Noua conducere a Băncii Naţionale a României a fost votată, ieri, în Parlament. Structura acesteia îl păstrează pe Mugur Isărescu în funcţia de guvernator; Leonardo Badea devine prim-viceguvernator; iar locul de viceguvernator i-l preia Florin Georgescu. Tot viceguvernator este şi Cosmin Marinescu, în timp ce membrii Consiliului de Administraţie al BNR sunt Roberta Anastase, Balint Csaba, Alexandru Nazare, Cristian Popa şi Aura Socol.
În cadrul audierilor, Mugur Isărescu a spus că obiectivul urmărit, atât în trecut, cât şi în viitor de către Banca Centrală este reducerea inflaţiei fără a crea recesiune în ţară, subliniind că un prim obiectiv se referă la stabilitatea preţurilor.
Guvernatorul Băncii Naţionale a mai spus, citat de Agerpres: "Printre obiectivele pe care le vom urmări în perioada următoare se află în primul rând obiectivul prevăzut de lege şi acesta este stabilitatea preţurilor. Stabilitatea preţurilor este bunul public cel mai de preţ pe care poate să-l dea o bancă centrală societăţii. Este recunoscut că în condiţii de stabilitate relativă a preţurilor un obiectiv de creştere rezonabil, în cazul nostru 2,5%, cu o marjă de plus-minus 1%, economia se dezvoltă mai bine, sunt şanse mai mari să avem şi stabilitate macroeconomică, financiară şi să avem şi creştere economică durabilă, sustenabilă pe termen lung. Vom urmări, ca şi în trecut, să asigurăm stabilitatea preţurilor fără să pericliteze stabilitatea financiară. Multă vreme, până prin anii 2000, s-a crezut că asigurarea stabilităţii financiare vine aproape automat cu asigurarea stabilităţii financiare. Criza din 2008-2009 a dovedit că această teză nu este corectă".
Printre altele, şeful Băncii Centrale a reiterate că, de multe ori, şi în teorie economică şi în practică s-a dovedit că stabilitatea preţurilor nu poate să fie asigurată uşor, mai ales de la anumite niveluri, fără o încetinire remarcabilă semnificativă a creşterii economice: "Unii vorbesc şi de recesiune. Noi am încercat să îmbinăm aceste lucruri în sens pozitiv, adică să dăm inflaţia în jos fără să creăm recesiune şi în ultimii ani am reuşit, cel puţin parţial. Este important pentru BNR, dar şi pentru România să coborâm inflaţia fără să creăm recesiune, pentru că situaţia fiscal-bugetară a României este de aşa natură încât o recesiune şi o încetinire a creşterii economice, dar mai ales o recesiune, ar agrava şi mai mult situaţia fiscal-bugetară".
Potrivit acestuia, în prezent, "dezechilibrul principal din România - financiar şi economic - este deficitul fiscal-bugetar, care se reflectă aproape ca într-o oglindă în deficitul extern - undeva între 6 şi 8%".
Guvernatorul BNR a estimat că, în perioada următoare, inflaţia se va stabiliza în jur de 2,5%, plus/minus un procent: "Credem că, în perioada următoare, hai să zicem 12-16 luni, inflaţia se va stabiliza în marjele stabilite prin politica BNR; 2,5% este ţinta noastră, plus/minus 1%. Bineînţeles că inflaţia depinde de foarte mulţi factori. (...) La reducerea inflaţiei spre 6%, acum 5% şi probabil în toamna aceasta sub 5%, am constatat însă o reţinere mai mare. Hai să spunem că inflaţia în România a fost mai încăpăţânată. Factorii principali care contribuie la acest lucru sunt legaţi de creşterea veniturilor peste productivitate. Banca Naţională nu este împotriva creşterii veniturilor, acesta este scopul creşterii economice, dar trebuie o corelare cu creşterea productivităţii, altfel diferenţialul (...) se duce fie în deficitul extern, în cererea excedentară, fie în inflaţie mai mare, fie în amândouă şi pericolul este o spirală preţuri-salarii".
Elena Monica Stănică şi Ciprian Dumitru Nicolae au primit votul Parlamentului, ieri, pentru cele două funcţii de membru neexecutiv vacante în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
De asemenea, Parlamentul a avizat şi pe cei şapte candidaţi audiaţi şi propuşi la conducerea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), întrucât, în 19 decembrie, mandatele a şapte membri CNA urmează să expire. Noii membri ai conducerii CNA sunt: Vasile Bănescu, Daniela Bârsan, Lucian Dindirică, Georgică Severin, Oana Simona Dincă, Maria-Monica Gubernat, Boros Orsolya Eva.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 08:44)
veniturile au crescut peste productivitate ca a pompat cuplul ciolacu-ciuca deficit de 8% in salarii bugetari si pensii, mai ales speciale, si a fortat din pix cresterea salariilor la privati.
rezultatul, falimente. vor urma. 40% din firmele de impact din Romania au restante la plata taxelor, cam 70 mld lei, cu totul din care guvernul spera sa recupereze abia 8 mld. pun pariu ca au si restante la furnizori. dar e bine ca , o sa scada inflatia si nici n-o sa avem recesiune. suna ca o promisiune mai degraba electorala decat realista.
merg pe mana lui Isarescu de data asta (aia cu inflatia e tranzitorie, n-au crezut-o nici ei, aia cu inflatia va fi 4 % in 2023 la fel, dar poate acum cu 2,5% o nimereste, mai stii?), si pun banutii in bonduri romanesti pe 5 ani cu 7%. in afara de ce mai am si pastrez, niste snp. nu de alta, dar vad ca b. transilvana deja da 4,2% -10%= 3,8% ,la o luna.
cat despre bursa, e scumpa, si cu soft landingul asta la orizont, dar pfff, nu vad unde e pista, sau plasa sau o perna ceva, soft, tot ce vad e trebuie sa avem scaderi deficite, mariri taxe, dobanzi inca mari , preturi f mari la tot, muuult peste inflatia oficiala cu care s-au marit si veniturile.
masinile noi, pt mine au fost a 8-a minune a lumii, cum se vindeau indiferent de dobanzile la leasinguri de 8-9%, de casco ul care cred ca s-a scumpit si ala odata cu rca, si de preturile cu 70-80% mai mari ca inainte de pandemie. si era ultimul domino, care nu mai cadea. acum nu numai ca a cazut, dar s-a prabusit de-a dreptul, -30% vanzari de masini noi dacia, inchideri de fabrici etc. Romania e foarte dependenta de industria de masini. tot vestul tarii lucreaza pt industria germana de masini, piese volane etc. si avem dacia, ford in tara.
deci bonduri pt mine. t-bill and chill. vorba vine chill, ca dc printeaza astia bani, m-au prajit. esti prajit orice ai face, am impresia.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 11:42)
structura bnr ne da 'sperante' ca alde ciolacu joaca si mai tare tara la pacanele,pe datorie
in cateva zeci de minute si-au aranjat sa nu fie deranjati inca un cincinal
nici nu-i costa scump sa puna asemenea'valori'
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 14:09)
nu schimbi bre echipa castigatoare, echipa care confirma la fiecare meci.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 14:30)
du-te bai ,” bre ” de unde ai venit , la cotidianul , mai imputi si aici cu ”bre” ul tau !
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 16:51)
corect,au adus jucatori tineri,de perspectiva
in 2-3 mandate invata sa si numere
pe la parlament nu reusira performanta
labnr cica au abac cu margele de cand era manole student
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 23:40)
hai bre ca daca simti ceva sigur vine de la tine
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 16:59)
la vremuri noi oameni noi, roberta anastase o odrasla de securisti, cu o diploma de sociologie si saltata din dirctor in director.
poate ne ajuta al de sus si scapam de fosilele din bnr si ne iau astia in zona euro, ca pe bulgari.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 17:22)
Roberta Anastase lupta pentru pace !
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 17:23)
a numat din 2 in 2 pentru pdl voturile , securistii nu uita si o rasplatesc
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 22:37)
Un tata dadea ordin sa se sudeze portile la 1 Mai Ploiesti, ca sa nu iasa in strada muncitorii la revolutie. Oare ce o face acum odrasla,?
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.10.2024, 23:34)
da mustele afara din Centrul Vechi cand nu sprijina un scaun intr-o cladire mare de acolo si numara gaurile din perdea