Guvernul japonez a lansat, ieri, un nou program de relansare economică, în valoare de 7.200 de miliarde de yeni (81 de miliarde de dolari), menit să împiedice intrarea economiei nipone în recesiune, în condiţiile în care deflaţia şi aprecierea yenului reprezintă ameninţări reale în acest moment.
În pofida diminuării serioase a veniturilor din taxe, guvernul condus de premierul Yukio Hatoyama a decis, după mai multe zile de negocieri, să majoreze valoarea programului de la 7.100 la 7.200 miliarde de yeni, în urma cererilor venite de la unul dintre partidele mai mici care formează coaliţia guvernamentală.
Noul pachet include măsuri pentru stimularea gradului de ocupare a forţei de muncă, noi stimulente pentru încurajarea consumatorilor să cumpere produse ecologice, precum şi sprijin pentru firmele mici şi mijlocii afectate de aprecierea yenului.
Din cele 7.200 de miliarde de yeni, aproximativ 3.500 miliarde de yeni vor fi alocaţi pentru măsuri de limitare a impactului recesiunii asupra economiilor regionale ale Japoniei. Alte 3.000 de miliarde de yeni reprezintă scutiri de taxe pentru guvernele locale, iar 500 de miliarde de yeni vor fi alocaţi proiectelor de lucrări publice.
Analiştii susţin, însă, că noile cheltuieli, care echivalează cu aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut al Japoniei, nu vor oferi un stimulent semnificativ unei economii dependente de cererea externă pentru echipamente, electronice şi automobile.
Economia niponă, a doua din lume, a revenit pe creştere în trimes-trul al doilea, pe fondul relansării exporturilor, însă este posibil ca, pentru intervalul iulie-septembrie, datele revizuite să arate o expansiune a PIB-ului mult mai mică decât estimau oficialii iniţial.