat această iniţiativă în urma tendinţei înregistrate în piaţă de scădere a preţurilor unor imobile din anumite zone şi având în vedere, mai cu seamă, dorinţa de a veni în sprijinul cetăţenilor care, în prezent, sunt obligaţi să plătească taxele autentificării actelor notariale la valoarea din expertiză şi nu la cea de tranzacţionare. Astfel, poate fi eliminat riscul ca beneficiarii serviciilor notariale să fie impozitaţi de stat pentru o sumă mai mare decât cea pe care aceştia o primesc în mod real la încheierea actelor notariale.
Necesitatea existenţei unor expertize imobiliare care să prevadă valorile minime de circulaţie a imobilelor a apărut, din punctul de vedere al Statului, în momentul în care autorităţile au constatat că părţile actelor notariale declară un preţ de tranzacţionare mult mai mic decât cel real şi, prin aceasta, se încasau mai puţine impozite decât ar fi trebuit. Astfel, Camerele Notarilor Publici au fost obligate să comande expertizele la sfârşitul fiecărui an, urmând ca acestea să se aplice în anul următor.