Nou record al comerţului global pe fondul creşterii explozive din China

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie 2021

Călin Rechea

Indicele volumului schimburilor comerciale la nivel global a înregistrat un nou record în ianuarie 2021, conform datelor din raportul World Trade Monitor, publicat de institutul olandez CPB (www. cpb.nl) (vezi graficul 1).

Nou record al comerţului global pe fondul creşterii explozive din China

Pe fondul celei mai mari creşteri anuale din ultimii 4 ani, de 5,7%, după un avans de 1,3% în luna precedentă, indicele comerţului global a urcat până la 128,3 puncte, de la 125,1 puncte, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,6%. Recordul anterior, de 127 de puncte, a fost înregistrat în octombrie 2018.

Volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor emergente şi-a accelerat creşterea anuală până la 12,4%, cea mai ridicată din noiembrie 2010, de la 2% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 5,9%, iar volumul schimburilor comerciale de la nivelul economiilor avansate a crescut cu o rată anuală de 2,6%, după o creştere de 0,9% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,9%.

Indicele volumului schimburilor comerciale din zona euro şi-a accelerat scăderea anuală până la 1,3% de la 1,2% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%, după un declin de 0,8% în luna precedentă.

Importurile şi-au accelerat contracţia până la 2,1%, de la 1%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%, iar scăderea anuală a exporturilor s-a temperat până la 0,6%, de la 1,4%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,6%.

Dinamica schimburilor comerciale din Europa Centrală şi de Est şi-a temperat tendinţa negativă. Scăderea anuală a fost de 7,2%, după un declin de 11,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,6%. Exporturile şi-au temperat scăderea anuală până la 7,2%, de la 10,2% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, iar importurile şi-au temperat scăderea anuală până la 7,2%, de la 13,4% în luna precedentă, pe fondul unui avans lunar de 2,1%.

La nivelul economiilor emergente din Asia, exclusiv China, creşterea anuală s-a accelerat până la 4,2%, de la 3,4% în luna precedentă, în condiţiile unui avans lunar de 0,5%. Volumul exporturilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 9,2%, de la 6,3%, în condiţiile unei stagnări lunare, iar volumul importurilor a scăzut cu o rată anuală de 0,1%, după o creştere de 0,8% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1%.

Schimburile comerciale ale Chinei au cunoscut o creştere explozivă în prima lună a anului 2021. Pe fondul celei mai mari creşteri lunare din ianuarie 2001, de 16,7%, creşterea anuală s-a accelerat până la 36,2%, de la 5,6% în luna anterioară.

Volumul exporturilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 57,5%, de la 11,1% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 17%, iar volumul importurilor şi-a accelerat creşterea anuală până la 18,9%, de la 0,3%, pe fondul unei creşteri lunare de 16,4% (vezi graficul 2).

Nou record al comerţului global pe fondul creşterii explozive din China

Volumul schimburilor comerciale ale Japoniei a crescut cu o rată anuală de 4,4%, după o scădere de 0,6% în luna precedentă, pe fondul unui avans lunar de 2,6%. Exporturile şi-au accelerat creşterea anuală până la 8,5%, de la 2,8%, pe fondul unei creşteri lunare de 3,3%, iar importurile au crescut cu o rată anuală de 0,6%, după o scădere de 3,7% în luna anterioară, pe fondul unui avans lunar de 2%.

Schimburile comerciale ale Statelor Unite şi-au accelerat creşterea anuală până la 2,4% în ianuarie 2021, de la 1,2% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,4%.

Importurile şi-au accelerat creşterea anuală până la 7,6%, de la 5,3% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,1%, iar exporturile şi-au temperat scăderea anuală până la 2,9%, de la 3,1% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 1%.

Importurile au avut un rol determinant şi pentru dinamica schimburilor comerciale la nivelul Americii Latine. Acestea şi-au temperat creşterea anuală până la 1,9%, de la 11,6% în ultima lună a anului trecut, pe fondul unei scăderi lunare masive, de 7,2%.

Volumul total al schimburilor comerciale a crescut cu o rată anuală de 0,6%, după o creştere de 4,7% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 3,8%, în condiţiile în care exporturile au scăzut cu o rată anuală de 0,6%.

Tot datele institutului olandez CPB mai arată o creştere anuală de 7,5% a producţiei industriale globale în ianuarie 2021, după un avans de 1,1% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,7%.

China a fost, din nou, factorul determinant al acestei dinamici, în condiţiile în care avansul anual al producţiei sale industriale s-a accelerat până la 35,2%, de la 7,5%, pe fondul unei creşteri lunare de 3,2%.

O creştere puternică s-a înregistrat la nivelul economiilor emergente, de 16,7%, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,1%, pe fondul unui declin anual de 2,6% al producţiei industriale din Europa Centrală şi de Est.

În timp ce producţia industrială din zona euro şi-a accelerat scăderea anuală până la 1,2%, de la 0,4% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,7%, producţia industrială din SUA şi-a temperat declinul anual până la 2%, de la 3,5% în luna anterioară, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ...

    Nu creste nimic atat de vertica pe termen lung!

    Este din cauza jocului pe balantele de tranzactionare propabat in alte piete care sufera economic! 

    Cresterea aia este infuzie de lichiditate si cere "impulsiva" ori "artificiala" din partea politicilor economice respective. 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. toata economia privata mica si mijlocie mondiala e n faliment voit pentru trecerea in online, vorbeste prostii jurnalistul machine-learning

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb